"Pensijā" devies milzu bruņurupucis, kurš palīdzēja savu sugu izglābt no izmiršanas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Galapagu bruņurupucis.
Galapagu bruņurupucis. Foto: AFP / Scanpix

Milzu Galapagu bruņurupucis, kura leģendārais libido glābis sugu no izmiršanas, oficiāli devies "pensijā", vēsta raidsabiedrība BBC.

Djego un vēl 14 citi viņa sugas brāļi atgriezušies dzimtajās Galapagu salās. Bruņurupuči pirmdien, 15. jūnijā, palaisti savvaļā pēc gadu desmitiem ilgas veiksmīgi īstenotas sugas saglabāšanas programmas.

Milzu bruņurupuču vairošanas programma tika uzsākta sešdesmitajos gados. Kopš tās uzsākšanas pavairoti vairāk nekā 2000 milzu bruņurupuči. Tiek uzskatīts, ka Djego, kuram šobrīd ir 100 gadi, ir radījis apmēram 40% no izdzīvojušajiem pēcnācējiem.

Pirms atgriešanās salās Djego un pārējie bruņurupuči kādu laiku pavadīja karantīnā. Tas tika darīts, lai viņi nejauši neizplatītu augu sēklas, kas salās neaug.

Sugas saglabāšanas vairošanas programmas ietvaros Djego ievests no Sandjego zoodārza, kurā viņš nonācis agrīnā vecumā.

Sešdesmitajos gados milzu bruņurupuču suga bija uz izmiršanas robežas – pasaulē bija palikuši tikai 14 šīs sugas pārstāvju. Turklāt 12 no tām bija mātītes.

Milzu bruņurupucis sver apmēram 80 kilogramus, tā garums ir gandrīz 90 cm un 1,5 m pilnā augumā. Tiek uzskatīts, ka Galapagu salu bruņrupuči dzīvo līdz 200 gadu vecumam.

Galapagu salas, kas atrodas Klusajā okeānā aptuveni tūkstoš kilometru no Ekvadoras kontinentālās teritorijas, ir UNESCO pasaules mantojuma sarakstā to unikālās floras un faunas dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu