Vai šonedēļ paredzēts pasaules gals? Veikti jauni "aprēķini", kad beigsies maiju kalendārs (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pexels.com

Publicētie aprēķini, ka 21. jūnijā beigsies maiju kalendārs, nav patiesi. Pētnieki vēlreiz veikuši aprēķinus un noskaidrojuši, ka pēc maiju kalendāra šonedēļ pasaules gals nav paredzēts. 

Bažas par mūsu gaidāmo likteni parādījās pēc tam, kad kāds vietnes "Twitter" lietotājs publicēja ierakstu sēriju, aprēķinot datumu, kurā beidzas maiju kalendārs. Senie maiji uzskatīja, ka kalendāra beigas iezīmēs nozīmīgas pārmaiņas. Lai arī daudzi kalendāra beigas uzreiz saista ar apokalipsi, tomēr lielākā daļa ekspertu uzskata, ka pārmaiņām jābūt pozitīvām un vienkārši jāiezīmē jauna ēra. 

"Twitter" ierakstu sēriju publicēja lietotājs "Paolo Tagaloguin", kura konts tagad ir dzēsts. Kā vēstīts izdevumā "New York Post", bija aprēķināts, ka maiju kalendārs beigsies 2020. gada 21. jūnijā. 

Oriģinālajam maiju kalendāra beigu datumam, kā zināms, bija jāpienāk jau 2012. gada 21. decembrī, tomēr jau toreiz eksperti teica, ka nav pamata domāt, ka līdz ar kalendāra beigām pienāks gals arī pasaulei un civilizācijai. Tās ir tikai cikla beigas, pēc kurām sekos jauns cikls. 

"Maijiem cikla beigas nozīmēja lielus svētkus. Ideja par pasaules galu cikla beigās ir pilnīgs safabricējums, cerot, ka cilvēki uz to uzķersies," izdevumam "Newsweek" komentēja maiju eksperte Sandra Noble. 

Jaunie "aprēķini" ir nepareizi tāpēc, ka maiji laiku skaitīja dienās, nevis gados. 

Tiesa, daži no maiju cikliem bija līdzīgi mūsējiem, proti, viens no tiem bija 360 dienu garš, tātad līdzīgs mūsu kalendārajam gadam. Tieši tāpēc daudzi cilvēki pieļauj kļūdu, maiju kalendāru sasaistot ar gadiem. 

Nav arī īsti skaidrs, kāpēc maiju kalendārs vispār tiek saistīts ar pasaules galu. Iespējams, tāpēc, ka mums patīk maijus uztvert kā noslēpumainu, ar teju pārdabiskām spējām apveltītu civilizāciju. Paši maiji par to, visticamāk, brīnītos. 

Pēc tam, kad 2012. gada decembrī pasaule joprojām bija savā vietā, NASA publicēja paziņojumu. 

"Stāsts sākās ar hipotētisko planētu Nibiru, kuru it kā atklāja šumeri un kura tuvojas Zemei. Tika paredzēts, ka katastrofa notiks 2003. gada maijā, tomēr, kad tas nenotika, datums tika pabīdīts uz 2012. gada decembri un saistīts ar maiju kalendāra cikla beigām," rakstīts paziņojumā. 

2017. gadā šis paziņojums tika papildināts, jo nedz 2012. gadā, nedz 2017. gada septembrī, kas bija jaunais pasaules gala datums, sadursme ar neeksistējošo planētu Nibiru nenotika. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu