"Viņš rādīja uz mani ar pirkstu un teica, ka esmu pērtiķis." Vai Latvijā ir nevienlīdzīga attieksme pret citas ādas krāsas cilvēkiem? (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijā ir nevienlīdzīga attieksme pret citas ādas krāsas, reliģiskās vai kultūras piederības cilvēkiem, vēsta "ReTV".

Skandāls ar "Rūjienas saldējuma" ražoto produktu "Blacky" izraisījis plašu ažiotāžu sociālo tīklu lietotāju vidū, kā arī izgaismojis rasisma aspektu.

"ReTV" sazinājās ar cilvēkiem, kuri Latvijā cietuši negatīvu attieksmi citas ādas krāsas dēļ. Daļa no viņiem pat ir pametuši valsti.

Brazīliešu puisis Felipe Gabriels Ksavjērs Latvijā dzīvo jau piecus gadus un ir atpazīstams Latvijas sabiedrībā. Viņš ir reperis un futbola treneris. Latvijā Felipem īpaši smags bijis pirmais dzīves gads, jo puisis nepratis latviešu valodu.

Puisim atmiņā palicis kāds ļoti nepatīkams atgadījums trolejbusā, kad viņš devies uz Ķengaragu. "Reiz man viens vīrietis gribēja iesist pa seju. Es neko viņam neizdarīju, es sēdēju un spaidīju telefonu. Viņš sāka mani grūstīt un kaut ko teica, bet tajā laikā es nesapratu latviešu valodu."

"Viens latviešu puisis man palīdzēja. Viņš pienāca man klāt un palīdzēja, esmu ļoti pateicīgs par to," turpināja Felipe.

Felipe atzīst, ka izejot sabiedrībā, teju uz katra soļa viņš sastopas ar nievājošu attieksmi. "Veikalā dažreiz man apsargi seko. Arī restorānos cilvēki uzkrītoši skatās virsū. Agrāk arī autobusā, kad sēdēju, cilvēki vēlējās samainīt vietas, lai nav jāsēž man blakus."

Lai arī Latvijā ir piedzīvoti šādi rasisma gadījumi, Felipe atzīst, ka Brazīlijā to izjust var daudz izteiktāk. Puisis uzskata, ka bērniem jau no mazotnes ir jāmāca, ka pasaulē dzīvo dažādu ādas krāsu cilvēki.

"Vienu reizi biju 18. novembrī Vecrīgā, kad Latvijai bija svētki. Tur bija tēvs ar bērnu, kuram bija kādi 10 vai 11 gadi. Tēvs bērnam teica: "Ei, skaties, tur ir pērtiķis!". Es to dzirdēju un prasīju, kāpēc viņš tā teica? Skaidroju, ka tas nav labs piemērs, kādu viņš rāda savam bērna," stāstīja Felipe.

Savukārt Maira ar savu meitu Matildi pašlaik dzīvo Nīderlandē. Arī tur nākas saskarties ar rasismu, taču tur situācija esot krietni labvēlīgāka nekā Latvijā. 

"Latvijā bija tā, ka cilvēki vienkārši pienāk klāt un ar roku brauc matos. No vienas puses tas izraisīja ziņkāri, jo Latvijā nekas tāds nav redzēts. Meitai tas izraisīja lielu nepatiku," stāstīja Maira.

Sociālantropolgs Klāvs Sedlenieks skaidro, ka Latvijā cilvēks ar citādāku ādas krāsu noteikti izjutīšot lielāku diskrimināciju. "Mums ir maz cilvēku, kuri šo izjūt, bet tad, kad viņi to izjūt, tad tas ir ar lielu intensitāti."

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu