Klimata pārmaiņas nav "tāla nākotne" - Sibīrija piedzīvo anomālu svelmi (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Meteorologus izbrīnījis vēl nebijis karstuma vilnis Sibīrijā. Termometra stabiņš vietām sasniedzis pat līdz +38 grādiem pēc Celsija, vēstī raidsabiedrība BBC.

Krievijas pilsētā Verhojanskā pēc ilgāka siltuma perioda 20. jūnijā gaisa temperatūra sasniedza 38 grādus. Pilsētas iepriekšējais  karstuma rekords bija 37,3 grādi, un tas tika fiksēts 1988. gada 25. jūlijā. 

Ja Verhojanskā veiktais mērījums tiks apstiprināts, tā kļūs par pasaulē vistālāk uz ziemeļiem esošo vietu, kur jebkad fiksēta tik augsta gaisa temperatūra.

"Šis notikums šķiet ļoti anomāls pēdējo simt gadu laikā," norāda NASA Godarda Kosmosa pētījumu institūta direktors Gevins Šmits.

Eiropas Savienības (ES) programmas "Copernicus" zinātnieki norāda, ka Sibīrijā kopš 2020. gada janvāra ir netipiski silts. Vietām gaisa temperatūra ir līdz pat 10 grādiem virs normas.

Salīdzinot pašlaik Sibīrijā notiekošo ar pieejamajiem ERA5 datiem kopš 1979.gada un NASA gaisa temperatūras datubāzi, kas sākas ar 1880.gadu, zinātnieki attiecīgajos Sibīrijas reģionos nespēja atrast nevienu tik intensīvu un ilgstošu karstuma vilni.

Karstums pastiprinājis savvaļas ugunsgrēkus Jakutijā.

"Šajā Sibīrijas daļā klimata pārmaiņu signāli jau ir klāt. Tā nav nekāda tāla nākotne. Tas notiek jau tagad," uzsver NASA pētniece Ambera Sodža.

"Šī gada karstums un ugunsgrēki ir jauni pierādījumi klimata pārmaiņu signāliem, ko [Sibīrijas] mežos esam novērojuši jau gadiem ilgi."

Ugunsgrēku sezona Sibīrijā ir nesen sākusies, taču zinātnieki prognozē, ka tā būs ļoti aktīva.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu