Rojs Rodžers apsūdz populāru pašmāju TV šovu rasismā (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/ boitoiroi

Šobrīd vairākās ASV pilsētās notiek nekārtības un protesti pret policijas brutalitāti. Pret notiekošo vienaldzīgs nepalika arī pašmāju populārais "drag queen" Rojs Rodžers, kurš skarbi vērsās pret rasismu arī tepat Latvijā. 

Rodžers vietnes "Instagram" īsajos video stāstiņos dalījās viedoklī par rasismu šovā "Izklausies redzēts", kurā tā dalībnieki ar grima un krāsu palīdzību bieži tika pārveidoti par afroamerikāņu mūziķiem. 

"Es vēlējos iezīmēt vienu lietu, par kuru, manuprāt, neviens nerunāja. Un tas ir TV3 šovs "Izklausies redzēts", kuri vairākas sezonas izmantoja "blackface" un krāsoja baltādainus cilvēkus melnādainus. Tas ir ārkārtīgi rasistiski. Es zinu, ka ir bijuši komentāri "Facebook" par to, bet viņi nav to apstājušies darīt. Kas te notiek?" sašutumu pauda Rodžers, publiskojot vairākus kadrus no šova, kurā redzami tā dalībnieki. 

"Blakface", par ko runā Rojs, jau izsenis tiek asociēts ar rasismu un nozīmē izmantot tumšu grimu, lai attēlotu citas rases pārstāvi. Sākotnēji "blackface" bija specifisks teātra grima paveids, ko komiķi vairāk nekā simt gadus izmantojuši melnādaino lomām.

"Es atceros, kad gāja šis šovs, "blackface" bija lieta, tā bija lieta, par ko globāli cilvēki runā, par to, ka nu nedrīkst baltādainu cilvēku nokrāsot melnādainu, jo tas ir aizvainojoši un rasistiski. Acīmredzot neviens to nenokontrolēja viņiem vai viņiem vienalga, jo viņi to darīja vairākas sezonas pēc kārtas. Tā, it kā tāda problēma neeksistētu. Kāpēc?! 

Tas bija sen, bet tas nav attaisnojums. Es nevainoju cilvēkus, kas tur ir, bet producentus un televīziju. Kā kaut ko tādu var pieļaut?! Vai tiešām neviens no producentiem vai televīzijas nevarēja iedomāties, ka tas varētu būt rasistiski?" norādīja Rojs. 

Jau ziņots, Mineapolē piektdien, 29. maijā, tika aizturēts policists Dereks Šovens, kurš apsūdzēts par aizturēta afroamerikāņa Džordža Floida nāvi. 

Šovens bija redzams sabiedrības sašutumu izraisījušajā video, vismaz piecas minūtes turot celi uz aizturētā Floida kakla. Protesti sākās pēc tam, kad sociālajos medijos parādījās video ar Floida aizturēšanas gaitu.

46 gadus vecais Floids pirmdien Mineapolē tika aizturēts, policijai izmeklējot apsūdzības par viltotas banknotes izmantošanu.

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu