Indra Salceviča pauž uzskatu, ka mūsdienu sievietes pašas kultivē skaistuma stereotipus (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Indra Salceviča
Indra Salceviča Foto: Evija Trifanova/LETA

Stiliste un modes blogere Indra Salceviča savā "Instagram" kontā dalījusies ar pārdomām par to, kādēļ sievietes pašas kultivē skaistuma standartus. 

"Vērojot dažādas sieviešu aktualitātes un aktivitātes, radās kāda interesanta domu. Feministes nereti tiek sauktas par vīriešu nīdējām, tiek publicēti dažādi video ar saukļiem "Viņi teica, tev jādara tas un tas!", "Esi lēdija!", "Esi sievišķīga!" utt. Esi tāda un šāda. Vēroju, lasu un ziniet ko? Konstatēju kādu pavisam citu šķautni.

Manuprāt, tie laiki, kad vīrietis saka – Tev jābūt tādai un tādai – ir pagājuši. Manuprāt, tieši sievietes ir tās, kuras jau saknē pakļaujas priekšstatiem un standartiem, kā arī pašas tos arī kultivē. Viena otru stimulē uz "Tev vajag!"

Tev vajag uzpumpēt lūpas, jo asimetrija. Tev vajag uzlikt skropstas, jo Tev mazas acis. Tev vajag novājēt, jo Tev būs diabēts. Tev vajag ilgviļņus, jo Tev šķidri mati. Patiesībā, nu, ok! Modes mārketings rada tēlu, ielaiž to tirgū. Skaistuma industrija attīstās un kultivē jaunumus. Un tad sievietes tos reklamē, "šeimo" tās, kurām tas nav un realitātē tieši viņas ir tās, kuru dēļ citas domā, ka nav pietiekami labas.

Kā Tev šķiet? Vai vīriešu loma 21. gs. sievietes skaistuma stereotipu kultivēšanā netiek pārvērtēta? Varbūt tieši otrādāk? Varbūt arī presei nemaz vairs nav tik liela nozīme kā sievietēm pašām? Varbūt tieši sievietes liek justies otrai slikti?

Un te es domāju ne tikai par skaistuma industriju, bet arī par visām aktivitātēm, kuras saistītas ar pašapziņu. Var jau būt, ka es kļūdos, jo tās ir tikai manas pārdomas, bet, manuprāt, pašapziņu, tāpat kā sievišķību, nevar apgūt kursos. Jā, piekrītu – informāciju vajag, bet vienmēr ir jautājums – kā to pasniedz. Un laikam tieši apgalvojuma forma reklāmās "Tev IR problēmas ar pašapziņu!" ir tas, kas mani šajā visā mulsina," rakstīja Salceviča. 

Arī komentāros Salcevičas sekotājas piekrita, ka lielākajā daļā gadījumu tieši pašas sievietes ir tās, kas viena otru kritizē. 

Atgādinām, ka Salceviča filmējas Samantas Tīnas jaunās dziesmas “I Got the Power” videoklipā, kurā tiek pausta attieksme pret sieviešu skaistuma stereotipiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Indra Salcevica (@indrasalcevica) on

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu