"Īpaši bīstamas." Sibīrijā atklāts jauns ērču paveids

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ērce.
Ērce. Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievijas zinātnieki atklājuši jaunu ērču paveidu, atsaucoties un žurnālu "Zinātne Sibīrijā", vēsta "Ria Novosti".

Jaunā suga ir taigas ērces un Pavlova ērces hibrīds. Zinātnieki uzskata, ka tas izveidojās, divām sugām līdzās pastāvot, vienā teritorijā, piemēram, Primorskas apvidū. Tomēr šādi hibrīdi ir biežāk sastopami Novosibirskas reģionā.

Krievijas Zinātņu akadēmijas mikrobioloģijas laboratorijas vadītāja Ņina Tikunova pieļāva, ka Pavlova ērces reģionā varētu būt nonākušas ar putniem. Turklāt 1960. un 1970. gados veikti pasākumi taigas ērču iznīdēšanai, un, kamēr šī "niša" bijusi tukša, ievazātas Pavlova ērces. Savukārt taigas ērces pēc kāda laika atgriezušās.

Taigas ērcēm nepieciešams liels daudzums asiņu, lai barotos un vairotos, norādīja pētniece. Tāpēc parasti tās piesūcas aļņiem, briežiem vai lāčiem - dzīvniekiem, kas nedzīvo cilvēku tuvumā.

Savukārt Pavlova ērces var dzīvot cilvēku tuvumā. Tās barojas no mazākiem dzīvniekiem - ežiem, putniem vai burundukiem, kas dzīvo meža parka teritorijās. Sugu krustošanās, visticamāk, notikusi uz dzīvnieka, kas mīt šādā teritorijā.

Pēc Tikunovas teiktā, hibrīds var izdzīvot apstākļos, kas ir piemēroti abām sugām, un tās pārnēsā visas "vecāku" slimības - ērču encefalītu, Laimas boreliozi un citas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu