Sensacionāli virsraksti un apšaubāms saturs. Aicina neuzķerties uz jaunu klikšķu lapu

Ilustratīvs attēls. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kopš janvāra darbojas jauna mājaslapa, kurā lasāmas "ziņas" ar tādiem virsrakstiem kā "Jaunietim Rūjienā upes krastā iep**a zibens pēc kā vēlāk tika konstatētas gaišreģa spējas", portālam "Apollo" norādīja kāds lasītājs, kurš pauda, ka neesot saprotams, vai vietnē publicētā informācija ir patiesa.

Mājaslapā "zinuportals.club" norādīts, ka tajā atrodamas "gan ziņas, gan populāri interneta joki un hīti". Tās aprakstā teikts, ka "informācija tiek pasniegta mākslinieciskās formas satīrā un tikai vienīgi izklaides nolūkos bez mērķa dezinformēt un necenšoties aizskart sabiedriskos normatīvus. Pasniegtā informācija var būt tēlaina izteiksme jeb autora izdomājums."

Taču pie publicētās informācijas nav norādīts, vai tā ir patiesa vai izdomājums, kā arī vairākos rakstos nav minēts, no kurienes gūta informācija.

Fakti mijas ar fantāziju un satīru

Līdztekus tādām ziņām, kā "Jaunietim Rūjienā upes krastā iep**a zibens pēc kā vēlāk tika konstatētas gaišreģa spējas", kur nav norādīts ne tas, kad aprakstītais esot noticis, ne tas, no kurienes šī informācija gūta, atrodamas arī šķietami patiesas ziņas. 

Piemēram, rakstā "Policija aiztur tīņus narkodīlerus un atrod 130 gramus marihuānas" norādīta atsauce uz TV3 raidījumu "Degpunktā".

Savukārt citos rakstos, kas šķietami varētu būt patiesi, izmantoti "stilizēti" virsraksti, kā piemēram, "Pēc ārkārtas stāvokļa beigām joprojām būs jāievēro distance no toksiskiem cilvēkiem". Pašā ziņā gan, atsaucoties uz aģentūru LETA, rakstīts par ierobežojumu atvieglošanu sabiedriskās ēdināšanas vietās pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Tāpat arī redzami ieraksti ar maldinošiem virsrakstiem, piemēram, "Rīgā trīs vīrieši sodīti par distances neievērošanu un ārkārtas situācijas nosaukšanu par viltus ziņām". Tas varētu likt domāt, ka policija sodījusi par ārkārtējā situācijas nosaukšanu par viltus ziņām, nevis tikai par ierobežojumu neievērošanu.

Kamēr vienos ierakstos fakti savīti kopā ar izdomājumiem, citos to satīriskā daba ir acīmredzama. Piemēram, rakstā par to, ka "atklāts efektīvs pretvīrusu līdzeklis" min, ka šis līdzeklis ir "sēdi s**a mājās". Tas ir publicēts 2. aprīlī un tajā cilvēki tiek aicināti palikt mājās - gan savai drošībai, gan tādēļ, lai neaplipinātu citus.

Kas ir satura autori?

Mājaslapā lieliem burtiem rakstīts "Gricmaņa dienasgrāmata". Vietnes "Par mums" sadaļā atrodamas arī saites uz "Facebook" un "Instagram" lapām ar tādu pašu nosaukumu. To "seja" ir Mārtiņš Gricmanis, kurš atpazīstamību ieguva, pirms vairākiem gadiem veidotā "Edart.tv" projektā.

Taču nav norādīts, kas ir ierakstu autori vai lapas īpašnieki. Sadaļā "Sazinies ar mums" "Google" veidlapā iespējams nosūtīt vēstuli, norādot savu vārdu un e-pastu, taču nav minēts, kas šo ziņu saņems. Savukārt saziņai norādītais e-pasts adresēts jau minētajai "Gricmaņa dienasgrāmatai".

Visās šajās lapās arī ievietota saite uz interneta veikalu, kur iespējams iegādāties dažādus apģērbus un aksesuārus. Aiz tām nestāvot pats Gricmanis, bet gan kāds cits, kurš esot gan "zinuportals.club" satura autors, gan peļņas guvējs no interneta veikalā pārdotā, portālam "Apollo" sacīja lasītājs.

Viltus ziņas nav noziegums

Valsts policijā (VP) portālam "Apollo" atgādināja, ka viltus ziņu publicēšana pati par sevi nav noziegums. Taču krimināli sodāmas ir sekas, kuras var izraisīt viltus ziņas.

"Piemēram, informēt sabiedrību par kādu notikumu, kas izraisa sabiedrības rezonansi, kas saistīts ar kādu neatliekamo dienestu darbības traucēšanu, ar kādu uzņēmuma darbības traucēšanu, vai kādā citā veidā ietekmē sabiedrisko kārtību un drošību, šajā gadījumā mēs viennozīmīgi varam runāt par huligānismu," norādīja VP.

Šo seku smagums arī nosaka, vai vainīgais var tikt saukts pie kriminālatbildības vai pie administratīvās atbildības. Tiesa, lietvedība var tikt uzsākta, ja cietušais ir uzrakstījis iesniegumu VP.

Portāls "Apollo" atgādina, ka klikšķu lapu darbības pamatprincips ir panākt to, lai, izmantojot sensacionālus virsrakstus, lasītājs atvērtu rakstus. Ar katru klikšķi tiek audzēts lapas apmeklētāju skaits, kas savukārt nozīmē, ka tajā tiek ievietots vairāk reklāmu un aug vietnes īpašnieka peļņa.

Kaut gan konkrētās lapas aprakstā norādīts, ka informācija paredzēta izklaides mērķiem, dažu rakstu šķietamā ticamība varētu radīt maldīgu iespaidu, ka tā ir ziņu portāls. Tādēļ aicinām ikvienu, kurš šādas lapas apmeklē, kritiski izvērtēt publicētās informācijas patiesumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu