Astoņas slimnīcas 15 stundu laikā. Grūtnieces krīze pandēmijas laikā

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Piecos no rīta Nīlama Kumari Gautama pamodās ar asām dzemdību sāpēm, un viņas vīrs sievieti piesardzīgi iecēla rikšā un devās uz slimnīcu. Un tad uz citu. Un tad uz citu. Sāpes bija tik spēcīgas, ka sieviete knapi varēja paelpot, taču neviens nebija gatavs viņu uzņemt, vēsta laikraksts "The New York Times".

"Kāpēc ārsti mani neuzņem?" viņa atkal un atkal vaicāja savam vīram Bidžendram Singam. "Kas par lietu? Es nomiršu."

Sings sāka krist panikā. Viņš zināja, pret ko cīnās. Koronavīrusa krīze Indijā bija paātrinājusies - ikdienas tika ziņots par vairāk jauniem inficēšanās gadījumiem nekā jebkur citur, izņemot ASV un Brazīlijā. Valsts jau tā noslogotā un nepietiekami finansētā veselības aprūpes sistēma bija sākusi šķiebties.

Neseno nāves gadījumu datubāze atklāj, ka neskaitāmi cilvēki miruši ielās un "ātrās palīdzības" mašīnās, jo viņiem liegta kritiskā aprūpe. Gautamas odiseja pa astoņām slimnīcām 15 stundu laikā Indijas lielākajā metropolē sniedz ieskatu traģiskajā realitātē, kas notiek valstī.

Vairākas krīzes pārklājas

Indijas valdības noteikumi skaidri nosaka, ka ārkārtas dienestiem jāstrādā, taču tik un tā cilvēkiem, kuriem izmisīgi nepieciešama ārstēšana, tiek atteikts, it īpaši galvaspilsētā Ņūdeli. Infekciju skaits strauji pieaug, Deli slimnīcas ir pārpildītas un daudzi veselības aprūpes darbinieki baidās ārstēt jaunus pacientus - gadījumā, ja viņiem ir koronavīruss, kas prasījis vairāk nekā 13 000 Indijas iedzīvotāju dzīvības.

"Šobrīd ir maza vai nekāda iespēja, ka slimnīcās uzņems Covid-19 pacientus, kā arī citus, kam nepieciešama kritiskā aprūpe," rakstīts Vācijas vēstniecības Ņūdeli nupat publicētā brīdinājumā.

Pēc ziņojumiem Indijas televīzijā, kuros redzami līķi valdības slimnīcas lobijā un tas, ka raudoši pacienti tiek ignorēti, Indijas Augstākās tiesas tiesneši sacīja, ka "situācija Deli ir drausmīga, šausmīga un nožēlojama".

Skatoties plašāk, premjerministra Nārendra Modi valdība cīnās ar krīzēm, kas pārklājas. Pagājušajā nedēļā robežstrīda reģionā Himalajos Ķīnas karavīri nāvīgi piekāva 20 Indijas karavīrus, sākot pēdējās desmitgadēs bīstamāko saspīlējumu abu kodolvalstu starpā.

Tajā pašā laikā Indijas ekonomika grimst, pandēmijas dēļ valstī darbu zaudējuši vairāk nekā 100 miljoni. Izmisīgi cenšoties mainīt ekonomikas kursu, Modi noraidījis ekspertu padomus atkal ieviest stingrus ierobežojumus, sakot, ka Indijai "jāatveras, jāatveras, jāatveras".

Sings ar sievu cerēja, ka tad, kad kļūs labāk, viņi iegādāsies dzīvokli Ņūdeli pavadoņpilsētā Noidā, kur ir daudz lielveikalu un slimnīcu. Viņa strādāja pie konveijera, uz kura ražoja elektrības vadus. Viņš apkopa iekārtas tipogrāfijā.

Kopā 31 gadus vecais Sings un 30 gadus vecā Gautama gadā nopelnīja 8000 dolāru, tādējādi stabili esot Indijas augošajā vidusslānī. "Divi labi ieeļļotas mašīnas zobrati, kas liek ģimenei griezties," sacīja Sings.

Viņu dēlam Rudrakšam īsi pirms plānotajām dzemdībām bija palikuši seši gadi.

"Es tevi iepļaukāšu, ja noņemsi masku."

Grūtniecības devītajā mēnesī Gautamai radās veselības problēmas, un maija un jūnija mijā viņa piecas dienas pavadīja slimnīcā augsta asinsspiediena, asiņošanas un iespējama vēdertīfa dēļ.

5. jūnijā, kad viņai sākās dzemdības, pirmā slimnīca, uz kuru viņi devās, bija augoša valsts ārstniecības iestāde Noidā. Sings pastāstīja, ka pirmais, ko ārsts sacījis viņa sievai, bija: "Es tevi iepļaukāšu, ja noņemsi masku."

Pāris bija šokēts, sacīja Sings. Gautamai bija grūti elpot, tādēļ viņi nestrīdējās. Sieviete lūdzās pēc skābekļa, kas slimnīcā bija pieejams, tāpat kā plaušu ventilatori.

Taču tā vietā, lai palīdzētu, ārsts pateica, lai viņi dodas uz citu slimnīcu pilsētas otrā pusē. Arī tur viņus atraidīja.

Administrators pirmajā slimnīcā atteicās sniegt komentāru, un ārsts otrajā slimnīcā sacīja, ka Gautamai bija nepieciešama intensīvā aprūpe, ko viņi neesot varējuši nodrošināt.

Arī pirms Covid-19 Indijas slimnīcas bija neapskaužamā stāvoklī. Valdība veselības aprūpei gadā tērē mazāk nekā 26 dolārus uz iedzīvotāju. Bija cerības, ka karantīna, ko ieviesa marta nogalē un lielā mērā atcēla jūnija sākumā, samazinās vīrusa izplatību un dos laiku pilsētām palielināt slimnīcu kapacitāti, pirms sākas ļaunākais.

Tas nenotika, vai arī nenotika pietiekamā apjomā. Deli trūkst tūkstošiem gultasvietu un valdība pielāgojusi simtiem vilcienu vagonu slimnieku izguldīšanai. Un joprojām ir liels apjukumus par pacientu, kuriem nav koronavīruss, uzņemšanu.

Dažas slimnīcas saka, ka pirms uzņemšanas ikvienam pacientam jāveic tests. Citas tikai izmēra temperatūru.

Slimnīcas neklausa valdību

Vairāki indiešu ārsti izteikušies, ka privātās, uz peļņu orientētās slimnīcas baidās uzņemt jaunus pacientus - it īpaši ar elpošanas grūtībām, - jo tās negrib riskēt, ka būs jāslēdz durvis, kā noticis privātajās klīnikās, kur kādam pacientam diagnosticēts koronavīruss.

"Valdības politika radījusi šo haosu," sacīja Radžešs Kumars Paradžapati, ortopēdiskais ķirurgs un kādreizējais profesors.

Pieaugot sūdzībām par to, ka slimnīcas atsaka slimajiem, Indijas Iekšlietu ministrija publicēja direktīvu, kurā uzsvēra, ka visām slimnīcām jāpaliek atvērtām "visiem pacientiem ar Covid un ne-Covid ārkārtas gadījumiem".

Bet acīmredzams, ka ne visi ir klausījušies. Trīspadsmitgadīgs zēns aprīļa sākumā Agrā nomira no vēdera kaites pēc tam, kad viņu neuzņēma sešās slimnīcās, atklāja pusaudža ģimene. Kāds cits zēns Pundžabā, kuram bija aizsprostoti elpceļi, tika noraidīts septiņās slimnīcās. Viņš nomira kāda ģimenes drauga - ārsta - rokās, kuram neviens nepalīdzēja zēnu glābt.

"Tas nav humāni," sacīja Dīradžs Sings, ārsts Pundžabā.

Šādi gadījumi iekrituši Tedžeša G. N. acīs. Viņš ir elektroinženieris Indija tehnoloģiju galvaspilsētā Bengalūru. Tedžešs palīdzējis izveidot datubāzi, kurā uzskaita publiski paziņotos nāves gadījumus, un atklājis, ka pēdējo nedēļu laikā vismaz 63 cilvēki miruši tādēļ, ka viņiem atsaka kritisko aprūpi. Vairums veselības aprūpes speciālistu uzskata, ka patiesais skaits ir daudz augstāks.

Liekas, ka ārsti negrib palīdzēt

Trešā - Šivalikas slimnīca, - uz kuru pāris devās, bija tā, kurā Gautama bija ārstējusi pirmsdzemdību veselības problēmas. Šoreiz ārsti viņai iedeva nedaudz skābekļa, bet Sings pastāstīja, ka mediķi baidījušies - sievietei varētu būt koronavīruss un pēkšņi lika viņai doties prom.

"Mēs esam maza slimnīca mātēm un bērniem," sacīja slimnīcas vadītājs Ravi Mohta. "Mēs darījām, ko varējām."

Pāris atgriezās pie rikšas. Gautama sāka zaudēt samaņu, viņa pārtrauca runāt un sāka stipri svīst. Sieviete ieķērās vīra rokā.

Nebija tikai tā, ka ārsti nevarēja viņai palīdzēt, sacīja Sings. Likās, ka viņi negrib palīdzēt.

"Viņiem bija vienalga, vai viņa ir dzīva vai mirusi," sacīja vīrietis.

Ceturtajā slimnīcā, kas ir Indijas veselības aprūpes milža "Fortis" atzars, Sings lūdzās, lai sievu pieslēdz ventilatoram. Viņš stāstīja, ka ārsts atbildējis: "Viņa mirs. Ved viņu, kur vien gribi".

Paziņojumā slimnīca apgalvoja, ka viņiem neesot bijusi vieta sievietei, viņi mēģinājuši stabilizēt viņas stāvokli un piedāvājuši "ātro palīdzību" nogādāt citā slimnīcā ar. Sings sacīja, ka slimnīcas pūliņi bijuši pavirši un neviens nepiedāvāja "ātro palīdzību".

Viņi izmēģināja trīs citas slimnīcas, steidzoties no vienas uz nākamo, zaudējot ārkārtīgi svarīgo laiku. Kad visi atteica, Sings piezvanīja policijai.

Viņš pastāstīja, ka divi kārtības sargi viņu sagaidījuši pie Valdības Medicīnas Zinātņu institūta - lielas valsts slimnīcas - un centušies pārliecināt ārstus, lai sievieti uzņem. Taču mediķi neklausījās arī policistos.

Slimnīcas administratori atteicās komentēt notikušo.

15 stundu laikā neuzņem astoņās slimnīcās

Pēc neveiksmes viņi "ātrās palīdzības" mašīnā steidzās uz slimnīcu Gāzijābādā 40 kilometru attālumā. Bija vēla pēcpusdiena, ārā vēl bija gaišs un gandrīz 38 grādu karstums. Kopš Gautāma ar vīru izgāja no mājām bija pagājušas vairāk nekā astoņas stundas, un viņi nevarēja sagaidīt, kad sastaps jaundzimušo.

Taču arī tajā - astotajā slimnīcā todien - viņi saņēma to pašu atbildi: gultu nav.

Gautama aizvēra acis un nočukstēja: "Izglāb mani."

Sings "ātrās palīdzības" vadītājam prasīja, lai viņi steidzas atpakaļ uz Valdības Medicīnas Zinātņu institūtu.

Viņš sakņupa mašīnas aizmugurē un, pārliecies pār sievu, lūdzās, lai viņa nepadodas. Sings paskatījās uz viņas seju. Viņa pastiepās un sagrāba viņa kreklu. Sievietes rokas cieši sažņaudza audumu.

Kad viņi piebrauca pie slimnīcas, Gautama pārstāja elpot. Sings izlēca no auto, paķēra ratiņkrēslu un izmisīgi iestūma viņu neatliekamās palīdzības nodaļā.

20.05, pēc astoņām dažādām slimnīcām un 15 stundām, Nīlama Kumari Gautama tika atzīta par mirušu. Nomira arī bērns.

Sākotnējā valdības izmeklēšana secinājusi, ka "slimnīcas administrācija un darbinieki atzīti par vainīgiem nolaidībā".

Viņa nav vienīgā grūtniece, kura mirusi dzemdībās pēc neuzņemšanas slimnīcā. Tas pats notika ar jaunu māti Haidarabadā un vēl vienu Kašmirā. Šajā gadījumā, sacīja sievietes ģimene, slimnīcas darbinieki bija tik vienaldzīgi, ka pat nepalīdzēja mirušās ķermeni nogādāt mājās. Viņas ģimenei tas bija jāstumj uz nestuvēm pa ceļu vairākus kilometrus.

Kamēr varasiestādes apsver kriminālapsūdzību izvirzīšanu Gautamas lietā, viņas atraitnis pavada laiku mājās, pieskatot dēlu Rudrakšu. Zēns lūdzis izmest visas mātes drēbes.

"Tās man par viņu atgādina," viņš sacīja.

Dzirkstele zēna acīs ir izdzisusi, sacīja Sings.

Pirms dažām dienām viņš sacīja tētim, ka grib kļūt par ārstu, kad pieaugs, lai "es varētu likt mirušiem cilvēkiem atdzīvoties".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu