Pēdējā laikā jaunie Covid-19 gadījumi Latvijā visbiežāk saistīti ar ieceļošanu no Krievijas, Ukrainas un Zviedrijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēdējo divu nedēļu laikā arvien vairāk jauno Covid-19 inficēšanās gadījumu saistīti ar ceļojumiem no primāri trīs valstīm - Krievijas, Ukrainas un Zviedrijas, aģentūrai LETA pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Raugoties uz inficēšanās gadījumiem pēdējo 14 dienu ciklā, vērojams pieaugums no ārvalstīm ieceļojušo inficēšanās gadījumu īpatsvarā, skaidroja Arāja.

Tomēr joprojām parādās saslimušie, kas ir kontaktējušies ar inficētajiem, tāpat ir atsevišķi gadījumi, kur inficēšanās avots patlaban vēl tiek meklēts, norādīja SPKC pārstāve.

Kā vēstīts, Latvija ir atcēlusi pašizolācijas prasību iebraucējiem no tādām Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvie saslimstības rādītāji uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniedz 15 gadījumiem. Šī prasība attiecināta arī uz Šveici.

Patlaban 14 dienu pašizolācijas prasība neattiecas uz kopumā 27 Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, kā arī Šveici, kur minētais rādītājs ir zemāks par 15.

Šo valstu vidū ir Luksemburga, Nīderlande, Itālija, Dānija, Polija, Rumānija, Francija, Somija, Vācija, Čehija, Igaunija, Austrija, Bulgārija, Lietuva, Ungārija, Norvēģija, Šveice, Kipra, Grieķija, Islande, Īrija, Slovākija, Horvātija, Slovēnija, Lihtenšteina, Malta un Spānija.

Pašizolācija joprojām jāievēro ceļotājiem no Lielbritānijas, Zviedrijas, Portugāles un Beļģijas.

Vienlaikus LETA arī vēstīja, ka Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs nesen sacījis, ka dalībvalstīm tiks ieteikts atvērt savas ārējās robežas ceļotājiem no blokā neietilpstošajām valstīm, sākot ar 1. jūliju.

Savukārt Latvijas Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne aģentūrai LETA norādīja, ka šim ieteikumam ir rekomendējošs raksturs. "Attiecībā uz ceļojumiem uz trešajām valstīm Latvijas pozīcija joprojām ir piesardzīga," atzīmēja ministrijas pārstāve. Tas atteicas it īpaši uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvie saslimstības rādītāji uz 100 000 iedzīvotājiem ir virs 15 gadījumiem.

"Šo jautājumu nevajadzētu sasteigt, īpaši ņemot vērā, ka citās valstīs saslimstības rādītāji ir augstāki," skaidroja Strapcāne. Tāpat, pēc viņas paustā, būtu jāņem vērā, ka valstu dati var nebūt salīdzināmi, jo valstīs, kur veic vairāk testu, var atklāt vairāk saslimušo un otrādi.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs nesen norādīja, ka atsevišķas valstis pāragri "sāka svinēt", bet tagad tajās var novērot saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu. Kā piemēru viņš minēja Zviedriju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu