Ekonomikas ministrija: Covid-19 krīzes ietekmē bezdarba līmenis šogad var pieaugt līdz 11% (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki parkā.
Cilvēki parkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Covid-19 krīzes ietekmē nodarbināto skaits šogad Latvijā var samazināties par 7,5% jeb 69 000, savukārt bezdarba līmenis 2020. gadā var pieaugt līdz 11%, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā ziņojumā par darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm.

EM norāda, ka līdz ar koronavīrusa Covid-19 straujo izplatību pasaulē un ekonomisko aktivitāšu sarukumu kopš 2020.gada marta sākuma vērojams straujš aktivitātes kritums arī Latvijas darba tirgū.

Reģistrētais bezdarba līmenis kopš marta sākuma ir pieaudzis par diviem procentpunktiem - līdz 8,3% 2020. gada maija vidū. Vienlaikus atbilstošā periodā strauji sarucis arī reģistrēto vakanču skaits - par vairāk nekā 14 000.

Ministrijā atzīmē, ka kopš maija sākuma kopumā situācija darba tirgū ir stabilizējusies, bezdarba pieaugums palēninās, bet vakanču skaits atsācis augt.

Ziņojumā arī uzskaitītas Covid-19 krīzē visvairāk skartās nozares - aviācija, restorāni, bāri, sabiedriskā ēdināšana, starptautiskais pasažieru transports, māksla, kultūra un izklaide, viesnīcas un tūrisma mītnes, konferenču un izstāžu organizēšana, auto noma, iekārtu un materiālo līdzekļu iznomāšana, ceļojumu biroju un tūrisma operatoru pakalpojumi, sporta objekti, klubi, fitnesa centri.

EM prognozē, ka Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ bezdarbs 2020.gadā pieaugs, tomēr nākamajos gados tas atkal pamazām samazināsies, pietuvojoties dabiskam līmenim. 

No prognozēm izriet, ka līdz 2027. gadam bezdarba līmenis varētu noslīdēt līdz 5,5% robežai, savukārt darba meklētāju skaits līdz 53 000. 

Pēc 2027. gada bezdarba rādītāji nostabilizēsies 5-6% robežās, savukārt demogrāfijas tendenču negatīvā ietekme uz darbaspēka piedāvājumu lielā mērā tiks kompensēta ar iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugumu, kā arī darbaspēka migrācijas plūsmu izlīdzināšanos.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu