"Tā ir klaja ņirgāšanās." Policisti Zolitūdē soda trīs skolēnus par fiziskās distancēšanās neievērošanu, vecāki ir neizpratnē (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Policija.
Policija. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Par sociālās distancēšanās neievērošanu 8. maijā Zolitūdē administratīvi sodīti trīs nepilngadīgi skolēni. Jauniešu vecāki par notikušo ir neizpratnē, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".

"8. maijā skolēni, sadzirdot televīzijā Ministru kabineta nolemto, ka tiek atcelti pulcēšanās ierobežojumi, ka var vairāk pulcēties, nolēma iziet ārā pastaigāties. Arī sporta skolotāja vairākkārt bija lūgusi skolēniem filmēt un fotografēt sporta nodarbības ārā, ko iekšā nevar veikt," stāstīja Mudīte.

Rīgas pašvaldības policijas ekipāža nogriezās no Jāņa Endzelīna ielas un no mugurpuses tuvojās trim jauniešiem, kuri pastaigājās pa nomaļo ielu. Policijas busiņš pabrauca puišiem garām, apstājās un uzreiz aizturēja nepilngadīgos skolēnus.

Mudīte skaidro, ka skolēni gāja pa ceļa kreiso brauktuves daļu, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus.

"Un tad viņus apdzina, viņiem tika bloķēts ceļš. Policijas darbinieki, izkāpjot ārā, viņiem izteica, nevis mutvārdu aizrādījumu vai arī skaļruņos, kas arī būtu pieticis, ka, puiši, izretinieties, jūs neesiet ievērojuši distanci, bet uzreiz tika noformēts protokols," viņa turpināja.

Lai arī pulcēšanas atvieglojumi stājās spēkā vien dažas dienas pēc pusaudžu sodīšanas, vecāki tik un tā ir neizpratnē par policijas bargo rīcību.

"Ņemot vērā, ka, pirmkārt, policijas teiktais, ja jūs būtu izretinājušies – viens būtu vienā pusē un divi – otrā, tad mēs noteikti jums klāt neietu. Tā ir, es uzskatu, klaja ņirgāšanās, jo bērni tajā brīdī absolūti tajā brīdī nesaprata, par ko ir lietas būtība," sacīja Mudīte.

"Ņemot vērā, ka jaunieši ir viena no tām sabiedrības grupām, kas ļoti bieži neievēro šos te ierobežojumus, tad šajā gadījumā acīmredzot inspektori nolēma, ka būs lietderīgi uzsākt šo te administratīvā pārkāpuma lietvedība. Taču jāsaka, ka tas nenozīmē to, ka jaunieši jau ir atzīti par vainīgiem attiecīgajā pārkāpumā," sacīja Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Mudīte tagad satraucas par protokolu, kas nu varot atstāt iespaidu uz bērna nākotnes perspektīvām. Pat ja pēc izvērtēšanas pārkāpums netiks atsaukts, Valsts policija gan akcentē, ka šajā situācijā nekas kritisks neesot noticis.

"Nu šeit ir jāsaprot, ka jēdziens sodāmība pats par sevi tas nav sods, tās ir soda sekas. Protams, kriminālpārkāpumi atstāj ļoti lielu iespaidu uz cilvēka dzīvi, piemēram, tas vēlāk var ietekmēt nopietnu amatu ieņemšanu. Runājot par administratīvajiem pārkāpumiem, ja gada laikā bērns vai jaunietis nesastrādā vēl kādu pārkāpumu vai nesaņem sodu, tad viņam dzēšas šis te pārkāpums," paskaidroja Valsts policijas pārstāve Olga Podžuna.

Administratīvais pārkāpums gan tik un tā paliks personas soda reģistrā.

Ņemot vērā, ka tuvojas skolēnu vasaras brīvlaiks, likumsargi arī gatavojas rūpīgāk uzmanīt nepilngadīgos. Visbiežāk fiksēto pārkāpumu vidū ir cigarešu lietošanas aizliegumu neievērošana, alkohola un citu apreibinošo vielu lietošana, kā arī sīkais huligānisms.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu