"Tas pierāda, ka ūdens nav lietojams uzturā." Vietējo iecienītā avotā Cēsīs konstatēts piesārņojums (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Cēsu iedzīvotāju satraucis Raiņa ielā esošā ūdens avota tīrība. Avotu iecienījuši daudzi vietējie, taču izrādās, ka tas tik tiešām nav lietojams uzturā, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".

Lai arī laika zobs darījis savu, redzams, ka tomēr šī vieta labiekārtota ūdens ņemšanai. Ūdens ir gana dzidrs, smaržas arī nekādas – kā jau parastam ūdenim pienākas, tomēr liela daļa cēsnieku šaubās, vai tiešām šo ūdeni nedrīkst lietot uzturā.

"Citi te ar mašīnām brauc un ņem kannās," atklāj netālu no avota dzīvojošā cēsniece.

Citi sastaptie iedzīvotāji gan ir informēti par ūdens piesārņojumu, taču nezina, vai tiešām tas var ietekmēt veselību.

Tomēr ūdenī atklātas cilvēka veselībai bīstamas baktērijas. Tāpēc ar šā avota ūdeni ir jābūt piesardzīgiem.

"Ūdenī ir konstatētas zarnu nūjiņas un kaliformas. Tātad tas pierāda, ka ūdens nav lietojams uzturā," informē Cēsu novada pašvaldības administrācijas vadītājs Atis Egliņš-Eglītis.

Par norādes izvietošanu, lai cilvēki nelietotu šī avota ūdeni uzturā, tiek domāts. 

"Domājam arī par to, kā to zīmi padarīt ilgtspējīgāku, lai tā saglabātos. Bet vēl mēs ļoti aktīvi domājam par dzeramā ūdens ņemšanas vietām," viņš skaidro.

Pašvaldības pārstāvis arī uzsver, ka šī vieta nekad neesot bijusi paredzēta dzeramā ūdens ņemšanai. Savulaik šo avota punktu izmantoja mazdārziņu apūdeņošanai. Tomēr pašvaldība katru gadu veic ūdens kvalitātes pārbaudes un rezultātus publicē pašvaldības mājaslapā.

"Arī aicinām iedzīvotājus sekot līdzi tai informācijai. Ja pašvaldība signalizē – šo mēs nedzeram, tad mēs arī nedzeram. Tas, ko mēs rekomendējam, ir izmantot citas vietas, kur ir šī atzīme, kur ir šīs analīzes. Un vislabāk jau ir dzert ļoti labo krāna ūdeni, kas ir pārbaudīts, uzturā lietojams un visnotaļ veselīgs," turpina Cēsu novada pašvaldības administrācijas vadītājs.

Pašvaldība arī paskaidroja, ka analīzes veiktas maijā. Un arī iepriekšējos gados – pavasarī un vasarā – nācies konstatēt, ka Raiņa ielas avota ūdens ir piesārņots.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa uzsver, ka zarnu nūjiņas pašas par sevi neesot bīstamas, bet gan fekālā piesārņojuma apjoms.

Tur gan var būt ienākuši ūdenī dažādi patogēni, kas var būt arī letāli cilvēkam. Bet tajā pašā laikā ir arī sliktās baktērijas, kur pietiek ar vienu pašu šūnu, lai cilvēks saslimtu un nomirtu. Ņemot vērā, ka mēs nezinām, kas tās ir par baktērijām, jo analizēts tikai indikatora rādītājs, es visiem iesaku būt piesardzīgiem.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu