Protestu epicentrā - Mineapolisā dome apņemas likvidēt vietējo policijas departamentu (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Mineapolisas domes deputātu vairākums ir apņēmies mainīt vietējo policijas departamentu, kas ir nozīmīgs pagrieza punkts kustībai "Black Lives Matters", kas cīnās pret rasismu un protestē visā ASV. Protestu vilni izraisīja Džordža Floida nāve, kurš mira policistu brutalitātes dēļ, vēstī raidsabiedrība BBC.

Deviņi no 13 deputātiem pauda, ka pilsētā, kur tiesībaizsardzības iestādes tiek apsūdzētas rasismā, tiks izveidots "jauns sabiedrības drošības modelis".

Aktīvisti, kuri gadiem ilgi ir pieprasījuši šādu soli, to sauc par būtisku pagrieziena punktu.

Eksperti gan lēš, ka Mineapolisa tagad var gaidīt ilgas un sarežģītas debates par kārtības uzturēšanu pilsētā, un joprojām nav skaidrs, kāda būs strukturālā reforma.

Afroamerikāņa Floida nāve aizturēšanas laikā izraisīja masu protestus pret rasismu un policijas brutalitāti.

Deviņi padomes locekļi svētdien, 7. jūnijā, nolasīja paziņojumu par iecirkņa nojaukšanu simtiem protestētāju priekšā.

"Mēs esam šeit, jo šeit, Mineapolisā un citās ASV pilsētās, ir skaidrs, ka mūsu pašreizējā kārtības uzraudzīšana un sabiedriskās drošības sistēma nenodrošina mūsu kopienu drošību," pauda pilsētas domes priekšsēdētāja Liza Bendera.

"Mūsu centieni veikt pakāpenisku reformu ir vairākkārt izgāzušies." Benderas kundze sacīja, ka sīkāk jāapspriež detaļas par "demontācijas" plānu.

Pagājušajā nedēļā Minesota uzsāka Mineapolisas Policijas departamenta izmeklēšanu, norādot, ka viņi vēlas izskaust "sistēmisku rasismu, kas ir vilcies jau no paaudzes paaudzē".

Pilsētas dome vēlāk nobalsoja par vairākām kārtības nodrošināšanas izmaiņām, tostarp aizliegumu policistiem izmantot žņaugšanas paņēmienus.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu