Igaunijā aizvērts "portāls uz pagātni"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iegruvums Narvā, zem kura atrodas 17. gadsimta ēku pagrabs.
Iegruvums Narvā, zem kura atrodas 17. gadsimta ēku pagrabs. Foto: Нарвская горуправа

Narvas pilsētas pārvalde paziņojusi, ka iekonservēti seši cilvēkiem bīstami iegruvumi pilsētas vēsturiskajā centrā, zem kuriem atrodas kara laikā nopostītu 17. gadsimta ēku pagrabi, vēsta portāls "Rus.Postimees".

Šobrīd pagrabi apauguši ar zālāju. Dažos no tiem par iespējams nostāties pilnā augumā. Tomēr pagaidām nav plānu šos vēsturiskos pieminekļus pētīt vai kā citādi izmantot.

Narvas vēsturisko pieminekļu aizsardzības vecākais inspektors Madis Tūders izdevumam pastāstīja, ka konkrētajā rajonā atradās dzīvojamās ēkas. Tāpat tur atradies alus brūzis, kas gan uzbūvēts vēlāk. Iegruvumi radušies lielākoties 17. gadsimtā būvētu ēku pagrabu dēļ.

"Tomēr daži pagrabi varētu būt vēl vecāki," piebilda Tūders. "17. gadsimtā bija liels ugunsgrēks, un ēkas varēja atjaunot, bet pagrabi saglabājās vecie. Taču pamatā šeit bija 17. gadsimta ēkas."

Šobrīd iekļūt pagrabos ir bīstami, kaut gan daudzi no tiem ir pilnībā saglabājušies un tajos pat var nostāties pilnā augumā.

"No šīs puses tie ir ļoti interesanti un vērtīgi," sacīja Tūders. "Bet tie nav droši, un mēs aizvērām pagrabus, lai tajos nelīstu bērni. Taču nākotnē, protams, varbūt tos atraksim un ļausim apskatīt. Tomēr šobrīd nekādu konkrētu plānu nav. Vienkārši saglabāsim un skatīsimies. Ja radīsies idejas - varēs domāt, ko darīt."

Vecpilsētas vispārējais plānojums paredz, ka šajā vietā iespējams būvēt jaunas ēkas, taču ar nosacījumu, ka pagrabi tiek saglabāti, tādēļ patiesībā veikt būvniecības darbus nebūtu vienkārši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu