"Esam iesprostoti mājā, kas nogalināja mūsu bērnu." Zēna traģiskā bojāeja, kuras iemeslus vecāki cenšas noskaidrot jau sešus gadus

Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad Kajs Gbangbola un Nikola Lovlere ievācās jaunā mājā, kas atradās pie Temzas upes Sari grāfistē, šķita, ka tā būs ideāla vieta, kur veidot ģimeni. 16 gadus vēlāk māja kalpo viņiem kā atgādinājums par dēla Zeina nāvi. Bērnu viņi zaudēja mīklainos apstākļos, vēsta britu raidorganizācija BBC.

2014. gada 7. februārī Kajs pavadīja vakaru augšstāvā, darot lietas savā kabinetā. Viņš rakstīja Vides aģentūrai, pieprasot steidzamu tikšanos, jo māju pamatīgi bija skāruši plūdi vairāku nedēļu garumā. Ģimenes mājas pagrabs bija pilnībā applūdis.

Tikmēr Nikola un Zeins skatījās televizoru, kurā translēja Soču Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju. Nikola vēlāk aiznesa dēlu uz gultu, taču mirkli vēlāk viņa atrada Zeinu bezsamaņā. 

Zēns nekavējoties tik nogādāts slimnīcā, kur neilgi pēc tam ārsti paziņoja, ka Zeins ir miris.

"Zeins burtiski nomira manās rokās, un es turēju viņa rokas līdz brīdim, kad puikas pirksti kļuva auksti," stāstīja Lovlere.

Vecāki uzskata, ka zēna nāves izmeklēšana, kas tika slēgta 2016. gada septembrī, bijusi kļūdaina.

Par puikas nāves cēloni tika pasludināta saindēšanās ar oglekļa monoksīdu, ko izraisījis ar benzīnu darbināms sūknis. Pāris to esot izmantojis plūdu laikā, lai aizskalotu lieko ūdeni. Tiesa, Nikola un Kajs apgalvo, ka sūknis tā arī nekad netika izmantots.

Vecāki izteikuši pieņēmumu, ka dēla nāvē varētu būt vainojams kādreizējā atkritumu poligonā esošais ciānūdeņradis - toksisks šķidrums, kas labi šķīst ūdenī. 

Pēc veiktajām pārbaudēm pie mājas ugunsdzēsēji atklājuši augstu ciānūdeņraža līmeni un tas varētu būt nopietns arguments Nikolas un Kaja teorijai par kļūdaino izmeklēšanas procesu.

Nikola un Kajs jau ilgu laiku cenšas māju pārdot, taču neveiksmīgi. Tas ir vēl sāpīgāk, jo apkārtne nemitīgi atgādina par dēla prombūtni.

Pirms 16 gadiem

2004. gadā Nikola un Kajs pārcēlās uz dzīvi privātmājā. Mājai apkārt bija skaista daba - pļavas, Temzas upe, kurā peldēja laivas, kā arī 18. gadsimtā būvētais Čertsijas tilts.

Laiku pa laikam pļavās ganījās arī zirgi. Māja atradās ļoti tuvu Lielbritānijas galvaspilsētai Londonai. Viss šķita ideāli.

Kad pāris iegādājās zemes īpašumu, viņi apzinājās, ka māja atrodas plūdu riska zonā, bet Kajs, būdams Eiropas ēku eksperts, uzskatīja, ka ar šo risku ir iespējams tikt galā.

Zeins piedzima 2006. gada 21. oktobrī. Nikola bija vides eksperte, kas palīdzēja organizēt 2012. gada Londonas Vasaras olimpisko spēļu infrastruktūru. Kad Zeins paaugās, Nikola varēja viņu aizvest uz skolu, bet pati no tuvējās lidostas nokļūt Nīderlandē uz tikšanos, bet pēcpusdienā jau būt atpakaļ mājās.

Zeinam patika braukāt ar velosipēdu un piemājas pļavās viņš atrada vecu BMX trasi, kurā braukāja katru dienu. 

Kad Nikola un Kajs iegādājās māju, neviens viņiem neteica, ka turpat blakus kādreiz atradies bīstams atkritumu poligons.

Nepilnības izmeklēšanas procesā

Pēdējos sešus gadus viņi ir pavadījuši ievācot informāciju, kas, pēc viņu teiktā, netika izpētīta vai atklāta izmeklēšanas procesa laikā.

Kādreizējais Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas inženieris, kurš vēlējās palikt anonīms, BBC atklāja, ka netālu no ģimenes mājām bedrēs tika izgāztas ķimikālijas.

Inženieris norādīja, ka izgāztās vielas bijušas paredzētas izmantošanai pret koroziju. Tās esot bijušas vielas, kas varēja izraisīt cianīda parādīšanos. Mucas tikušas apraktas, taču gadu gaitā ķimikālijas tās sabojājušas un nokļuvušas zemes dzīlēs. Tiesa, šie apgalvojumi vēl ir jāpārbauda.

Nesen Lordu palātas rīkotajā piemiņas pasākumā Zeinam Mančestras pilsētas mērs Endijs Bernhams sacīja: "Es gribu zināt patiesību par šī zēna nāvi. Pašlaik mums noteikti nav zināma visa informācija."

Izmeklētājs Ričards Traverss savā paziņojumā citēja kāda eksperta viedokli, kurš teica, ka ciānūdeņraža augstais līmenis esot ārkārtīgi reta parādība un viss esot saistīts ar kādreizējiem gāzes ražošanas uzņēmumiem.

Tikmēr cits ziņojums liecināja, ka tomēr pastāv iespēja, ka notikusi nelegāla ķimikāliju aprakšana zem zemes.

Ģeologs Gevins Robertss norādīja: "Iespējams, plūdu ūdens izraisījis ciānūdeņraža noplūdi dabā un tas nonācis applūdušajā pagrabā."

Tiesa, Traversa izmeklējuma ziņojumā nav aplūkota Sari apgabala militārās aizsardzības vēsture.

Decembrī Lielbritānijas Ugunsdzēsēju arodbiedrības preses sekretārs Mets Vreks ģimenei nosūtīja ziņu, kurā atklāja, ka mājas apkārtnē atklāts augsts ciānūdeņraža līmenis.

"Liecību nepilnības izmeklējuma ziņojumā ir pārsteidzošas. Šķiet, ka poligonā, kas atrodas pie jūsu mājām, kāds nelegāli nopludināja nervu gāzi. Tagad ir jāveic neatkarīga izmeklēšana," sacīja Vreks.

Nama iepriekšējo īpašnieku atmiņas

Anna Boutere uzauga šajā mājā, taču tā tika pārdota 2004. gadā. Sieviete atminās savu bērnību, kad rotaļājusies pļavās gumijniekos, kad sākušies plūdi.

"Pagrabs laiku pa laikam applūda, taču no pagrabā atrodamajām vīna pudelēm tikai pazuda etiķetes, nekas vairāk nenotika," sacīja Anna.

"Māte satraucās par plūdiem, taču dzīvot tur bija ļoti brīnišķīgi," atminējās sieviete.

Viņa pastāstīja, ka aiz mājas tika aprakti atkritumi un kādu laiku tie tur tika nelikumīgi izgāzti. "Kādu laiku tajās bedrēs jebkurš cilvēks varēja izmest jebko, ko vien vēlējās."

Dzīve pēc traģiskās Zeina nāves

Sešus gadus pēc negadījuma māja kalpo par atgādinājumu, ka šeit reiz dzīvoja kāds zēns, kurš, iespējams, mira cilvēku nevērības dēļ.

Mājas pagalmu rotā vairāki kampaņu dēļi, bet dārzā joprojām atrodas Zeina rotaļu laukums un futbola bumba. 

Zeina vecākiem pēc dēla nāves gadu bija jādzīvo citā vietā, kamēr mājā notika izmeklēšana. 

"Pēc visiem piedzīvotājiem postījumiem bijām pārsteigti, ka mājai nekas nav noticis. Tā izskatās gluži tāda pati, kāda tā bija pirms tam. Vienīgā izmaiņa - nav Zeina," sacīja Kajs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu