"Rīgas satiksmei" plānots izmaksāt 2,29 miljonu kompensāciju par Covid-19 krīzes radītajiem zaudējumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēks tramvajā.
Cilvēks tramvajā. Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgas pašvaldības pagaidu administrācija šonedēļ ķersies pie Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai izveidotā fonda līdzekļu sadalīšanas. 2,29 miljoni eiro paredzēti uzņēmumam "Rīgas satiksme", vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Neskaidrības Rīgas domē dēļ pašvaldības budžets tika pieņemts tikai aprīļa sākumā, kad valstī jau bija izsludināta ārkārtējā situācija. Novēlotā budžeta pieņemšana ļāva operatīvi reaģēt uz Covid-19 krīzi, un tā seku pārvarēšanai izveidots īpašs fonds 13,8 miljonu eiro apmērā.

Kā vēsta "Panorāma", daļu fonda Rīgas pagaidu administrācija plāno sadalīt piektdien, 19. jūnijā, lai Covid-19 krīzes laikā radušos zaudējumus kompensētu pašvaldības iestādēm un uzņēmumiem.

Paredzēts, ka 10 257 eiro novirzīs sociālais aprūpes centram "Gaiļezers" un Rīgas patversmes darbinieku piemaksām. 66 050 eiro saņems Labklājības departaments un vairākas sociālās aprūpes iestādes par dezinfekcijas līdzekļu iegādi.

Rīgas Zooloģiskais dārzs par ārkārtējās situācijas laikā negūtajiem ienākumiem kompensācijā saņems 420 000 eiro. 

Savukārt "Rīgas satiksme" kā kompensāciju par ārkārtējās situācijas laikā nodarītajiem zaudējumiem saņems 2 291 656 eiro.

"Uzņēmumam Covid-19 laikā bija divas sadaļas - samazinājās būtiski ieņēmumi no pasažieru biļešu pārdošanas, jo pasažieru plūsma sakarā ar ierobežojumiem nokritās par 75%. Šāds pats samazinājums - arī ap 75% - bija ieņēmumiem no autostāvvietu pakalpojumiem," raidījuma skaidroja uzņēmuma valdes loceklis Gints Zeltiņš.

Nepieciešamība dezinficēt transportlīdzekļus un nodrošināt transportu repatriācijas reisu pasažieriem arī radījusi papildu izdevumus. "Rīgas satiksme" lēš, laika posmā no 13. marta līdz 30. aprīlim zaudējumi ir 3,1 miljons eiro.

Savukārt pašvaldība gatava kompensēt tikai to sadaļu, kas saistīta ar pasažieru plūsmas kritumu - 2,2 miljonus eiro.

"RD Finanšu departaments, izvērtējot juridiskos aspektus un ņemot vērā to, ka ar nodokļu maksātāju naudu jārīkojas uzmanīgi, rosina nekompensēt zaudējumus, kas saistīti ar autostāvvietu negūtajiem ieņēmumiem. Tie ir 800 000 eiro," "Panorāmai" sacīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš.

Līdz jūnija beigām uzņēmums aprēķināšot arī tos zaudējumus, kas radušies maijā un šī mēneša sākumā. Arī tos "Rīgas satiksme" lūgs pašvaldībai kompensēt.

Rīgas domes Finanšu departaments prognozē, ka gada pirmajā pusē tiks iztērēta aptuveni puse no rezerves fonda līdzekļiem. Tādējādi 6 līdz 7 miljoni eiro paliks rezervē citām vajadzībām, tostarp iespējamam Covid-19 otrajam vilnim rudenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu