"Liela daļa pilsētas ir pilnīgi sagrauta." Mineapolē dzīvojošs latvietis pastāsta par situāciju ASV (54)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Nule pasaules uzmanība ir pievērsta Mineapolei ASV, kur šobrīd Džordža Floida nāves dēļ ir ASV protestu un grautiņu epicentrs. Latvijas Radio izdevās sazināties ar tur dzīvojošu latvieti - mācītāju Dāgu Demantu. Viņš dzīvo rajonā, kur sākušies nemieri.

Situācija Mineapolē šķietami tiek kontrolēta, tomēr vēl ir ļoti bīstama, norāda latvietis.

Bažās par drošību mācītājs kopā ar ģimeni izlēmis pārcelties uz ziemeļiem no pilsētas. Viņš pauda cerību, ka šie protesti nesīs arī politiskas pārmaiņas un sen nepieciešamas reformas policijā, kurā vērojama rasisma klātbūtne.

"Es dzīvoju tieši rajonā, kur šie nemieri sākās un policijas iecirknim tika uzbrukts. Nākamajā naktī to nodedzināja.

Nākamajās naktīs bija milzīgi nemieri, kad policija vienkārši devās prom un tika izsaukti zemessargi, kas arī aizvakar nevarēja kontrolēt situāciju. Vairākas bankas un pārtikas veikali, piemēram, trīs veikali mūsu rajonā, nodega. Bankas un aptiekas arī. Tātad ļoti kritiska situācija.

Liela daļa pilsētas, kur mēs dzīvojam, ir pilnīgi sagrauta. Mums šķiet, ka situācija tiek kontrolēta, bet es domāju, ka zemessargi paliks kādu laiku, un katru nakti mēs nevaram iet ārā no mājas, sākot no pulksten 20," pastāstīja Demants.

Aptuveni 20 lielajās ASV pilsētās izsludināta komandantstunda, un vairāki štati mobilizējuši Nacionālo gvardi saistībā ar plašiem vardarbīgiem protestiem un grautiņiem pēc aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāves Mineapolē.

Pašā Mineapolē grautiņi turpinājušies jau piekto nakti. Policija pret protestētājiem izmantoja asaru gāzi un trokšņu granātas. Sadursmes izraisījušās arī Ņujorkā, Čikāgā, Filadelfijā, protestētajiem dauzot veikalu skatlogus un dedzinot policijas automašīnas. Losandželosā, Čikāgā, Atlantā un vēl pārdesmit lielajās pilsētās nakts stundās aizliegts uzturēties ielās.

Par Džordža Floida nogalināšanu apsūdzētais policists Dereks Šovens ir arestēts un viņam izvirzītas apsūdzības slepkavībā. Floida nāve bija viens no daudziem gadījumiem, kad policisti vainoti pārmērīga spēka lietošanā tieši pret melnādainajiem amerikāņiem.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu