Iecavas novada domes deguna priekšā slepus izbūvēta šautuve, kas uz papīra ir meliorācijas sistēma un uzbērumi (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iecava. Ilustratīvs attēls.
Iecava. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Iecavas novada domes un būvvaldes deguna priekšā izbūvēta šautuve. Projekta īstenotāji, sākot būvdarbus, slēpuši savus patiesos nodomus. Sākumā solījuši uzbērt tikai aizsargvalni, kas aizturētu garāmbraucošo vilcienu troksni. Vietējie iedzīvotāji par šautuves būvēšanu ceļ trauksmi - līdz tuvākajām mājām ir tikai 300 metru, vēstī raidījums "Nekā personīga".

Viņuprāt mācību un sacensību laikā šāvienu troksnis būs neizturams. Nekā Personīga noskaidroja - grandiozajam projektam pietuvināta kāda šaušanas entuziastu biedrība. Tās vadībā 5 gadus bijis cilvēks, kurš savulaik vadījis arī nelegāli izveidoto organizāciju "Nepilsoņu kongress". 

No putna lidojuma skaidri apjaušams būves vērienīgums. Tajā paredzēta 31 šaušanas pozīcija. 35, 50, 100 un visgarākā 300 metru distancē. 

Projeka pieteicējs ir kāda ar apsardzes biznesu saistīta uzņēmēja Tatjana Neploho. Vairākas viņas firmas šobrīd ir nodokļu parādnieki (VITAL BUSINESS SECURITY - 8 950 eiro; Vital security 7 787 eiro). Vīrs Rihards Neploho ar biznesu nodarbojas ārzemēs - Slovākijā reģistrēta finanšu institucija Zenith Capital. Ir biznesi citviet - arī Krievijā. VIņš ir atzīts tālšāvējs jeb snaiperis. Darbojies arī Zemessardzē, bet ne aktīvajā dienestā. 

Iecavas domes priekšsēdētājs pats strādājis par Zemes ierīkotāju, kad skandalozais projekts sākās. Tobrīd par ieceri veidot šautuvi neviens neesot runājis. Uzņēmēju pārstāvji piedāvājuši uzbērt aizsargvalni.

"Nekā personīga" izdodas sastapt inspektoru, kurš pirms gada pieņēmis ekspluatācijā meliorācijas būvi, kas ļoti atgādina šautuvi. Viņš noliedz, ka ar savu rīcību palīdzējis šautuves veidotājiem. 

Būvinspektors  būvvaldē darbu sācis tikai pirms gada. Un par projekta vēsturi nemaz neesot interesējies. Strādājot pēc principa - mazāk zini, vieglāk dzīvot. Mērs apgalvo - zemes īpašnieki melojuši domei un būvvaldei. Un ja iedzīvotāji būs pret projektu, to neatbalstīs arī deputāti. 

Iecavā un Bauskā šautuves dokumentus kārto jurists Reinis Bērziņš - viņš kopš pagājušā gada ir Riharda un Tatjanas Neploho pilnvarotā pesrona. Pats arī šāvējs. Bērziņš noraida vietējo bažas par lielo šāvienu troksni. Projekts būšot fantastiska iespēja attīstīt sportu, piesaistīt tūristus. Līdz šim tajā ieguldīti ap 100 tūkstoši. Berziņš neredzot nevienu iemeslu, kāpēc šautuvi neizdosies izveidot. 

Visas iesaistītās puses šonedēļ tikās sabiedriskajā apspriešanā. Vietējie saka - 2 kilometru attālumā atrodas vairāk kā 50 mājsaimniecības un 100 apbūves gabalu pie upes. Līdz tuvākajām mājām - 300 metru.

Izpētījuši, ka šautuves būvnieku piesaistītai firmai trokšņu mērīšanas tehnoloģija atbilst tam, lai testētu, piemēram, skaļuma intensitāti ceļu satiksmē ne šāvienu troksni. Sabiedriskās apspriešanas laikā noskaidrojās, ka mērījumi izdarīti 10 reizes izšaujot ar pistoli, kas ir viens no klusākajiem ieročiem, ko šautuvē varēs izmantot. Turklāt tajā vienlaikus var šaut 31-nā stendā. Kas pēc vietējo domām mērījumus padara par bezjēdzīgiem. 

Bet šautuves būvnieki bija ataicinājuši savu atbalsta komandu - vietējos medniekus, bijušo policijas specvienības komandieri, ko vietējie izsvilpa.

Šautuves īpašnieks no Talsu puses sanāksmē izrunājās, ka pirms 10 gadiem paši sākuši tieši tā pat - vispirms būvējuši un tikai tad gājuši pēc atļaujas uz pašvaldību. Ar slavinošu uzrunu uzstājās Šaušanas federācijas vadības deliģētais olimpietis Dainis Upelnieks. Viņš gan pēc sanāksmes degsmi ir zaudējis - neesot zinājis par iedzīvotāju negatīvo noskaņojumu. Viņu atsūtījusi vadība un olimpietis arī atbraucis. Šautuves federācijas ģenerālsekretārs 

Šautuves atbalstītājiem piebalso arī Rīgas pašvaldības Policists un aktīvs šāvējs no biedrības "Starptautiskās praktiskās šaušanas konfederācijas pārstāvniecība Latvijā" Staņislavs Šeiko.

2018. gadā ASV tika arestēta Krievijas aģente Marija Butina. Viņa tika saistīta ar dažādām ieroču lobistu organizācijām un arī praktiskās šaušanas kustību. Dažus gadus pirms aresta "Instagram" Butina bija ievietojusi fotogrāfiju, kurā redzama "airBaltic" lidmašīna ar kuru viņa no Tallinas atlidojusi uz Rīgu. Drošības policija solīja veikt pārbaudi par viņas kontaktiem Latvijā, bet plašāk notikumu nav komentējusi. Vien norādot, ka visas aktivitātes, kas saistītas ar praktiskās šaušanas aktivitātēm rūpīgi jākontrolē:

"Praktiskās šaušanas nodarbības sagatavo personu kaujas ieroču pielietošanai dinamiskos apstākļos, piemēram, stresa situācijās, tālās distancēs, kustībā un dažādās šaušanas pozīcijās. Šādas prasmes potenciāli iespējams pielietot arī kaujas situācijās. Konflikta Austrumukrainā pieredze parāda, ka praktiskās šaušanas speciālisti bija viena no sabiedrības grupām ar paramilitāra rakstura iemaņām, kura aktīvi iesaistījās karadarbībā separātisko grupējumu rindās."

Latvijā reģistrātā biedrība ir Starptautiskās praktiskās šaušanas konfederācijas pārstāvniecība. Kopš 2017. gada mātes organizācijas vadība ir Krievijas praktiskās šaušanas aktīvista Vitālija Krjučina rokās. Krievijai ir lieli plāni šo sporta veidu izmantot politikai. Tas kļūst aizvien populārāks pasaulē. 

Pēdējos piecus gadus Latvijas prakstiskās šaušanas biedrības vadībā atradies Valērijs Komarovs. Kas viņš ir - to visā Latvijā uzzināja 2013.gada martā. Bijušā čekas darbinieka un ITERA Latvija šefa Jura Savicka viesnīcā pārdaugavā pulcējās teju visi formālie un neformālie krievvalodīgo organizāciju līderi.

Tieši pirms gada ir izgāzies referendums, kurā viņi visi centās panākt krievu valodai oficiālās valodas statusu. Nu nolemts spēkus apvienot. Tiek dibināts Nepilsoņu kongress. To oficiāli nekur nereģistrē, kas virtuālajam veidojumam ļāva neatklāt savus naudas avotus un ignorēt likumus. Par līderi izvirzīts līdz tam mazpazīstams uzņēmējs Valērijs Komarovs, kam pieder sporta klubi Atlētika. Komarova vadībā sākās regulāras masveida protesta akcijas. Pirms tām Komarovs aktīvi apmāca jauniešus kā piketos jāuzvedas un kādi saukļi jāizkliedz. 

Iecavas šautuves attīstītāju pārstāvis atklāj - Komarovu labi pazinis. Un bijis saistīts arī ar citu krievvalodīgo organizāciju aktīvistu Ilarionu Giru - viņš pirms dažiem gadiem publiski sadedzināja Latvijas pasi un pārcēlās uz dzīvi Krievijā. 

Covid-19 vīrusa laikā Iecavas pašvaldība sabiedriskās apspriešanas anketas vēl nedēļu vāks attālināti internetā. Šautuves atbalstītāju piesaistīšanā aktīvi iesaistījusies Šaušanas federācija, Praksiskās šaušanas biedrība arī Mednieku savienība. Tas var radīt situāciju, ka iebildes no dažiem desmit vietējo māju iedzīvotājiem burtiski noslīgs atbalsta anketu gūzmā no cilvēkiem, kuri tur nedzīvo. Un tad tikai pašvaldības būvvaldes un domes kompetencē būs izlemt - kura viedoklis ir svarīgāks. 

Vēl būtisks aspekts - kopš gada sākuma vairs nav spēkā valdības noteikumi, kas regulē šautuvju izveidošanu. Bet jaunus iekšlietu ministrija joprojām nav sagatavojusi.  Tas šautuvju izveidē radījis jurisdisku vakumu un Iecavas projekta gadījumā tā īpašniekiem var nākt par labu, ja lieta nonāks līdz tiesai. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu