Kādi Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi tiks mīkstināti? (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sabiedriskajā transportā, kad Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija
Cilvēki sabiedriskajā transportā, kad Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija Foto: Evija Trifanova / LETA

Valdība šodien lems par vairāku Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu mīkstināšanu pēc ārkārtējās situācijas beigšanās, tostarp plānots atļaut no 10. jūnija uz pasākumiem iekštelpās pulcēties līdz 100 cilvēkiem, bet ārtelpās - līdz 300 cilvēkiem.

To paredz šodien gaidāmajā valdības sēdē izskatāmais noteikumu projekts "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Līdz šim virkne pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai minēta Ministru kabineta (MK) rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", tomēr ārkārtējā situācijas pēdējā diena ir šodien. Tāpēc Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā noteikumu projektā iekļauti epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 izplatību arī pēc šodienas.

Paredzēts, ka pasākumu organizatoriem, kas ārtelpās plāno uzņemt līdz 300 cilvēkiem, būs jāievēro prasība, lai vienai personai tiktu nodrošināti ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises vietas platības.

Savukārt no 1. jūlija līdz 31. jūlijam vienlaikus iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka par 1000 kvadrātmetriem, varēs uzturēties ne vairāk kā 100 cilvēki. Savukārt telpās, kuru kopējā platība ir lielāka par 1000 kvadrātmetriem, vienlaikus varēs uzturēties līdz 500 cilvēkiem.

Šajā gadījumā pasākumu organizatoriem būs jānodrošina, ka telpās atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises telpas platība un infrastruktūra. Tāpat uz vienu personu būs jānodrošina ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises telpas platības. Pasākuma organizatoriem būs jānodrošina publiski pieejama informācija par maksimālo pieļaujamo cilvēku skaitu pasākuma norises vietā.

Paredzēts, ka no 1. jūlija līdz 31. jūlijam ārtelpās varēs pulcēties līdz 1000 cilvēkiem, ievērojot, ka uz vienu personu tiek nodrošināti ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises vietas platības.

No 1. augusta līdz 31. augustam pasākumā iekštelpās, kuru kopējā platība ir mazāka nekā 1000 kvadrātmetri, vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 250 cilvēki. Savukārt telpās, kuru platība ir lielāka par 1000 kvadrātmetriem, varēs pulcēties ne vairāk kā 500 cilvēki.

Līdzīgi kā iepriekš, arī augustā pasākuma organizatoriem būs jānodrošina, ka telpās atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises telpas platība un infrastruktūra. Tāpat uz vienu personu būs jānodrošina ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises telpas platības. Pasākuma organizatoriem arī būs jānodrošina publiski pieejama informācija par maksimālo pieļaujamo cilvēku skaitu pasākuma norises vietā.

Tikmēr pēc ārkārtējās situācijas izbeigšanās joprojām būs spēkā ierobežojumi starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem, tūrismam un ceļošanai, tostarp vēl netiks atjaunotas ceļošanas iespējas ārpus Eiropas Savienības.

No plānotajiem noteikumiem izriet, ka, ārkārtējai situācijai izbeidzoties, starptautiskie pasažieru pārvadājumi netiks veikti caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu uz tām Slimību kontroles un profilakses centra mājaslapā publicētajām valstīm, kurās ir reģistrēta tāda Covid-19 infekcijas izplatība, kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu.

"Latvijā un pārējās Baltijas valstīs kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem svārstās ap seši. Pilnīgi droši var ceļot uz valstīm, kur šis rādītājs ir līdzīgs situācijai Baltijas valstīs, jo, uzturoties šādā valstī, inficēšanās risks būs tāds pats kā uzturoties kādā no Baltijas valstīm," atzīst VM.

Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas plānots mazināt ierobežojumus sabiedriskās ēdināšanas vietās - pie galda iekštelpās varēs atrasties līdz četriem cilvēkiem, bet ārtelpās - līdz astoņiem cilvēkiem, turklāt apmeklētājiem vairs nebūs jāievēro divu metru distance.

No noteikumu projekta izriet, ka arī pēc 9.jūnija sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos būs jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem, bet uz apmeklētājiem, kuri sēž pie viena galdiņa, neattieksies prasība ievērot divu metru distanci.

Vienlaikus spēkā būs nosacījums, ka pie viena galdiņa iekštelpās varēs atrasties ne vairāk kā četri cilvēki. Ārā pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā astoņi cilvēki, kas nav no vienas mājsaimniecības.

Tāpat grozījumi paredz, ka līdz 31.augustam bērnu nometnēs bērnu skaits grupā drīkstēs būt ne vairāk kā 30 dalībnieki.

Noteikumu projektā, kuru plānots skatīt šodienas valdības sēdē, arī minēts, ka, ja to pieļauj attiecīgās nometnes norises vietas kapacitāte, tad vienlaikus var norisināties vairāku grupu aktivitātes.

Savukārt pieaugušo profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un pieaugušo neformālās izglītības programmās līdz 31.augustam maksimālais personu skaits grupā varēs būt 50.

Vienlaikus noteikumu projekts paredz, ka līdz 2020.gada 31.jūlijam mācību procesa norise klātienē izglītības iestādēs nenotiek un mācības tiek nodrošinātas attālināti.

VM sagatavotais noteikumu projekts "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka sporta treniņa norisei vienā treniņgrupā vienlaikus organizēti drīkstēs pulcēties ne vairāk kā 30 personas, taču, ja to pieļauj attiecīgās sporta norises vietas kapacitāte, tad vienlaikus varēs norisināties vairāku treniņgrupu darbs.

Tāpat plānots noteikt, ka uz vienu personu tiek nodrošināti ne mazāk kā četri kvadrātmetri no sporta nodarbības norises vietas platības.

VM arī rosina paredzēt, ka sporta pasākumi līdz 31.jūlijam iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka par 1000 kvadrātmetriem, norisināsies bez skatītājiem, proti, bez personām, kas nav tieši iesaistītas sporta pasākuma organizēšanā un norisē.

Noteikumu projektā arī minēts, ka, sniedzot baseina pakalpojumus, vienai personai no 2020. gada 10. jūnija līdz šī gada 30. jūnijam tiek nodrošināta ne mazāk kā 12 kvadrātmetrus liela ūdens virsmas platība, izņemot baseinus labsajūtai, kuros tiek nodrošināta ne mazāk kā četru kvadrātmetru liela ūdens virsmas platība.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā tika ieviesta virkne ierobežojumu, kuri, beidzoties ārkārtējai situācijai, ir jāiestrādā attiecīgajos noteikumos un likumos.

Šodien aizrit pēdējā ārkārtējās situācijas diena, un aizvien ir spēkā iepriekš noteiktie ierobežojumi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu