SPKC jaunākie dati - neiesaka doties uz četrām valstīm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Repatrianti Rīgas Starptautiskajā lidostā. Ilustratīvs attēls.
Repatrianti Rīgas Starptautiskajā lidostā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) jaunākie dati liecina, ka Latvijas iedzīvotājiem nav ieteicams ceļot uz četrām valstīm - Zviedriju, Lielbritāniju, Portugāli un Beļģiju.

Foto: Ekrānuzņēmums no SPKC

SPKC īpaši iesaka nedoties doties uz ārvalstīm, kur kopējais ar Covid-19 saslimušo skaits uz 100 000 iedzīvotāju pēdējo 14 dienu laikā pārsniedz 25.

Līdz 1. jūnijam šādas bijušas četras valstis - Zviedrija, Lielbritānija, Beļģija un Portugāle. Tāpat bīstamas ir arī vēl trīs valstis – Malta, Īrija un Spānijā. Tur šis rādītājs ir no 15 līdz 21.

Savukārt Latvijā šis statistikas rādītājs ir 5,2, Igaunijā septiņi, bet Lietuvā 5,3.

SPKC aicina rūpīgi izvērtēt saslimstības ar Covid-19 riskus un pirms došanās uz jebkuru valsti, savlaicīgi noskaidrot attiecīgās valsts ieviestos Covid-19 izplatības ierobežojumus.

SPKC eksperti piekodina, ja tomēr nolemts doties uz ārvalstīm, būtu stingri ievēro piesardzības pasākumi. Bieži jāmazgā rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, jāievēro vismaz divu metru distanci no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem, klepojot un šķaudot, jāizmanto vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam jānomazgā rokas. Vienlaikus tiek atgādināts sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

SPKC speciālisti atgādina, ka atgriežoties no ārzemēm jāveic pašizolēšanās dzīvesvietā jeb tā saucamā mājas karantīna un jābūt pieejamam saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām. Šīs prasības šobrīd neattiecas uz transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem, kuri atgriežas no darba braucieniem un komandējumiem, ja viņiem nav novērojamas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes un viņi nav atzīti par kontaktpersonām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu