Elektrības pazušanas brīdī RAKUS tika veiktas 14 operācijas. Pārrāvuma dēļ varētu būt bojāta medicīnas tehnika (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīca. Ilustratīvs foto.
Slimnīca. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Otrdienas, 9. jūnija, rītā 160 000 iedzīvotāju Rīgas labajā krastā palika bez elektrības. Ar nopietnām sekām saskārusies Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā (RAKUS), ziņo "TV3 ziņas".

Pulksten 9.38 notika tehnoloģisks traucējums "Augstsprieguma tīkls" 330 kilovoltu elektrotīklā – atslēdzās kabelis starp termoelektrostaciju TEC-1 un Imantas apakšstaciju. Tā rezultātā atslēdzās TEC-2 ģenerācija Rīgā, un tas izsauca pārslodzi 110 kilovatu (kV) tīklā.

Elektrība pazuda daļā Rīgas, līdz pat Garkalnei. Arī RAKUS gaisma izdzisa ap šo laiku, un vēl aptuveni 10 minūtes pagāja, kamēr iedarbojās ģeneratori. Tie nodrošināja elektrību operāciju blokam, intensīvās terapijas nodaļām un palātām.

"Pārslēdzas no viena tīkla uz otru. Šoreiz abas līnijas bija bez strāvas! Pirmo reizi kas tāds bija," stāsta RAKUS tehniskais direktors Pjotrs Harlamovs.

Elektrības pazušanas brīdī 14 operāciju zālēs notika operācijas. Cilvēki nav cietuši, visi dzīvi, bet mācība ir gūta, uzsver slimnīcā.

"Tas bija viens no lēmumiem, kuru nācās pieņemt – nezinot, cik ilgs būs elektrības padeves traucējums, pieņēmām lēmumu pabeigt visas iesāktās operācijas un nevienu jaunu operāciju neuzsākt, kamēr nav skaidrības, cik ilgi šāda ārkārtas situācija norisināsies," norāda RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Elektrības pārrāvuma dēļ varētu būt bojāta 2019. gadā iegādātā, toreiz visā Baltijā modernākā magnētiskās rezonanses iekārta, kas izmaksāja 1,4 miljonus eiro.

"Nepieciešams investēt līdzekļus ne tikai ģeneratoros, bet īslaicīgās strāvas padeves avotos, saucamajos "upšos", kas nodrošina lēzenāku pārēju no brīža, kad pazūd ārējā elektrība, līdz brīdim, kad ieslēdzas ģenerators. Tas nodrošina 15 – 30 minūtēm darbību. Tādu iekārtu visur nav, neesam varējuši atļauties iegādāties. Raudzīsimies, vai nav bojājumi magnētiskās rezonanses iekārtām, kas ir ļoti jūtīgi uz elektrības pārrāvumiem," viņš turpina.

Nekursēja vilcieni posmā Mangaļi–Skulte, haotiska situācija uz ielām – sabiedriskais transports teju paralizēts, luksofori nedarbojās daudzviet Rīgas labajā krastā.

Pēcpusdienā "Augstsprieguma tīkls" sasauca preses konferenci, lai skaidrotu notikušo.

"Acīmredzot, šajā savienojošajā akā bijis īsslēgums, neliels sprādziens veidojies, eksperti strādā, lai izvērtētu situāciju. Skaidrs, ka kabeļa remonts prasīs nedēļas. Nedēļas beigās varēsim ieslēgt 330Kv līniju uz Salaspili, TC ģenerācija netiks papildus ierobežota. Izvērtēsim rezultātus, arī komunikācijas uzlabojumu iespējas," stāsta "Augstsprieguma tīkla" valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

Pulksten 11.14 pilnībā atjaunoja 110 kV tīklu, un elektroapgāde atjaunota no pārvades tīkla puses.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu