"Vienkārši pildīja pavēles." Sirmgalvi zemē nogrūdušie policisti ASV stājušies tiesas priekšā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Divi par 75 gadu veca protestētāja nogrūšanu, kurš pēc nogrūšanas zemē guva nopietnu galvas traumu, atstādināti policisti sestdien, 6. jūnijā, tiesā nolieguši savu vainu. Viņiem izvirzītas apsūdzības par uzbrukuma veikšanu, vēsta raidorganizācija CNN.

Atstādinātie Bufalo policisti atbrīvoti no apcietinājuma. Tiesas sēde notika attālināti, abiem apsūdzētajiem bija viens advokāts.

Plānots, ka nākamreiz tiesas priekšā viņi stāsies 20. jūlijā.

Gubernators mudina "taisnīgu, bet ātru tiesu"

Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo piektdien sacīja, ka tiesai vajadzētu būt "taisnīgai, taču ātrai".

"Kad es redzēju video, tas man uzdzina nelabumu," sacīja Kuomo. "Es mudinātu apgabala prokuroru nevilcināties, kā tas notika Mineapolisā, kur kavēšanās ir radījusi problēmas.

Cilvēki negrib neskaidrību. Viņi ir dusmīgi un vēlas atbildes."

Izrādot solidaritāti ar atstādinātajiem policistiem, no amata atkāpušies visi 57 Bufalo policijas departamenta ārkārtas reaģēšanas vienības darbinieki.

Viņi saglabās darbu un saņems algu Bufalo policijā, taču vairs nestrādās ārkārtas reaģēšanas grupā.

Gaidāms, ka šāds solis varētu saasināt jau tā nokaitēto gaisotni Ņujorkas štatā, kur tāpat kā citviet ASV jau vairāk nekā nedēļu notiek protesti pret policijas vardarbību un sistemātisku rasismu. 

Protestētāju un policijas sadursmes nereti izvērtušās vardarbīgas. Daudzviet cilvēki arī nodarbojas ar marodierismu un vandalismu.

Plašu nosodījumu izsaukuši neskaitāmi video, kuros redzams, kā policija pielieto pārmērīgu spēku pret miermīlīgiem protestētājiem.

"Vienkārši pildīja pavēles"

75 gadus vecā Martina Gudžino rupjā nogrūšana zemē izraisīja īpaši skaļu nosodījumu.

Radiostacijas WBFO publicētajā video redzams, kā Gudžino tuvojas aizsargekipējumā tērptiem policistiem ar stekiem rokās. Policisti vīrieti pagrūda, viņš nokrita zemē un atsita galvu pret ietvi. Redzams, ka no viņa kreisās auss tek asinis.

Viens policists pieliecās, lai pārbaudītu sirmgalvja stāvokli, taču kāds cits viņu mudināja doties tālāk.

Neskatoties uz sašutumu, ko incidents izraisījis, vietējās policijas arodbiedrības vadītājs aizstāvēja apsūdzētos policistus.

"57 darbinieki riebumā atkāpās no amata tā dēļ, ka izturas pret diviem viņu biedriem, kuri vienkārši pildīja pavēles," viņa sacīto citē vietējais kanāls WGRZ.

Bufalo mērs Bairons Brauns sacīja, ka "sabiedrības drošības nodrošināšanai" izveidots ārkārtas plāns. Nedēļas nogalē pilsētā tiks izvietoti papildus štata policisti, kuri palīdzēs vietējai policijai.

Gudžino, kurš pēc starpgadījuma tika hospitalizēts, piektdienas rītā bija "modrs un spēja orientēties", tviterī rakstīja vietējās pašvaldības pārstāvis Marks Polonkarzs.

Vēlāk preses brīfingā viņš sirmgalvim novēlēja "ātru atveseļošanos" un sacīja, ka incidents "radījis melnu zīmi, traipu Bufalo pilsētai".

Aktīvisma veterāns

Kā vēsta laikraksts "The Guardian", Gudžino ir pensionārs un draugi viņu apraksta kā miera aktīvisma veterānu, kuru mudina viņa ticība un vēlme pēc sociālā taisnīguma. Viņš iesaistījies Rietumņujorkas Miera centrā un Latīņamerikāņu Solidaritātes komisijā, sacīja centra izpilddirektore Vikija Rosa.

"Es varu apliecināt, ka Martins ir miermīlīgs cilvēks," sacīja Rosa. "Ir pilnīgi neiespējams, ka viņš darīja jebko, lai uzmāktos vai sāpinātu.

Viņš pieņēma lēmumu palikt ārā pēc komandantstundas, jo viņš uzskata, ka apdraudētas mūsu pilsoņtiesības, tās pavisam noteikti tādas ir."

Gudžino ieraksti tviterī sastāv no tvītiem un retvītiem, kuros atbalstīti progresīvi mērķi. Vienā, kas rakstīts trešdien: "Policijai nevajadzētu būt rungām. Un nevajadzētu būt aizsargekipējumā. Nacionālajai gvardei vajadzētu arestēt policiju."

Rosa arī atklāja, ka Gudžino šobrīd iziet ķīmijterapijas kursu vēža ārstēšanai.

"Mani nepārsteidz tas, ka Martins tur stāvēja un skatījās šiem jaunajiem policistiem acīs," sacīja viņa ilglaicīgs draugs Marks Kolvils. "Man gandrīz izskatījās, ka viņš centās sniegt viņiem roku, sasveicināties vai pateikt: "Kas te notiek? Kādēļ jūs šo darāt?"

Policijas departaments sākotnēji vietējiem medijiem sacīja, ka "viena persona ievainota, paklūpot un nokrītot", un ka protestu laikā arestēti pieci cilvēki.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu