Foto ⟩ Andra Levite: Rīgas Dzemdību nams ir stūrakmens Latvijas demogrāfijai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ar Valsts prezidenta dzīvesbiedres Andras Levites piedalīšanos Rīgas Dzemdību nams saņēmis aparātu, kas atvieglos pirmās dzīves dienas priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, šodien Levite kā Dzemdību nama patronese piedalījās īpaša dāvinājuma pasniegšanā Rīgas Dzemdību nama Jaundzimušo Intensīvās terapijas nodaļai. Sarūpēts aparāts, kas turpmāk atvieglos pirmās dzīves gaitas tiem jaundzimušajiem, kuri piedzimuši priekšlaicīgi vai ar kādām veselības problēmām.

Uzrunājot klātesošos, Levite sacīja, ka Rīgas Dzemdību nams ir stūrakmens Latvijas demogrāfijai. Dzemdību namā tiešā nozīmē sākas Latvijas nākotne. Un kopš 2019.gada pie Latvijas nākotnes šūpuļa stāv arī Rīgas Dzemdību nama fonds, piemetināja prezidenta dzīvesbiedre.

Levite sacīja, ka jutusies ļoti pagodināta, kad Rīgas Dzemdību nama fonds viņu lūdza kļūt par patronesi.

Valsts pirmās amatpersonas kundze sacīja, ka daudzās pasaules ostas pilsētās ir atklāti muzeji, kas veltīti izceļotājiem, Ņujorkā ir Elisa salas imigrācijas muzejs, Dublinā - Īrijas emigrācijas muzejs, Hamburgā - emigrācijas muzejs. Arī Liepājas pilsētas muzejā bija izstāde par izceļotājiem 20.gadsimta sākumā ar cerību izveidot pastāvīgu izceļotāju muzeju.

Viņa pieļāva, ka iemesli izceļošanai bija dažādi - gan bēgšana no nabadzības, gan reliģiskās brīvības meklēšana, gan arī vienkārši avantūrisms. Taču kopīgs visiem izceļotājiem bija tas, ka viņi no vecās dzīves uz jauno ņēma līdzi sev kaut ko mīļu vai noderīgu, pauda Levite. 

Prezidenta kundze norādīja, ka vēsturiskās fotogrāfijās var redzēt, piemēram, skroderi ar šujmašīnu, mācītāju ar altāra biķeri vai jaunus puišus ar līgavas bildi. Turklāt ļoti daudz izceļotāju ņēma sev līdzi spilvenu, lai jaunajā pasaulē būtu, kur likt galvu.

"Es, kad pārcēlos uz dzīvi Latvijā, ņēmu līdzi savas zināšanas dzemdību specialitātē. Priecājos, ka tās man noderēja gan vecajā dzīvē, gan tagad - jaunajā. Kļuvu par patronesi Rīgas Dzemdību nama fondam, jo tas atbalsta vietu, kur katru dienu sākas jauna dzīvība," teica Levite.

Viņa pauda prieku, ka Rīgas Dzemdību nama fonds šodien Dzemdību nama Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļai nodod visām mūsdienu medicīnas augstākajām prasībām atbilstošu transkutāno skābekļa analizatoru, kas nodrošina nepārtrauktu un neinvazīvu asins gāzes un pulsa reālā laika uzraudzību jaundzimušajiem.

"Taču aiz šiem šķietami nesaprotamajiem burtiem un sausajiem tehniskajiem jēdzieniem slēpjas kaut kas brīnišķīgs. Mazāk sāpju mazajiem pacientiem - sāpju, kas citādāk viņiem zemapziņā iespiestos uz visu mūžu," uzsvēra prezidenta dzīvesbiedre.

Viņa pastāstīja, ka veikti pētījumi par bērniem, kuri ir bijuši intensīvās terapijas nodaļās un izjutuši šīs sāpes, viņi tās atceras. Cilvēki pieļauj, ka bērns aizmirsīs, ka viņam ir durts divas līdz trīs reizes dienā, bet sāpes atstāj "pēdas" smadzenēs, uzsvēra Levite .

Tāpat viņa sacīja, ka jaunā ierīce radīs mazāk uztraukumu medicīniskajam personālam, mazāk asaru un bēdu būs mazo pacientu piederīgajiem. Viņa pauda sapratni, ka mātei ir grūti noskatīties, ka bērnam vairākas reizes dienā dur, lai ņemtu asinis.

Viņas uzsvēra, ka aparāts ir nepieciešams tiem jaundzimušajiem, kuri ir dzimuši priekšlaicīgi, kuri ir dzimuši ar iedzimtām kaitēm, īpaši sirds un plaušu, vai kuri dzemdību laikā ir piedzīvojuši ārkārtas situāciju.

"Intensīvās terapijas nodaļā aparāts "runās" mazo pacientu vietā un ļaus medicīniskajam personālam pareizi novērtēt viņu stāvokli un piemērot pareizo terapiju," teica Levite.

Valsts prezidenta kundze sacīja, ka dažiem jaundzimušajiem, īpaši priekšlaicīgi dzimušajiem, vārda tiešā nozīmē ir jācīnās no pirmā elpas vilciena šajā pasaulē, tāpēc ir labi viņiem palīdzēt un atvieglot viņu dzīves sākumu.

Viņa atzina, ka priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecāki paļaujas uz mediķu profesionālajām zināšanām un mūsdienu tehnoloģijām, kas ir radītas, lai nodrošinātu efektīvāku un mazāk sāpīgu intensīvo terapiju.

Levites ieskatā, Rīgas Dzemdību namā strādājošo medicīnisko personālu vieno vēlme un degsme atbalstīt topošās jaunās mātes un palīdzēt sabiedrības ķēdes vājākajam un bezpalīdzīgākajam posmam - jaundzimušajiem.

"Mēs ceram, kaut visiem jaundzimušajiem dzīve būtu pilnvērtīga ar neatņemamām tiesībām uz veselību un tiesībām dzīvē meklēt savu laimi. Un tomēr mēs zinām, ka daži jaundzimušie ir cietuši pāridarījumus jau pirms viņu nākšanas pasaulē," pauda valsts pirmās amatpersonas dzīvesbiedre.

Runas noslēgumā viņa pateicās Rīgas Dzemdību nama fondam un visiem ziedotājiem, Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājam Jurim Šleieram un viņa profesionālajai, kompetentajai komandai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu