Partija "Attīstībai/Par!" rosina pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot no 16 gadu vecuma (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls.
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

"Attīstībai/Par!" (AP) rosina pašvaldību vēlēšanās no 2021.gada ļaut balsot no 16 gadu vecuma, un partiju apvienība tam ir sagatavojusi attiecīgus likuma grozījumus, aģentūru LETA informēja AP pārstāve Lāsma Bindere

"Attīstībai/Par!" (AP) rosina pašvaldību vēlēšanās no 2021.gada ļaut balsot no 16 gadu vecuma, un partiju apvienība tam ir sagatavojusi attiecīgus likuma grozījumus, aģentūru LETA informēja AP pārstāve Lāsma Bindere.

Grozījumus tiks rosināts veikt Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kurā pašlaik noteikts, ka pašvaldību vēlēšanās var balsot no 18 gadiem.

"Latvijā jaunietis 16 gados ir pietiekoši nobriedis strādāšanai, nodokļu maksāšanai un kriminālatbildībai, taču brīdī, kad visi dodas pie vēlēšanu urnām, viņa spēja uzņemties atbildību nez kāpēc pazūd," uz nekonsekvenci likumos norāda AP Saeimas frakcijas deputāts Artūrs Toms Plešs.

Politiķis skaidro, ka valstīs, kurās jauniešiem jau ir dotas iespējas ietekmēt savas pašvaldības veiktie pētījumi liecina - viņi balso tikpat atbildīgi kā vecāki vēlētāji. "Esmu pārliecināts, ka arī mūsu jaunieši ir gatavi pieņemt izsvērtus, rūpīgus un kritiskus lēmumus par savu dzimto novadu nākotni," pārliecināts Plešs.

AP norāda, ka pētījumi atklājot - ja iespēja vēlēt tiek dota 16 un 17 gadus veciem jauniešiem, viņi to turpmāk izmanto daudz biežāk, salīdzinot ar situāciju, ja šī iespēja pirmo reizi tiek dota vēlāk. Partiju apvienības ieskatā šāda pieeja mainītu pašreizējo situāciju, ka "Latvijā trūkst augsnes, kur izaugt jaunai un aktīvai paaudzei, kas veidos mūsu nākotni".

"Latvijā līdzīgi kā citviet Rietumos krītas vēlētāju aktivitāte. Mums ir jāmeklē veidi, kā mobilizēt vēlētājus un vairot politisko līdzdalību, īpaši jauniešu vidū. Šis ir īstais brīdis dot "zaļo gaismu" jauniešiem, veidot jaunu politisko paaudzi," pauž AP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Pavļuts aicina ļaut jauniešiem iedziļināties, kā pašvaldības līmenī tiek pieņemti lēmumi un kur nonāk nodokļos samaksātā nauda. "Tas jauniešos veicinās kritisko domāšanu, radīs interesi, attīstīs pilsonisko sabiedrību un, iespējams, apturēs vēlētāju skaita samazināšanās tendenci," norāda politiķis.

AP norāda arī uz Eiropas Padomes Parlamentārās Asambleja pirms vairākiem gadiem pausto atbalstu šai iecerei, kā arī aicina sekot Igaunijai, kas jau ir ieviesusi tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās no 16 gadu vecuma. 

Ja likuma grozījumus atbalstīs Saeima, tie būtu spēkā, sākot no pašvaldību vēlēšanām 2021.gada 5.jūnijā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu