"Pāraudzināšanas" nolūkos aplēja ar spirtu un aizdedzināja. Vīrietim Krievijā par dzīvesbiedres nonāvēšanu draud līdz diviem gadiem cietumā (5)

Šķiltavas. Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kāds 37 gadus vecs Rostovas iedzīvotājs savas dzīvesbiedrenes matus un apģērbu "pāraudzināšanas" nolūkos aplēja ar spirtu, un, aizsmēķējot cigareti, viņu aizdedzināja. Sieviete no gūtajiem apdegumiem gāja bojā, taču vīrietim par izdarīto draud līdz diviem gadiem cietumā, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas redakcija.

Saskaņā ar apsūdzību, kura nonākusi BBC rīcībā, 22. janvāra vakarā Aleksandrs Petrenko sadusmojās uz savu civilsievu Natāliju Ksenzovu. Dusmu iemesls bija tas, ka, viņam darbā esot, sieviete aizbraukusi pie draugiem, ar kuriem kopā iedzērusi. Petrenko vairākkārt zvanījis dzīvesbiedrenei un piesprasījis, lai viņa dotos mājās.

Pats apsūdzētais Ksenzovu apraksta kā "labu, saimniecisku sievieti". Viņai bija trīs bērni, tostarp maza meitiņa, kuras tēvs ir Petrenko. Sieviete strādāja bērnudārzā par auklīti un traģēdijas brīdī bija dekrētā.

Nopratināšanās vīrietis pastāstīja, ka viņu kaitinājis tas, ka Ksenzova aptuveni reizi mēnesī pārmērīgi lietojusi alkoholu. Saskaņā ar apsūdzību liktenīgajā vakarā, atgriezies mājās ar nolūku "apspriest" dzīvesbiedrenes uzvedību, Petrenko zem izlietnes atradis pudeli ar spirtu saturošu šķidrumu.

Ļoti sadusmojies, viņš sācis pudeles saturu liet uz balkona sēdošajai sievietei uz galvas un apģērba sacīdams: "Tad dzer!"

Bojāgājušās vecākā meita, 20 gadus vecā Jeļena, nopratināšanās pieļāva, ka degošo šķidrumu atnesis pats Petrenko. Viņa pamanījusi, ka no vīrieša jakas kaut kas izspiedies.

"Tu dzēri, ja?" Petrenko esot kliedzis uz viņas māti.

Precīzs šķidruma saturs izmeklēšanā nav noskaidrots, apsūdzībā minēts, ka tas bijis "spirtu saturošs". Mirušās advokāts Jevgeņijs Dohnovs norāda, ka tā apjoms - 150 mililitri - zināms tikai pēc Petrenko sacītā. Viņš pieļauj, ka tā varētu būt bijis vairāk.

Kā izriet no apsūdzības, pēc tam vīrietis turpat uz balkona, "nepārliecinoties par savu rīcību drošību, aizsmēķējis cigareti ar atklātu uguni - šķiltavām".

Pirmajā nopratināšanā Petrenko stāstīja, ka no šķiltavām aizdegusies baterija, uz kuras trāpīja šķidrums, un uzliesmoja Ksenzovas T-krekls un seja. Taču vēlāk, jau esot aizdomās turamā un apsūdzētā statusā, vīrietis liecību mainīja un uzstāja, ka vispirms aizdegusies viņa kreisā roka. Viņš sācis to haotiski vicināt un netīšām aizskāris netālu esošās sievietes matus.

Kā liecina Ksenzovas vecākās meitas liecība, kura atskrēja, izdzirdot kliedzienus, "liesmas atgādināja 30-40 centimetrus augstu ugunskuru".

Sieviete guva 45% ķermeņa apdegumus un nokļuva reanimācijā. 4. februārī viņa nomira.

Rostovas izmeklētāji notikušo kvalificēja kā slepkavību neuzmanības dēļ. Pēc Krievijas likumiem maksimālais sods par šādu noziegumu ir divu gadu cietumsods. Prokuratūra to ir apstiprinājusi.

Gan ģimene, gan mirušās advokāts uzstāj, ka lietu būtu jākvalificē vai nu kā slepkavību, vai arī par tāda kaitējuma izdarīšanu, kā rezultātā iestājusies cietušā nāve. Par šiem pantiem var piespriest brīvības atņemšanu uz 15 gadiem.

Bojāgājušās divgadīgo meitu apsūdzētais tēvs paņēmis dzīvot pie sevis. Ksenzovas meita Jeļena un mirušās māte uzrakstījušas iesniegumu par aizbildniecību, kurā lūdz pārbaudīt bērna dzīves apstākļus. Viņas uzskata, ka meitenītes dzīvība un veselība varētu būt apdraudēta, un vēlas viņu audzināt pašas.

Pēc Krievijas Federācijas Iekšlietu ministrijas datiem, 2019. gadā deviņu mēnešu laikā vien ģimenēs pret sievietēm izdarīti 15 381 noziegumi. Kā norāda eksperti, pirmie fiziskas vardarbības gadījumi bieži notiek tad, kad sievietes aiziet dekrētā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu