Viena uzņemšanas nodaļas pacienta izmaksas slimnīcām atšķiras pat trīskārtīgi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Viena uzņemšanas nodaļas pacienta izmaksas dažāda līmeņa slimnīcām atšķiras pat trīskārtīgi, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais Veselības inspekcijas slimnīcu līmeņu atbilstības izvērtējums.

Izvērtējuma apkopojumā gan nav pieejami dati par piektā jeb augstākā līmeņa slimnīcām. Tomēr norādīts, ka ceturtā līmeņa slimnīcās šīs izmaksas sasniedz 90 eiro, bet zemāka, trešā līmeņa slimnīcās - jau 160 eiro. Savukārt otrā līmeņa slimnīcās viens uzņemšanas nodaļas pacients izmaksā 266 eiro, kas ir teju trīsreiz vairāk nekā ceturtā līmeņa iestādēs.

Observācijas pacientu izmaksas gan krasi neatšķiras. Ceturtā un otrā līmeņa slimnīcās tie ir 34 eiro uz vienu pacientu, bet otrā līmeņa slimnīcās - 30 eiro.

Ārstēto pacientu skaits uz vienu ārsta slodzi pērn ceturtā līmeņa slimnīcās bijis 89, trešajā līmenī 71, bet otrā līmeņa iestādēs - 62.

Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem Nacionālais veselības dienests ceturtā līmeņa slimnīcām pērn par stacionārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu vidēji izmaksājis 11,5 miljonus eiro, bet trešā līmeņa ārstniecības iestādēm - 3,8 miljonus eiro. Savukārt otrā līmeņa slimnīcās šīs summa vidēji bijusi 2,3 miljoni eiro.

Pašlaik Latvijā ir 23 daudzprofilu slimnīcas, tikpat specializētās, to skaitā arī sanatorijas, kā arī astoņas aprūpes slimnīcas. No tām 26 ir iedalītas piecos līmeņos.

Patlaban Latvijā slimnīcas ir iedalītas piecos līmeņos. Pirmā līmeņa slimnīcas nodrošina darbību pamata profilos - terapijā un hronisko pacientu aprūpe. Tās ir Līvānu, Aizkraukles, Bauskas un Limbažu slimnīca, kā arī Ludzas medicīnas centrs. 

Otrā līmeņa slimnīcas nodrošina darbību divos obligātajos profilos - terapijā un ķirurģijā-, un tajās papildu ir arī izvēles profili, piemēram, grūtniecības un dzemdību aprūpe. Otrā līmeņa slimnīcas ir Alūksnes, Preiļu, Tukuma un Krāslavas slimnīcas. 

Trešajā līmenī pašlaik darbojas Cēsu klīnika, Madonas, Kuldīgas, Dobeles un apkārtnes, Jūrmalas un Ogres rajona slimnīcas, kā arī Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība, kurās pieejama aprūpe piecās obligāto jomu specialitātēs un neatliekamā palīdzība.

Ceturtā līmeņa jeb reģionālās slimnīcas ir Liepājas reģionālā, Daugavpils reģionālā, Ziemeļkurzemes reģionālā, Jelgavas pilsētas, Vidzemes, Jēkabpils reģionālā un Rēzeknes slimnīca. Tās nodrošina aprūpi 13 obligāto jomu specialitātēs un neatliekamo palīdzību.

Savukārt universitāšu klīnikas ir piektā līmeņa iestādes, nodrošinot aprūpi vismaz 21 obligāto jomu specialitātē un sniedzot neatliekamo medicīnisko palīdzību. Katrai no šim slimnīcām iespējami arī papildu profili.

LETA jau vēstīja, ka valdība otrdien plāno diskutēt par iespējamām izmaiņām slimnīcu līmeņos. Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) jau iepriekš norādījusi uz šādu izmaiņu nepieciešamību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu