"World Athletic" bijušais prezidents atklāj, kāpēc piesedzis Krievijas dopinga lietas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lamins Diaks
Lamins Diaks Foto: AP/Scanpix

Bijušais Pasaules vieglatlētikas savienības ("World Athletics") prezidents Lamins Diaks Krievijas dopinga lietas esot piesedzis, lai garantētu sevis vadītās organizācijas finansiālo stabilitāti, ceturtdien Parīzē tiesas sēdē teica amatpersona.

Lai arī Diaks apgalvoja, ka centies gādāt par "World Athletics", tiesas sēdē viņš izvairīgi atbildēja uz jautājumiem, kas saistīti ar Krievijas dopinga lietām.

"Tas bija jādara, lai glābtu IAAF (pašlaik "World Athletics") finanses. Es biju gatavs kompromisiem," pauda Diaks. 

Amatpersona sēdes laikā gan atklāja, ka veicis konkrētas darbības, lai panāktu, ka Krievijas dopinga lietas tiktu kārtotas pēc citas procedūras. Svarīgākais bijis, lai tās nepavada liela publicitāte.

Tā vietā, lai sodītu konkrētu atlētus, viņš ieteicis soda mērus "izretināt". Diaks neslēpa, ka šāda rīcība ļāvusi panākt vienošanos ar Krievijas banku VTB par atbalstu "World Athletics".

Tāpat Diaks nebaidījās norādīt uz savu dēlu Papa Masatu Diaku, sakot, ka viņš brīžiem rīkojies kā noziedznieks. Tieši Diaka dēls "World Athletics" savu laiku atnesa naudīgākos līgumus.

Tiesa Diaka lietā plānota līdz 18.jūnijam, bet neilgi pēc tam varētu būt zināms tās spriedums.

Laminam Diakam draud desmit gadu ieslodzījums par vairāku miljonu ASV dolāru piesavināšanos, noklusējot Krievijas atlētu dopinga gadījumus. IAAF (pašlaik "World Athletics") prezidents no 1999. līdz 2015.gadam cita starpā tiek apsūdzēts "kukuļdošanā un ņemšanā" un "organizētā naudas atmazgāšanā".

Prokurori apgalvo, ka Diaks no Krievijas fondiem ieguvis 1,5 miljonus ASV dolāru (1,346 miljonus eiro), lai palīdzētu finansēt Makija Salla 2012.gada Senegālas prezidenta vēlēšanu kampaņu, kurā Salls uzvarēja, apmaiņā pret 23 dopinga noteikumus pārkāpušu Krievijas atlētu nodarījumu piesegšanu, lai viņi varētu startēt 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā Maskavā.

Galvenais aizdomās turamais ir Papa Masata Diaks, kurš IAAF sagādāja ienesīgus līgumus un bija iesaistīts 450 tūkstošu eiro liela maksājuma saņemšanā no Krievijas skrējējas Lilijas Šobuhovas, it kā lai dzēstu pārkāpumus viņas bioloģiskajā pasē un ļautu piedalīties Londonas spēlēs.

Diaks juniors ir apsūdzēts kā "galvenās lomas" spēlētājs korupcijas tīklā un tiek apsūdzēts "naudas atmazgāšanā", "kukuļdošanā" un "palīdzības sniegšanā kukuļu saņemšanā". Viņš ir atteicies sadarboties ar Francijas varasiestādēm, un uz diviem starptautiskiem orderiem, ko ir izdevusi Francija, Senegāla ir atbildējusi, ka Diaku neizdos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu