Pūce apturējis Salacgrīvas novada pašvaldības teritorijas plānojumu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) ar rīkojumu apturējis Salacgrīvas novada domes izdotos saistošos noteikumus, ar kuriem apstiprināts pašvaldības teritorijas plānojums, informēja ministra pārstāve Agnese Vārpiņa.

Pēc viņas teiktā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) konstatējusi izstrādes procedūras pārkāpumus, kā arī neatbilstības normatīvo aktu prasībām. Pārkāpumi esot gan procesuāli, gan saturiski.

Piemēram, Salacgrīvas novada pašvaldība pati un bez ministrijas apstiprinājuma un piekrišanas diviem ciemiem, Lāņu un Lembužu ciemiem, kas atrodas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā, mainījusi robežas.

Tāpat novada teritorijas plānojumā pēc ceturtās redakcijas publiskās apspriešanas ir veiktas izmaiņas, kas nevar tikt uzskatītas par redakcionālām, jo tās var skart privātpersonu tiesiskās intereses. Līdz ar to pašvaldībai jāpieņem lēmums par plānojuma pilnveidošanu un jāveic atkārtota publiskā apspriešana.

Vēl ministrija secinājusi, ka starp teritorijas plānošanas sasitošajām daļām - apbūves noteikumiem un grafisko daļu - pastāv pretrunas, līdz ar to projektu īstenotājiem atsevišķu uzdevumu īstenošana var tikt apgrūtināta vai nebūt saistoša. Piemēram, daļa indeksēto apakšzonu un teritorijas ar īpašiem noteikumiem nav attēlotas grafiskajā daļā.

Secināts arī, ka vienā no dokumentiem uzrādīts centralizētās ūdensapgādes izbūves projekts, bet citā tas netiek uzrādīts, līdz ar to teritorijas plānojums ir maldinošs un var izrādīties, ka nav saistošs projekta izstrādātājiem. Tāpat normatīvajiem aktiem neatbilst pašvaldības izvirzītās prasības centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas ierīkošanai, proti, noteikt, ka pieslēgšanās centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai ir obligāta var tikai tad, ja pieguļošajā ielā jau ir centralizētie tīkli.

Kopumā ministra rīkojumā pašvaldībai norādīts uz vismaz septiņu normatīvo aktu pārkāpumiem. 

"Pašvaldības rīcība, izstrādājot teritorijas plānojumu, ir bijusi nekompetenta, pavirša un, iespējams, raisījusi aizdomas par likuma normu neievērošanu vai to interpretāciju," uzskata Pūce, norādot, ka Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā esošo ciemu robežu apstiprinājums ir deleģēts ministrijai un neizpildot Aizsargjoslu likuma prasību, tiek radīta "nevajadzīga spriedze", kas var rezultēties ar tiesas procesu. 

Salacgrīvas teritorijas plānojums apstiprināts šī gada 19.februārī un līdz 5.maijam to bija iespējams apstrīdēt. Ministrijā tika saņemti privātpersonu iesniegumi un 5.maijā pašvaldība tika informēta, ka Salacgrīvas teritorijas plānojums tiks izvērtēts un līdz turpmākam ministrijas lēmumam tas nav īstenojams.

Lai teritorijas plānojums būtu tiesisks, tam, pirmkārt, jāatbilst normatīvajiem aktiem un, otrkārt, jābūt noteiktā kārtībā izstrādātam un apstiprinātam, norāda VARAM.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu