PVO maina nostāju un iesaka sejas masku nēsāšanu vietās, kur ir daudz cilvēku (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sejas maskās.
Cilvēki sejas maskās. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien, 5. jūnijā, mainīja savu nostāju un ieteica sejas masku valkāšanu vietās, kur ir daudz cilvēku, bet brīdināja, ka ar šīm maskām vien nevar izsargāties no inficēšanās ar Covid-19.

PVO uzsvēra, ka maskas var palielināt veselības riskus, ja cilvēki tām pieskarsies ar netīrām rokām.

"Maskas var arī radīt aplamu drošības sajūtu," tiešsaistes preses konferencē sacīja PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

Viņš brīdināja, ka tās nevar aizstāt roku higiēnu un fizisku distancēšanos, kā arī pacientu un to sociālo kontaktu izsekošanu.

"Es nevaru to pateikt skaidrāk: maskas vien neaizsargās jūs no Covid-19," sacīja PVO vadītājs.

PVO savos iepriekšējos vadošajos norādījumos par šo tematu aprīļa sākumā neieteica sejas masku masveidīgu lietošanu. 

PVO vadītājs piektdien sacīja, ka valdībām vajadzētu veicināt sejas masku lietošanu vietās, kur ir plaša vīrusa izplatība un kur ir grūti ieturēt drošu distanci no citiem - "tādās vietās kā sabiedriskais transports, veikalos vai citās ierobežotās vai pārpildītās vidēs".

Lai gan vēl ir maz stingru zinātnisku datu par masku efektivitāti, PVO mainīja savu nostāju, balstoties uz pierādījumiem par vīrusa pārnešanu, ko izdarījuši inficēti cilvēki, kuriem vēl nebija izpaudušies Covid-19 simptomi vai kuriem vispār neizpaužas skaidri šīs slimības simptomi. 

PVO arī atzīmēja, ka masku šūšana dod cilvēkiem iespēju kaut ko darīt saistībā ar jauno koronavīrusu un varbūt pat nodrošina iespējamu ienākumu avotu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu