Latviešu uzņēmums uzcēlis augstāko ķieģeļu māju Lielbritānijā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Uzņēmums "Skonto Plan" ir pabeidzis darbu pie sava pirmā elementfasāžu ķieģeļu dzīvojamo māju projekta "KeyBridge" Lielbritānijā. "KeyBridge" iekļauj divas ēkas – 22 stāvu "KeyBridge House" un 37 stāvu elementu projektu "KeyBridge Loft", kas ir augstākā ķieģeļu dzīvojamā māja Lielbritānijā.

"Projekts tika veiksmīgi īstenots noteiktajā termiņā, budžetā un kvalitātē. Darbu pie projekta sākām 2017. gadā. Gadu veltījām dizaina izstrādei, bet vēl gads bija nepieciešams montāžai. Lai gan objekts atrodas Londonā, lielākā projekta darba daļa tika veikta Latvijā, projektēšana noritēja Rīgā, bet ražošana "Skonto Plan" ražotnē Tukumā. Kopumā uz "KeyBridge" projektu aizvedām pusotru tūkstoti elementu fasādes,” stāsta "Skonto Plan" izpilddirektors Raimonds Freimanis.

Foto: Publicitātes foto

Viens no lielākajiem izaicinājumiem projektā bija padarīt abas ēkas arhitektoniski vienādas, kaut gan tās tika realizētas ar pilnīgi dažādām tehnoloģijām.

Projekta arhitektu un pilsētplānotāju iecere bija radīt Manhetenas ķieģeļu debesskrāpjiem līdzīgu ēku, un sākotnējā ideja bija projektu realizēt ar īstu ķieģeļu apšuvumu.

Londonai ir raksturīga sarkano ķieģeļu arhitektūra, tā veidotas gan majestātiskas rindu mājas, gan iespaidīgas dzelzceļa arkas, gan elegantas savrupmājas. Jau projekta sākumā bija vēlme "KeyBridge" būvēt tieši no ķieģeļiem, tādējādi tas veiksmīgi integrētos apkārtnē. Sākot projektu, sadarbībā ar "Skonto Plan" inženieriem un projekta komandu tika pieņemts lēmums to īstenot inovatīvi un veidot fasādi elementu sistēmā, tādējādi saglabājot britu arhitektūrai tik raksturīgos ķieģeļus.

"Skonto Plan" projektā veica stikloto alumīnija fasāžu, logu/durvju bloku, Terracota apšuvuma, alumīnija apšuvuma, metāla margu, SFS un elementu fasāžu ar ķieģeļa apšuvumu projektēšanu, ražošanu un montāžu. Pirms masveida fasāžu konstrukciju elementu ražošanas "Skonto Plan" izstrādāja projekta prototipa maketu.

Ņemot vērā, ka projektā paredzēti tehniskie risinājumi ir nestandarta un līdz šim iepriekš nebija pārbaudīti praksē, prototipa maketam tika veikti padziļināti gaisa spiediena, ūdensnecaurlaidības un slodžu testi, kas ir priekšnoteikums masveida ražošanas sākšanai.

Testi tika veikti sadarbībā ar pasaules vadošo alumīnija sistēmu piegādātāju. Visi paredzētie testi tika izieti bez aizrādījumiem, kas ir vērtējams kā izcils rezultāts un garantija, ka ēkas fasāžu elementi kalpos tiem paredzētajā veidā.

Foto: Publicitātes foto

Visi uz "KeyBridge" būvniecības vietu nogādātie elementi bija pilnībā sagatavoti rūpnīcā, lai optimizētu montāžu uz vietas objektā. Pati montāža notika ļoti tuvu vienai no aizņemtākajām Londonas dzelzceļa līnijām, visi darbi bija jāsaskaņo arī ar Londonas dzelzceļu. Elementu montāža ir pielīdzināma puzles likšanai, jo katram elementam ir paredzēta sava vieta. Katra elementa lielums ir līdz 2,5 metriem platumā un līdz 3,5 metriem garumā, ar svaru līdz pat vienai tonnai. Visi elementi, tostarp dekoratīvā ķieģeļu apdare, tika ražoti "Skonto Plan" Tukuma rūpnīcā.

""KeyBridge" ir īpašs ar to, ka tas bija pirmais šāda mēroga projekts "Skonto Plan", taču šobrīd šāda veida projekti jau ir kļuvuši par uzņēmuma ikdienu. Pielāgojot uzņēmuma darbību augstajiem Rietumeiropas standartiem, spējam veiksmīgi konkurēt ar Eiropas vadošajiem būvkonstrukciju ražotājiem," papildina Freimanis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu