VNĪ: "Pasaules tirdzniecības centra" ēkas nojaukšanai būtu nepieciešami 2,9 miljoni eiro (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Biroju ēka "Pasaules tirdzniecības centrs" Elizabetes ielā 2.
Biroju ēka "Pasaules tirdzniecības centrs" Elizabetes ielā 2. Foto: Paula Čurkste/LETA

"Pasaules tirdzniecības centra" ēkas Elizabetes ielā 2 nojaukšanai būtu nepieciešami 2,9 miljoni eiro, kas ietvers būvprojekta izstrādi, ekspertīzi, demontāžas plānošanu, projektēšanu un tās veikšanu, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

VNĪ ieskatā uzņēmuma pārvaldībā esošos īpašumus Elizabetes ielā 2 un Kronvalda bulvārī 6 būtu lietderīgi apvienot un attīstīt kopā - tā var būt gan laba vieta ministriju centralizācijai, gan nacionālas nozīmes kultūras objekta - nacionālās koncertzāles būvei, ja tādu lēmumu pieņem valdība, norādīja Griškevičs.

Līdz šim saskaņā ar iepriekšējās valdības konceptuālo lēmumu VNĪ strādāja pie plāna par Ekonomikas ministrijas un to padotības iestāžu centralizāciju - izvietošanu vienuviet ēkā Elizabetes ielā 2, tomēr divu gadu laikā projekts nevirzījās.

"Ir neskaidrība attīstības projekta īstenošanas nepieciešamību, mainoties ministriem saņēmām indikācijas no lietotāja, ka lēmums tiek pārvērtēts, tādēļ faktiski šī attīstības projekta īstenošana nav sākta.

Publiski izskanējis, ka nododot nekustamo īpašumu Elizabetes ielā 2, Rīgā, akustiskās koncertzāles celtniecībai, Ekonomikas ministrijas un tās padotības iestāžu izvietošanai tiks meklēts cits risinājums," skaidroja Griškevičs.

Viņš norādīja, ka ēka Elizabetes ielā 2 teju 15 000 kvadrātmetru platībā ir modernisma perioda arhitektūras paraugs. Arhitektūras ziņā ļoti līdzīga ēka atrodas Briselē un tajā strādā Eiropas komisija.

"Konstruktīvi ēka Elizabetes ielā 2 ir tehniski apmierinošā stāvoklī un tā šobrīd tiek izmantota vairāku organizāciju vajadzībām. VNĪ to uztur darba kārtībā līdz lēmumam par ēkas tālāko likteni. Protams, ēkas attīstīšanai atbilstoši mūsdienu prasībām būtu nepieciešami ieguldījumi," piebilda Griškevičs.

Īpašumi Elizabetes ielā 2 (16 734 kvadrātmetri) un Kronvalda bulvārī 6 (1840 kvadrātmetri) kopā veido attīstāmo platību 1,85 hektāru apjomā.

"Valdības pieņemtie lēmumi VNĪ ir saistoši un mēs tos respektējam. VNĪ ir gatavi sadarbībā ar Kultūras ministriju īstenot šo projektu un veikt nepieciešamās darbības, lai pārskatāmā nākotnē Latvijas sabiedrība iegūtu augsta līmeņa būvi - būvniecības, arhitektūras un kultūras paraugu, kas kļūs par magnētu gan vietējiem, gan starptautiskajam tūrismam un stiprinās Rīgas kā Baltijas reģiona kultūras metropoles tēlu. Vienlaikus projekta īstenošana iekļautos Covid-19 krīzes seku mazināšanas aktivitātes, stiprinot ekonomiku un aktivizējot būvniecības nozari," uzskata Griškevičs.

Ja valdība pieņems lēmumu ēku nojaukt, VNĪ veiks izpēti un izstrādās darbu veikšanas projektu, ievērojot drošības pasākumus un izvēloties konkrētajai situācijai un apkārtējai apbūvei piemērotāko darbu veikšanas risinājumu.

Būvprojekta izstrādei, ekspertīzei, demontāžas plānošanai, projektēšanai un tās veikšanai nepieciešami līdzekļi aptuveni 2,9 miljoni eiro apmērā. Minētie darbi tiks veikti pusotra gada laikā, skaidroja Griškevičs.

Veicamo darbību nodrošināšanai Kultūras ministrija plāno novirzīt finansējumu, kurš plānots kultūras infrastruktūras investīcijām saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 2. jūnija sēdē atbalstīto informatīvo ziņojumu "Par pasākumiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai".

Finanšu un ekonomisko aprēķinu izstrāde nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai konkrētajā novietnē vēl tiks veikta, piebilda Griškevičs.

Nacionālās koncertzāles attīstībai izvēlētie nekustamie īpašumi Rīgā Elizabetes ielā 2, Rīgā un Kronvalda bulvārī 6, Rīgā ir VNĪ pamatkapitāla īpašumi. Ņemot vērā, ka nekustamo īpašumu demontāžas un turpmākās attīstības scenārijos plānots izmantot valsts budžeta līdzekļus, nepieciešams veikt pamatkapitāla izmaiņas, minētos nekustamo īpašumus izslēdzot no VNĪ pamatkapitāla un aizstājot ar citu līdzvērtīgu nekustamo īpašumu ieguldīšanu VNĪ pamatkapitālā.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. VNĪ dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu