"Covid-19 ir bīstams visiem." Tallinā ar Covid-19 slims jauns vīrietis 10 dienas pavadījis komā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

To, ka Covid-19 apdraud ne tikai cilvēkus gados vai ar hroniskām kaitēm, apliecina nesens gadījums Tallinā. 37 gadus vecais Heiko Lāsa desmit dienas atradās mākslīgi ierosinātā komā un pieslēgts pie plaušu ventilācijas aparāta. Ārsti uzskatīja, ka viņš, visticamāk, neizdzīvos, raksta "Postimees".

"Es nepadevos, kaut arī situācija izskatījās bezcerīga. Runā, ka es Igaunijā biju vienīgais vēl 40 gadu vecumu nesasniegušais slimnieks, kurš mākslīgi ierosinātā komā bija pieslēgts pie ventilācijas aparāta.

Tomēr bija daudz cilvēku mazliet pēc 30, kuri bija smagā stāvoklī. Jauniem cilvēkiem nevajadzētu domāt, ka slimība uz viņiem neattiecas. Ar šo vīrusu var saslimt jebkurš," norāda Lāss.

Viņš stāsta, ka sākumā neesot sevišķi raizējies par Covid-19, jo marta sākumā vēl runāja, ka vīruss esot bīstams cilvēkiem gados vai ar hroniskām slimībām. Lāss bija sportisks un vesels, nekad nav bijis smēķētājs, un aizņemtā dzīves ritma dēļ lietot alkoholiskos dzērienus nebija ne laika, nedz arī vēlēšanās.

"Vairāk satraucos par Vehmā dzīvojošajiem vecākiem," atceras Lāss.

Vīrietis saslima trīs nedēļas pēc tam, kad ģimene bija pārgājusi "mājas režīmā" - Lāss un viņa sieva strādāja no mājām, bērni negāja uz bērnudārzu un arī dzīvoja mājās. Tā kā bērni pat normālos apstākļos pēc Lieldienu brīvdienām parasti bērnudārzā saķer kādu vīrusu, vecāki nolēma, ka šogad no tā vajadzētu izvairīties. Ģimene pat pārtikas produktus pasūtīja internetā ar piegādi uz mājām. Lāss gāja laukā, taču centās izvairīties no vietām, kurās ir daudz cilvēku. Viņš saka, ka joprojām nezinot, kur un kādā veidā inficējās. 

Otrdien, 17.martā, Lāss sāka justies nelāgi. Viņš palūdza ģimenes ārstam nosūtījumu uz Covid-19 analīzēm, taču ārsts neuzskatīja, ka tik jaunam cilvēkam tas ir nepieciešams. 

"Divas dienas lūdzos. Sestdienas rītā ģimenes ārsts pateica, ka dos nosūtījumu," stāsta Lāss, kurš līdz 26.martam atradās mājās un mēģināja uzveikt vīrusu paša spēkiem, taču pašsajūta tā arī neuzlabojās.

Vīrietim bija reiboņi, ķermeņa temperatūra turējās virs 39 grādiem. Paracetamols to "nosita" tikai uz pusstundu. Viņu kratīja drebuļi, nebija apetītes, mocīja bezmiegs. Pašsajūta turpināja pasliktināties, tāpēc Lāss izsauca ātro palīdzību.

Slimnīcā viņam tika konstatēts skābekļa trūkums asinīs un abpusējs plaušu karsonis. 

Lāss saņēma papildu skābekli un temperatūru pazeminošus līdzekļus, taču jutās arvien sliktāk. 28.martā vīrietim mākslīgi izraisīja komu.

"Stāvoklis bija briesmīgs. Man šķita, ka neizķepurošos. Tas, ka man izraisīja komu, bija liels atvieglojums. Es vairs negribēju un nespēju ieēst. Vairumam koronavīrusa slimnieku pazūd smaržas un garšas izjūta, taču man viss tikai pastiprinājās: ēdiens šķita pārsālīts vai pārsaldināts, nevarēju pat iedzert parastu negāzētu ūdeni - visu laiku darbojās ļoti spēcīgs vemšanas reflekss," laiku slimnīcā apraksta Lāss.

Ārstu vērtējumā Lāsa izredzes izdzīvot bija 15%.

Vēlāk viņš uzzināja, ka komas laikā situācija kļuva vēl kritiskāka. Viņam pārstāja darboties nieres, un pirmais mediķu izmantotais dialīzes aparāts nestrādāja kā nākas. Pēc aparāta nomaiņas pacienta stāvoklis beidzot sāka uzlaboties. Pēc nieru funkciju atjaunošanas Lāss lēni sāka atveseļoties, taču spēka bija maz un sākumā viņš nevarēja pastaigāt.

Slimības laikā jaunais vīrietis bija zaudējis 18 kilogramus.

"Kājas bija kā sērkociņi. Pēc nedēļas atkal nedaudz sāku staigāt," stāsta Lāss.

No slimnīcas viņš tika izrakstīts 24.aprīlī. Pēc tam viņš ar ģimeni veica antivielu analīzes. Izrādījās, ka sievai ir izstrādājušās antivielas. Domājams, ka viņa Covid-19 daudz vieglākā formā pārslimoja marta sākumā, kad uz laiku bija pazaudējusi smaržas un garšas izjūtu. Bērnus slimība nebija skārusi.

"Pēc atgriešanās mājās biju ļoti vārgs, bija grūti uzkāpt pa kāpnēm. Taču pašsajūta lēnītēm uzlabojās, sāku katru dienu staigāt septiņus līdz astoņus kilometrus pa mežu. Pilnīga atveseļošanās varētu prasīt pusgadu, lai gan asins un plaušu rādītāji jau ir kārtībā," norāda Lāss.

Viņš uzsver, ka vajadzētu atcerēties - Covid-19 ir bīstams visiem, tāpēc ir vērts ievērot distancēšanos, lai pasargātu sevi no inficēšanās. Taču vienlaikus nevajag dzīvi uzlikt uz pauzes, jo funkcionējoša ekonomika ir ļoti būtiska. "Kāpēc slimības gaita man bija tik smaga? To es nezinu līdz pat šim brīdim. Taču tā bija briesmīga pieredze. Es negribētu vēlreiz ko tādu piedzīvot," saka Lāss, piebilstot, ka ir ļoti pateicīgs mediķiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu