VVD: No ārvalstīm ievedamajā šķeldai ir neliela radioaktivitāte

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

No ārvalstīm ievedamajā šķeldai ir neliela radioaktivitāte, ko uz valsts robežas esošās mēriekārtas neuzrāda, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Kā vēstīts, Latvijas Mežizstrādātāju savienība prasīja valdībai gadu aizliegt ievest Latvijā šķeldu no Baltkrievijas, nosakot tai 12 mēnešu moratoriju, jo tā ir radioaktīva.

Kļaveniece stāsta, ka 2018.gadā tika konstatēta paaugstināta radioaktivitāte koksnes šķeldas pelnos. Tolaik VVD analizēja situāciju un tika apzināts, ka paaugstināto radioaktivitāti pelnos radīja sadedzinātā šķelda, kas tika ievesta no Baltkrievijas. Jāņem vērā, ka šķeldā radioaktivitātes lielums nav liels, savukārt šķeldas sadedzināšanas procesā radioaktivitāte palielinās jeb koncentrējas pelnos, skaidroja dienesta pārstāve.

Pēc konstatētās situācijas VVD apzināja lielākos koksnes kurināmā importētājus un informēja par situāciju, vēršot uzmanību par nepieciešamību pieprasīt sertifikātu par radioaktivitātes mērījumiem koksnē, teica VVD pārstāve. 

Viņa norādīja, ka šķeldas piegādātāji Latvijā pieprasa no Baltkrievijas uzņēmumiem sertifikātus par radioaktivitātes līmeni šķeldā. Piegādājot šķeldu, jāņem vērā koncentrēšanās pie sadedzināšanas, kas dažādās sadedzināšanās iekārtās var atšķirties, viņa sacīja.

VVD pārstāve skaidroja, ka uz valsts robežas radiācijas monitorings tiek nodrošināts kravām, izmantojot radiācijas vārtus un pārnēsājamās mēriekārtas, veicot dozas jaudas mērījumus. Ievērojot nelielo radioaktivitāti no ārvalstīm ievedamai šķeldai, uz valsts robežas ar mēriekārtām nav iespējams konstatēt šo nelielo radioaktivitātes līmeni. 

Kļaveniece norādīja, ka VVD konstatētais paaugstinātais radioaktivitātes līmenis pelnos neapdraudēja ne iedzīvotājus, ne vidi. 

Kā vēstīts, Latvijas Mežizstrādātāju savienība premjeram Krišjānim Kariņam (JV), zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) adresētajā vēstulē norāda, ka radioaktīvas šķeldas nonākšana Latvijas tirgū rada virkni problēmu, kas apdraud Latvijas iedzīvotāju veselību un Latvijas ražotāju produktu reputāciju.

"lr nepieņemami, ka Latvijā nav izveidots nekāds mehānisms, kā ierobežot radioaktīvas izejvielas netraucētu ieplūšanu valstī un tālāko izplatību gan siltuma uzņēmumiem visā Latvijā, gan citiem ražotājiem, apdraudot gan darbiniekus, gan vidi, gan saražoto produktu reputāciju," uzsver Latvijas Mežizstrādātāju savienībā.

Latvijas šķeldas ražotāji publiski vēstulē Ministru prezidentam arī pauduši aizdomas, ka vairāki lieli elektroenerģijas ražotāji koģenerācijas stacijās izmanto importēto Baltkrievijas šķeldu un šajā gadījumā obligātās iepirkuma komponente (OIK) elektroenerģiju, kas ražota no importētās šķeldas, neatbilst tiem mērķiem, par kādiem atbalsta mehānisms izveidots.

Biedrībā norāda, ka kopumā visi iepriekš minētie faktori rada situāciju, kurā šķeldas importam no Baltkrievijas būtu vismaz jāuzliek moratorijs līdz brīdim, kad ir sakārtota likumdošanas bāze un kontroles mehānismi izveidoti tā, lai Latvijas valsts iedzīvotāji varētu justies droši par savu veselību un apkārtējās vides tīrību. Tāpat, lai Latvijas ražotājiem nebūtu jābaidās par radiaoktivitātes nonākšanu viņu saražotajos produktos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu