Kā visefektīvāk pasargāt mājokli no jaunā labākā drauga - kucēna

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Sienu, mēbeļu vai apavu iznīcināšana... To patiešām pieredzējuši daudzi, kuri ģimenē uzņēmuši kucēnu. To, kā vislabāk izaudzināt mazo draugu, lai no mājas vai dzīvokļa arī kaut kas paliktu pāri, portālam "Apollo" skaidro "PetCity" suņu skolas treneris Ivars Lielpēteris.

Visbiežāk saimniekiem nevēlamā mājdzīvnieku uzvedība ir saistīta ar bailēm no vientulības, zobu nākšanu un enerģijas pārpilnību. Fiziski veselīgam un aktīvam mazulim nepatīk garlaikoties, tāpēc, lai pasargātu sadzīves priekšmetus un izaudzinātu gudru mājdzīvnieku, ir nepieciešams tam veltīt laiku.

Rotaļlietas kucēniem

Katram mazajam četrkājainim ir jābūt savām rotaļlietām, pretējā gadījumā par tādām kļūs īpašnieka čības vai citi mājās atrodamie priekšmeti. Tiesa, rotaļlietas kucēniem mēdz ātri apnikt, tāpēc svarīgi atcerēties, ka, iegādājoties dažādas rotaļlietas, nedrīkst tās dot visas uzreiz. Jāpagaida, kad iepriekšējā rotaļlieta jau ir apnikusi, tad var iedot jaunu spēļmantu.

"Pirmkārt, jāatceras, ka kucēniem patīk grauzt, jo īpaši periodā, kad tiem mainās zobi. Ja kucēnam pieejamākas ir čības, nevis kāda sunim paredzēta rotaļlieta, ir skaidrs, kāds būs iznākums," stāsta Lielpēteris.

Izvēloties rotaļlietu savam mazajam mīlulim, ir jāņem vērā pāris apsvērumi - vajadzētu izvēlēties rotaļlietas no cietas un kvalitatīvas gumijas, kas neplīst lielos gabalos, jo ar tiem vai aizrīties. Tāpat noderīgas būs rotaļlietas, kurās var paslēpt kādus kārumus - barības gabaliņus vai sunim paredzētu pastēti.

Eksperts tāpat uzsver, ka "nav laba doma lutināt savu mīluli ar pārlieku daudzām rotaļlietām. Ja graužamo objektu ir pārāk daudz, četrkājainajam draugam var sākties apmulsums par to, kas ir un nav viņam paredzēts".

Izskriešanās ar saimnieku brīvā dabā

Maziem kucēniem ļoti nepatīk vientulība, taču tāpat kādā mirklī saimniekiem nākas viņus atstāt mājās vienatnē. Nav svarīgi, vai atstājat četrkājaino draugu uz dažām stundām vai pusi dienas, pirms tam izvediet suni ārā un ļaujiet viņam vismaz stundu izskraidīties.

Tam lieliski piemērotas ir āra rotaļlietas - lidojošais šķīvītis vai gumijas nūja, kas ir drošs aizstājējs  zemē atrastam koka zaram. Atcerieties apbalvot savu mājdzīvnieku ar gardumiem katru reizi, kad viņš atnes rotaļlietu. Pareizi izstaidzināts mājdzīvnieks būs noguris, viņš gulēs, atpūtīsies un gaidīs, kad saimnieks atgriezīsies.

Foto: Pexels

"Kucēniem, pretēji populāram priekšstatam, nemaz tik daudz fizisko aktivitāšu nevajag - mazā mīluļa prāts ir ļoti aizņemts ar visa jaunā iepazīšanu, tādēļ kucēns galvenokārt nogurst no smadzeņu aktivitātes," atklāj "PetCity" suņu skolas treneris.

Vislabākais veids, kā nogurdināt kucēnu, ir jaunu komandu mācīšana. Katru dienu jāvelta vismaz 30 minūtes suņa apmācībai. Konsekventi apmāciet savu mājdzīvnieku, sākot ar vienkāršām komandām, piemēram, "sēdēt", "gulēt" vai "balsi", un pēc tam pārejiet uz augstākiem triku līmeņiem.

Nedrīkst aizmirst, ka suns ir ļoti domājošs dzīvnieks - fiziskās aktivitātes nebūt nav viss, kas tam ir nepieciešams. Fiziskā izturība sunim atjaunosies relatīvi ātri, bet mentālais treniņš četrkājaino draugu nomierinās uz ilgāku laiku.

Arī graušana bieži vien notiek ar mērķi iepazīt vidi - cilvēkiem tam ir rokas, suņiem mute. Te lieliski noder dažādas interaktīvas rotaļlietas - dzīvnieki var trenēties paši vai kopā ar saimnieku.

Nemācot jaunas komandas, mājdzīvnieks pats var attīstīt garīgo darbību. "Smart" jeb interaktīvās rotaļlietas tam ir lieliski piemērotas!

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu