Jaunākā informācija aizdomīgā formastērpu iepirkuma lietā. Mākslinieks Birmanis nakti pavadījis apcietinājumā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiek Valsts policijas jaunās vizuālās identitātes prezentācijas pasākums
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiek Valsts policijas jaunās vizuālās identitātes prezentācijas pasākums Foto: Ieva Leiniša/LETA

Trešdien, 17. jūnijā, ierosināts kriminālprocess par krāpšanu un nolaidību policijas jauno formastērpu iepirkumā. Sākta krimināllieta pret divām Valsts policijas (VP) amatpersonām. Nebrīvē pabijis arī modes mākslinieks Bruno Birmanis, vēstīja "TV3" raidījums "Nekā Personīga".

Tikt pie jaunām formām likumsargi cerēja uz Latvijas un arī VP simtgadi. Jaunos tērpus modelēja modes mākslinieks Bruno Birmanis

2019. gada pavasarī sākās iepirkuma procedūra par formu šūšanu. Konkursa summa bija 2,4 miljoni eiro uz trim gadiem. Atšķirībā no ierastās kārtības, kad lielos iepirkumus  iekšlietu struktūrām organizē Nodrošinājuma valsts aģentūra, šo konkursu vadīja pati policija. 

Konkursa komisijas vadīšanu uzticēja VP priekšnieka vietniecei, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšniecei Renātei Filai Roķei. Par viņas vietnieku nozīmēja tobrīd vēl Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieku Normundu Krapsi. Tehnisko specifikāciju bija sagatavojis dizaina izstrādātājs Bruno Birmanis.

Jūnija sākumā policija saņēma pirmo partiju ar jaunajām formām. Taču šonedēļ pie ražotāja un konkursa komisijas vadības ieradās VP Iekšējās drošības birojs. Pirmdien, 15. jūnijā, pierādījumu meklēšana notika iesaistīto dzīves vietās, otrdien, 16. jūnijā, izmeklētāji kratīja Krapša un Fiļas Roķes kabinetus un pratināja abas amatpersonas.

Birojā uzsākts kriminālprocess par iespējamu krāpšanu un amatpersonu bezdarbību.

"Tas ir pārsteigums ne tikai man un manai ģimenei. Es domāju arī lielai daļai sabiedrības. Es jebkurā gadījumā līdz šim šito nesaprotu, kādas ir šīs aizdomas, vai fakti kas būtu par pamatu uzsākt procesu attiecībā pret mani un tajā skaitā arī pret pārējiem šajā procesā iesaistītajiem. Tāpēc ka darbs ir darīts pareizi, godprātīgi, man nav bijis nekādu šaubu par to ko es daru. Un es vēlos noskaidrot un par savu godu palikšu līdz galam cīnīšos," atbildot uz "Nekā Personīga" jautājumu, vai viņš bija pārsteigts par likumsargu ierašanos, sacīja VP priekšnieks, iepirkumu komisijas vadītājas vietnieks Normunds Krapsis.

Pret abām amaprsonām ierosināts kriminālprocess, taču no amata viņas nav atstādinātas.

Izmeklētāji pratinājuši arī konkursa uzvarētāju, firmas SRC "Brasa" līdzīpašnieku Kristiānu Brēdermani. Savukārt tērpu mākslinieks Bruno Birmanis  vienu nakti pavadījis apcietinājumā.

Raidījums norāda, ka interese par šo iepirkumu bijusi liela. Taču konkursam  kvalificējās tikai divas firmas. SRC "Brasa" un "Lola Dizains LV".

Tām bija jānosauc savas cenas par formas komplektu, kurā ietilpst termoveļa, trīs veidu bikses, vairāku veidu krekli,  jakas un cepures. Pavisam 18 vienības.   

Zemāko cenu - 2125 eiro piedāvāja "Lola Dizains", taču firma vēlāk savu piedāvājumu atsauca. "Lola Dizains" savu lēmumu neskaidro.  Tas bija ļoti izdevīgs otram pretendentam, bet neizdevīgs policijai.

Otram pretendentam cena bija par 545 eiro augstāka - 2670 eiro. Valstij tas nozīmē līdz pusmiljona eiro sadārdzinājumu. Līguma slēgšanu tas nav aizkavējis. 

Līgums starp policiju un SRC "Brasa" parakstīts 12. novembrī. Taču 2. martā līgums grozīts. Mainītas tehniskās specifikācijas. Tas nav aizliegts, taču visi grozījumi jāpublicē pie iepirkumu dokumentiem, lai pārējie tirgus dalībnieki varētu pārliecināties, ka ar atpakaļejošu datumu nav mainīti būtiski noteikumi. 

Formāli grozījumi publicēti, taču policijā gadījusies kāda ķibele un izmaiņas no publicētā dokumenta pazudušas. 

Līguma grozījumus parakstījis nesen policijas priekšnieka amatā ieceltais Andrejs Grišins, kurš raidījumam norādīja, ka visus dokumentus iepriekš izvērtē jurists.

Konkursa uzvarētājs SIA SRC "Brasa" ir pieredzējis militāro un speciālo formas tērpu ražotājs. Tas ir liels piegādātājs bruņotajiem spēkiem. Šuj formas arī citu valstu dienestiem un armijām. Viena no uzņēmuma ražotnēm ir Iļģuciema sieviešu cietumā, bija arī Brasā, taču līdz ar cietuma likvidēšanu slēgta arī ražotne. Uzņēmuma apgrozījums  2018.gadā bija 2,6 miljoni eiro, peļņa 700 000. 60% kapitāla pieder valdes loceklim Kristiānam Brēdermanim. 

Firmā noliedz, ka pasūtījums būtu nepamatoti sadārdzināts. Policijas formām tehniskajā specifikācijā ir prasīti ļoti kvalitatīvi audumi, slēdži un stiprinājumi. Visu šuj tepat Latvijā. Importē tikai plastmasas detaļas. Turklāt spectērps tiek komplektēts katram policistam individuāli. Tāpēc nevarot precīzi pateikt, cik maksā viena policista apģērbšana. 

"Tur ir variācijas par to, tur atšķirībā no dažādām pakāpēm un tā pat tur piemēram, kādu cepuri izvēlas, ja izvēlas viena veida cepuri, tad neizvēlas tur ausaini  vai tamlīdzīgi, bet, nu vidēji, mēs tieši speciāli arī parēķinājām, tas sanāk ap 1200 eiro," skaidro firmas pārstāvis Arnis Vērzemnieks.

Piemēram, cepure ar nagu maksā 17 eiro, josta  15, polo krekls ar īsām rokām – 37, ar garām – 47 eiro. Modulārās uzkabes vestes komplekts 100 eiro. Ziemas jaka 250 eiro. 

Igaunijas policijā "Nekā personīga" uzzināja, ka ikdienas darba formas komplekts tur izmaksā 800 eiro. Tiem, kas nestrādā uz ielas, formas tērpi maksā 600 eiro. 

Lai gan izmeklētāji neatklāj, kāpēc viņiem iepirkums šķiet aizdomīgs, visticamāk tas saistīts ar milzīgo starpību starp sākotnējiem aprēķiniem un rezultātu.

Miljona pārmaksa būtu pamatots iemesls pārtraukt iepirkumu, ja tajā būtu viens dalībnieks. Taču konkursā bija divi pretendenti un lētākais piedāvājums tika atsaukts īstajā brīdī, lai nesabojātu uzvarētāja izredzes.

Video: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu