Neievērojot 14 dienu pašizolāciju, varēs doties arī uz Somiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidosta "Rīga"
Lidosta "Rīga" Foto: Paula Čurkste/LETA

Sākot ar šodienu, 15. jūniju, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie varēs doties uz Somiju, neievērojot 14 dienu pašizolāciju, apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Uz Somiju bez prasības pašizolēties varēs doties, sākot ar šodienu. Ministrs atgādināja, ka 14 dienu pašizolācija nebūs jāievēro ne Baltijas valstu piederīgajiem, ne arī somiem.

Jūnija pirmajā pusē Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs sacīja, ka ES ieteiks dalībvalstīm atvērt savas ārējās robežas ceļotājiem no blokā neietilpstošajām valstīm, sākot ar 1.jūliju.

Aicināts atbildēt uz jautājumu, cik saistošs Latvijai ES augstā pārstāvja ārlietās sacītais, Rinkēvičs norādīja, ka tā ir rekomendācija, ne pienākums.

"Mēs savā lēmumu pieņemšanā vadīsimies no epidemioloģiskās situācijas. Patlaban mēs neesam gatavi diskutēt par robežu atvēršanu ar tādām valstīm, kurās saslimstības līmenis ir ievērojami augstāks nekā Eiropā vai Baltijas reģionā," uzsvēra ministrs.

Rinkēvičs pauda cerību, ka situācija pakāpeniski uzlabosies, tomēr valdība nav gatava spert tādu soli vai noskaut konkrētus datumus tikai to nosaukšanas dēļ. Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka nepieciešama spēcīgāka koordinācija ES līmenī jautājumā, kas attiecas uz ES ārējo robežu atvēršanu. Šai darbībai ir jābūt ciešai, uzsvēra ministrs.

"Ārējo robežu atvēršana ES ir rūpīgi jākoordinē, ņemot vērā kumulatīvo saslimšanu attiecīgajā valstī, jo tikai tā varam vienoti nodrošināties pret tālākas slimības izplatīšanos," norādīja ministrs.

Publiskajā telpā ir izskanējušas ziņas par tautiešiem, kas dzīvo ASV. Neprecizēts skaits valstspiederīgo ir iegādājušies biļetes uz Latviju, bet nezina, kad varēs Latvijā ieceļot.

Rinkēvičs sacīja, ka svarīgākais ir pieturēties pie epidemioloģisko kritēriju ievērošanas un piemērot ieviestos drošības pasākumus atkarībā no tā, no kādas valsts vai caur kādām valstīm persona ir ieceļojusi Eiropā.

"Svarīgākā ir nevis pilsonība, bet gan valsts, no kuras persona ieceļo Eiropā. Ja ieceļo no valsts, kurā ir augsta saslimstībā, tad ir jāievēro pašizolācija un pārējās prasības. Šobrīd Eiropā drīkst ierasties ar atbilstošu likumīgu pamatu - personas ar ES pilsonību, rezidenta statusu vai darba atļauju," skaidroja ministrs.

Slimību profilakses un kontroles centrs katru piektdienu, sadarbojoties ar Baltijas valstu kolēģiem, publicē sarakstu ar saslimstības rādītājiem ārvalstīm. Atbilstoši noteiktajiem kritērijiem pašizolācija ir jāievēro visiem tiem, kuri ierodas no valstīm ar vairāk nekā 15 saslimušajiem uz katriem 100 000 iedzīvotāju iepriekšējās 14 dienās.

"Pašlaik mēs nesteidzinām notikumus par 14 dienu pašizolācijas atcelšanu ar valstīm, kurās saslimušo skaits ir ievērojami lielāks. Skatīsimies, kā cīņa ar Covid-19 turpināsies. Gribu aicināt nejaukt divas lietas - 14 dienu pašizolācijas prasība izveidota ciešā sadarbībā ar veselības ekspertiem. Tas nekādā veidā nav saistīts nedz ar pilsonību, nedz ārpolitiku," uzsvēra ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu