Latvijas Universitāte spītē Oksfordai. Juridiskās fakultātes komanda iegūst pirmo vietu Eiropas cilvēktiesību tiesas procesa izspēles sacensībās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komanda: Kristiāna Pētersone, Natālija Knipše, Samanta Lidere, Lelde Elīna Liepiņa
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komanda: Kristiāna Pētersone, Natālija Knipše, Samanta Lidere, Lelde Elīna Liepiņa Foto: LU

Eiropas cilvēktiesību tiesas procesa izspēles sacensībās, kurās piedalās vairāki desmiti komandu no visas Eiropas, šogad godalgoto pirmo vietu ieguva komanda no Latvijas, finālā pārspējot Oksfordas Universitātes komandai, vēstī raidījums "900 sekundes".

Kristiāna Pētersone, Natālija Knipša, Lelde Elīna Liepiņa un Samanta Lidere ir uzvarējušās komandas dalībnieces.

"Domāju, esam pelnījušas tos rezultātus ko saņēmām, jo mēs tiešām smagi strādājām pie tā. Un kā saka, ka mazi cinīši gāž lielus vezumus – mēs esam tie mazie cinīši,"

saka LU Juridiskās fakultātes komandas dalībniece Kristiāna Pētersone.

Eiropas cilvēktiesību tiesas procesa izspēles sacensības notiek reizi gadā. Parīzes Sorbonnas universitāte, Oxfodas un arī Kembridžas universitātes, sacensībās piedalās spēcīgāko universitāšu juridisko fakultāšu komandas, arī komandas no Latvijas Universitātes ir startējušas jau daudzus gadus.

Universitāšu komandas mācību gada sākumā saņem uzdevumu, kas ir saistīts ar iespējamu cilvēktiesību pārkāpumu. Komandas piesakoties saņem anonīmu kārtas numuru un sāk vairākus mēnešus ilgu gatavošanos tiesas izspēlētajai prāvai.

"Interesantākais bija sacensties ar šīm top prestižākajām universitātēm. Saprotot, ka mēs ne pa gramu neesam sliktākas un bija interesanti cīnīties ar tiem studentiem, kuriem dzimtā ir angļu valoda un spēt prezentēt juridiskos argumentus tik pat labā līmenī," teic Samanta Lidere.

"Tiesneši, kas mūs tiesāja, it īpaši finālā, tie bija augsta ranga profesionāļi un viņus nevar tā vienkārši pārliecināt. Mums bija jāpārzina Eiropas cilvēktiesību tiesas prakse, visi normatīvie akti un mūsu argumentācija pie kuras strādājām kopš oktobra," stāsta Natālija Knipša.

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Anita Rodiņa uzsver šī sasnieguma nozīmi. Tā šajā gadījumā sniedzas pāri fakultātes vai universitātes mērogam: "Esmu pilnīgi pārliecināta, ka daudzi no izspēļu dalībniekiem sākumā nemaz nezināja, kas ir Latvija, kas ir LU Juridiskā fakultāte un esmu pārliecināta, ka daudzi iegūglēja un uzzināja, kas ir šī mazā, bet ņiprā fakultāte."

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu