Rīgas maratona 30.jubilejas medaļas dizainu izstrādājis Tokijas olimpisko spēļu medaļu autors

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Juniči Kavanaši
Juniči Kavanaši Foto: AFP / Scanpix

"Rimi" Rīgas maratona 30.jubilejas medaļu dizainējis japānis Džuniči Kavaniši, kurš ir arī Tokijas olimpisko spēļu medaļu autors, informē rudenī gaidāmo sacensību rīkotāji.

Organizatori cer, ka unikālās medaļas mudinās skrējējus piedalīties oktobrī paredzētajā skrējienā. Medaļas varēs saņemt ikviens, kurš 10. un 11.oktobrī finišēs jubilejas maratonā, pusmaratonā, desmit un sešu kilometru distancēs un Bērnu dienas skrējienos. 

"Ceram, ka vienreizējās medaļas būs papildu stimuls piedalīties maratonā par spīti neskaidrībai, vai pasākums notiks, kā ierasti, Rīgas ielās vai attālināti ar īpašas aplikācijas palīdzību. Dalībnieku atbalsts šogad, kad tautas sports pārdzīvo lielāko krīzi kopš neatkarības, mums ir kritiski svarīgs," dizainera izvēli pamato Rīgas maratona direktors Aigars Nords. 

Kavaniši uzsver, ka, strādājot pie medaļas izveides, viņam ļoti svarīga bija savstarpējā uzticēšanās. 

"Procesā, iepazīstot skaistās Latvijas vēsturi un kultūru, sajutu garīgu tuvību ar savu zemi Japānu. Medaļā vēlējos ietvert vairākas idejas - par dažādām paaudzēm, kas skrien un tādējādi savieno pagātni ar nākotni. Par skrējējiem no dažādām valstīm, kuri satiekas maratonā un caur savu aizrautību pret skriešanu vieno visu pasauli. Līdzīgi arī olimpiskās spēles caur sportu pieņem dažādo, atšķirīgo un vieno pasauli. Vēl medaļā gribēju ietvert maratona trasi, kas caurvij skaisto Rīgu, un divus tiltus, kurus skrējēji šķērsos. Visas šo ideju šķautnes savijas kopā vienā krāšņā ziedā, kas veltīts Rīgas maratona jubilejai," savu ieceri izklāsta Kavaniši.

Kavaniši ir ir kompānijas "SIGNSPLAN" pārstāvis un dizainers, Japānas Grafikas dizaina asociācijas vadītājs un Osakas Dizaina asociācijas vadītājs. Viņa plānotā vizīte Rīgā visdrīzāk tiks atlikta uz laiku, līdz pandēmija būs beigusies un gaisa satiksme atjaunota, taču medaļu autors ir izteicis vēlmi atbraukt uz Rīgu un piedalīties maratonā, vērojot sacensības un apbalvošanas ceremoniju klātienē. 

Tā kā pie medaļas kāro tikt arī ārvalstu skrējēji, organizatori ir paredzējuši iespēju to valstu skrējējiem, kuru robežas līdz rudenim vēl netiks atvērtas, skriet savā valstī un iesūtīt rezultātu, lai pēc tā saņemšanas un apstiprināšanas medaļu varētu nosūtīt pa pastu.

Jau ziņots, ka "Rimi" Rīgas maratons pārcelts uz 10. un 11.oktobri. 30.Rīgas maratonam un tā saistītajiem pasākumiem bija jānotiek 16. un 17.maijā, taču marta beigās skrējiens tika pārcelts uz nenoteiktu laiku, bet maijā - uz oktobri.

10.oktobrī plānota Bērnu diena un Ģimeņu skrējiens, savukārt 11.oktobrī norisināsies maratona, pusmaratona, desmit kilometru un sešu kilometru skrējieni. Atkarībā no valstī noteiktajiem ierobežojumiem, dalībnieki skries, pieskaņojoties jaunajai realitātei, vai virtuāli, norāda pasākuma rīkotāji.

Dalībniekiem, kuri jau reģistrējušies 2020.gada pasākumam, taču nevarēs piedalīties jaunajos maratona norises datumos, Rīgas maratona organizatori sarūpējuši iespēju pārcelt savu dalību uz 2021.gadu vai pārreģistrēt savu dalību uz cita skrējēja vārda. Līdz 12.jūnijam šādu iespēju organizatori piedāvā bez maksas.

Virtuālā maratona gadījumā, distances un rezultātus fiksēt varēs skriešanas aplikācijās, viedtālruņos un pulsometros, savukārt, īpaša Rīgas maratona vietne rezultātus apkopos un uzvarētājus noteiks automātiski.

Organizatori joprojām cer, ka ierobežojumi lielajiem pasākumiem tiks pilnībā atcelti laicīgi, lai maratons 10.-11.oktobrī noritētu kā katru gadu - ar kopīgu startu šoreiz pie Brīvības pieminekļa un finišu Krastmalā. Ja, savukārt, saglabāsies ierobežojumi, dalībnieku drošībai organizatori neizslēdz dalītos startus un dalībnieku dalīšanu "viļņos", virtuālo maratonu un vai tā saucamo hibrīd-pasākumu, kas ļautu ievērot distancēšanos.

Maratons Rīgā notiek kopš 1991.gada.

2019.gadā pasākums pulcēja 38 398 dalībniekus, tai skaitā 4632 ārvalstniekus no 82 pasaules valstīm un teju 13 000 bērnu "Rimi" Bērnu dienas" ietvaros.

Pasākums atkārtoti saņēmis prestižo "World Athletics" Zelta kvalitātes zīmi.

2019.gadā vīriešu sacensībās maratonā uzvarēja etiopieši Andualems Belajs Šiferavs un Birke Debele, finišējot pēc attiecīgi divām stundām astoņām minūtēm un 51 sekundes un divām stundām 26 minūtēm un 18 sekundēm, abiem gargabalniekiem labojot sacensību rekordus.

No pašmāju skrējējiem pirmajā desmitniekā finišēja Dmitrijs Serjogins, kurš līdz ar to tika kronēts par Latvijas čempionu maratonā un izcīnīja ceļazīmi uz pasaules čempionātu. Latvijas vadošie gargabalnieki Jeļena Prokopčuka un Valērijs Žolnarovics karstajos laika apstākļos nefinišēja.

Iepriekš tika ziņots, ka šī gada Rīgas maratona pirmo piecu vietu ieguvēji kvalificēsies Tokijas olimpiskajām spēlēm. Tiesa, olimpiskās spēles pārceltas uz nākamo gadu.

2020.gada sezonas rudens kalendārs skrējējiem būs gana blīvs. Piemēram, 11.oktobrī iecerēts arī Čikāgas maratons, kas norisinās prestižā "World Marathon Majors" seriāla ietvaros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu