Covid-19 Iespējams, aizliegs ceļotājiem no ASV iebraukt Eiropā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eifeļa tornis, Parīze, Francija.
Eifeļa tornis, Parīze, Francija. Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis lielā mērā ir atvērušas savas robežas viena otrai, bloka ārējā robeža pandēmijas dēļ joprojām ir slēgta, tāda tā paliks līdz 1. jūlijam. Iespējams, ka ASV būs to valstu sarakstā, kuru iedzīvotājiem ceļošana uz Eiropu būs liegta arī pēc 1. jūlija, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Daļa ES dalībvalstu atbalsta ātru ierobežojumu atcelšanu saskaņā ar noteiktiem epidemioloģiskiem kritērijiem – proti, atvērt ES ārējo robežu ar tām valstīm, kur saslimstība nepārsniedz Eiropas vidējo – 16 saslimušie uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju divu nedēļu laikā. Par šo kritēriju gan vēl notiek diskusijas starp dalībvalstīm.

Pašlaik šim kritērijam neatbilst ASV, Brazīlija, Krievija un vēl apmēram 50 valstis, bet Ķīna atbilst. 

Izdevums "New York Times" raksta, ka amerikāņu ielikšana vienā "nevēlamo" grupā ar krieviem un brazīliešiem ir spēcīgs trieciens Amerikas prestižam pasaulē un pārmetums Trampa rīcībai apkarojot vīrusu. ASV šobrīd ir ap 2,4 miljoni saslimušo un 120 tūkstoši mirušo no Covid-19 – vairāk nekā jebkurā citā valstī.

Aizliegums amerikāņu ceļotājiem iebraukt ES radīs arī ievērojamas ekonomiskās un ģeopolitiskās sekas. Miljoniem amerikāņu tūristu katru vasaru apmeklē Eiropu. Tāpat arī darījumu braucieni ir izplatīti, ņemot vērā ciešās ekonomiskās saites starp ASV un ES.

Gaidāmais Briseles aizliegums amerikāņiem iebraukt daļēji atspoguļo mainīgo pandēmijas modeli. Martā, kad Eiropa bija epicentrs, Tramps sadusmoja Eiropas līderus, kad viņš aizliedza vairumam eiropiešu ceļot uz Ameriku.

Toreiz ASV prezidents teica, ka tas nepieciešama, lai aizsargātu Amerikas Savienotās Valstis, kuras tajā laikā bija tikai aptuveni tūkstotis koronavīrusa gadījumu. Tagad situācija ir pretēja. Bet tā ir ļoti mainīga. 

Pandēmijas otrais vilnis var būt ļoti reāls. Tāpēc arī Eiropas valstis ir piesardzīgas par to, kam atvērt savu ārējo robežu.

Situāciju sarežģī arī tas, ka ne visas iekšējās robežas Šengenas zonā ir atvērtas brīvai ceļošanai. Ir bažas – ja tās neatvērs līdz 1. jūlijam, bet tiks ielaisti cilvēki no ne ES valstīm (trešajām valstīm) – tad var izveidoties haotiska situācija. Lēmums par to, kam atvērt ES ārējo robežu tiks pieņemts šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā, vēstī raidījums.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu