Pēc 20 gadus ilgas tiesāšanās zinātniekiem atļauts savākt Titānika "balsi"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tiesa pārskatījusi un izmainījusi 20 gadus senu lēmumu, kas liedza pētniekiem griezt vaļā bēdīgi slaveno Titānika vraku. 

Federālā tiesa devusi atļauju saglabāšanas kompānijai atgriezt vaļā Titānika korpusu, lai no kuģa izņemtu slaveno Markoni bezvadu telegrāfu, rakstīts tiesas dokumentos. 

Telegrāfs, kas reizēm tiek dēvēts par Titānika "balsi", ir slavens tāpēc, ka ar to 1912. gada 14. aprīlī  tika izsūtīti pēdējie palīgā saucieni pēc tam, kad kuģis Atlantijas okeāna ziemeļos uzskrēja aisbergam un sāka grimt. Bojā gāja aptuveni 1500 cilvēku. 

Telegrāfs atrodas trīs blakusesošās un savienotās istabās, kas atrodas uz kuģa augšējā klāja. Kompānija "RMS Titanic Inc", kurus šis aparāts ārkārtīgi ieinteresējis, 1994. gadā ieguva tiesības nodarboties ar Titānika saglabāšanu un tā artefaktu izstādīšanu. 

Foto: Public Domain

Lai atgūtu telegrāfu, būs nepieciešams ar attālināti kontrolējamu ierīci griezt vaļā kuģa korpusu, ko tiesa līdz šim bija aizliegusi darīt. Netika ļauts arī tieši no vraka izņemt jebkādus artefaktus, tomēr drīkstēja savākt lietas, kas atradās ap vraku. Kompānija beigu beigās salasīja  tūkstošiem artefaktu, kas bija izmētāti apkārt kuģa vrakam. 

Tomēr tagad, 20 gadus vēlāk, tiesa izmainījusi aizliegumus, balstoties uz ekspertu bažām, ka šīs telpas un to saturu drīz varētu iznīcināt korozija. Daži zinātnieki uzskata, ka Titānikam korozijas dēļ atlikuši vien desmit gadi. 

"Kuģis degradējas... īpaši Makroni istabās, tāpēc mūs visvairāk satrauc, ka tās drīz varētu būt zudušas," komentēja kompānijas prezidents Bretons Hančeks.   

Markoni istaba uz kuģa "Aquitania".
Markoni istaba uz kuģa "Aquitania". Foto: Wikimedia Commons

Šīs nedēļas sākumā federālā tiesnese Rebeka Bīča Smita paziņoja, ka Makroni ierīcei ir nozīmīga vēsturiska, izglītojoša, zinātniska un kultūras vērtība kā ierīcei, kas tika izmantota, lai izsūtītu palīgā saucienus, kuģim grimstot.  

Pagaidām tiesa ir atļāvusi tikai minimālu iegriezumu korpusā, lai tikai savāktu telegrāfu. Pastāv iespēja, ka telegrāfam var piekļūt arī caur jau eksistējošiem caurumiem griestos, tomēr šī iespēja ir minimāla. 

Telegrāfa savākšanas darbi varētu sākties 2020. gada augustā vai septembrī, ja vien koronavīrusa pandēmija to ļaus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu