Rinkēvičs akcentē nepieciešamību turpināt ciešu koordināciju Covid-19 ierobežojošo pasākumu atcelšanā Baltijas reģionā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 ierobežojošo pasākumu atcelšanā nepieciešams turpināt ciešu koordināciju Baltijas reģionā, tā tikšanās laikā ar Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas ārlietu ministru sacīja Edgars Rinkēvičs (JV).

Šodien Rinkēvičs (JV) piedalās Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministru sanāksmē Tallinā, Igaunijā.

"Atverot ceļošanai trīs Baltijas valstu vienoto telpu, mūsu valstis sniedza pozitīvu piemēru reģionālai koordinācijai un savstarpējai uzticībai," uzsvēra ārlietu ministrs. Viņš pauda viedokli, ka iekšējo robežu atvēršana transportam starp Baltijas valstīm ir sākums Covid-19 ierobežojumu izraisīto seku pārvarēšanai.

Pēc ministra domām, Covid-19 kontekstā ir svarīgi nodrošināt ieinteresēto reģiona valstu efektīvu koordināciju ierobežojošo pasākumu atcelšanā un to harmonizācijā reģionā, kā arī potenciāli Polijā un tuvākajās Eiropas valstīs.

Viņaprāt, reģiona ekonomiskās sadarbības stimulēšanai ir aktīvi jāizmanto iespējas, ko piedāvā infrastruktūras projekti, piemēram, "Rail Baltica" projekts. Šajā kontekstā ir svarīgi turpināt sadarbību ar Poliju un citiem starptautiskajiem partneriem, lai veiksmīgi īstenotu šo projektu.

Ministri bija vienisprātis par nepieciešamību panākt vienošanos par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu un Atveseļošanās instrumentu, lai panāktu ES ekonomikas veiksmīgu atlabšanu pēc krīzes. Rinkēvičs atzīmēja, ka vienlaikus ir būtiski stiprināt ES Vienoto tirgu, sniedzot papildu atbalstu ES zaļās un digitālās ekonomikas attīstībai.

"Cieša sadarbība Baltijas valstu un Polijas starpā ir būtiska, reģionā nodrošinot spēcīgu kolektīvo aizsardzību," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministru tikšanās laikā tika pārrunāti arī reģionālās drošības jautājumi, ES aktualitātes, Austrumu partnerības politika, sadarbība Trīs jūru iniciatīvā, kā arī Covid-19 ģeopolitiskā ietekme pasaulē.

Kā vēstīts, sākot ar rītdienu, 3.jūniju, pēc ieceļošanas Latvijā no vairuma Eiropas valstu vairs nebūs jādodas 14 dienu pašizolācijā, otrdien lēmusi Latvijas valdība.

Ministru kabinets veicis grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā, nosakot, ka 14 dienu pašizolācija nebūs jāievēro cilvēkiem, kuri ieradīsies valstī no Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) tīmekļvietnē publicētām valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 15.

SPKC pašlaik publicētā jaunākā informācija ir par 29.maiju, kad minētais rādītājs zemāks par 15 bija Luksemburgā, Nīderlandē, Itālijā, Dānijā, Polijā, Rumānijā, Francijā, Somijā, Vācijā, Čehijā, Igaunijā, Austrijā, Bulgārijā, Lietuvā, Ungārijā, Norvēģijā, Šveicē, Kiprā, Grieķijā, Islandē, Slovākijā, Horvātijā, Slovēnijā un Lihtenšteinā.

Savukārt kumulatīvā Covid-19 saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju lielāka par 15 bija Zviedrijā, Lielbritānijā, Portugālē, Beļģijā, Maltā, Īrijā un Spānijā, attiecīgi, iebraucot Latvijā no šīm valstīm, joprojām būs jāievēro divu nedēļu pašizolācija.

Jaunā kārtība no rītdienas būs spēkā visās Baltijas valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu