Priekšroka uz PK skeletonā kvotu būs Endijai Tēraudai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Endija Tērauda
Endija Tērauda Foto: Mareks Gaļinovskis/bobslejs.lv

Pasaules kausā skeletonā sievietēm Latvijas kvotu biežāk izmantos Endija Tērauda, taču arī Dārtai Zuntei būs iespēja startēt augstākajā līmenī, atklāja sportistu treneris Gints Dzērve.

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) nākamajā sezonā Pasaules kausā sievietēm Latvijai atvēlējusi vienu kvotu. Aizvadītajā sezonā IBSF rangā Tērauda ieņēma 46.vietu, bet Zunte bija 52.vietā.

Lai gan valstīm, kuru sportisti rangā ir ārpus labāko 45 pulka, nepienākas dalība Pasaules kausā, tomēr Latvijai izdevies tikt pie vienas kvotas. Tērauda no labāko 45 skaita izkrita tikai tāpēc, ka zviedriete Leslija Stretona atrada trūkumus noteikumus, veiksmīgi tos apstrīdēja un tika pie dalības pasaules čempionātā, nopelnot sev punktus IBSF rangā. Ņemot vērā radušos situāciju, IBSF kvotu piešķīrusi gan Zviedrijai, gan Latvijai.

"Tā kā tā ir Endijas izcīnītā kvota, viņai būs priekšroka. Nav garantēts, ka viņa brauks visos posmos, bet mājās un citur Eiropā viņa piedalīsies. Varētu būt arī kāda rokāde, piemēram, pirms posma Sanktmoricā, jo tur nākamsezon notiks pasaules junioru čempionāts, kura ieskaitē Endija vairs nevarēs startēt. To viņas pašas savā starpā lems. Skatīsimies, kur būs izdevīgāk braukt un pelnīt punktus - Pasaules kausā vai Starpkontinentālajā kausā," skaidroja Dzērve.

Pēc trenera teiktā noprotams, ka pati Tērauda ierosinājusi to, lai Zunte startētu posmā Sanktmoricā un labāk sagatavotos pasaules junioru čempionātam. 

"Endija pati noteikti brauks Siguldā un, visticamāk, arī Kēnigszē. Pēc tam skatīsies, kā būs tālāk, iespējams, ka kalendārs var mainīties," teica Dzērve.

Dzērves grupā šobrīd ir deviņi skeletonisti, kuriem jau ceturto nedēļu rit treniņnometne, strādājot dienu no dienas. Daļai no grupas bija paredzēta arī treniņnometne Ziemeļamerikā.  

"Mums bija rezervēta nometne pasaules čempionāta mājvietā Leikplesidā, ASV, taču sākās visi ierobežojumi, un mēs nekur neaizbraucām. Uz turieni varētu doties oktobrī, bet lidosim tikai tad, ja būs droša situācija. Ja būs apdraudējums, tad nedosimies nekur tālu un, visticamāk, aizbrauksim tepat Eiropā uz kādu trasi," atzīmēja Dzērve.

Starpkontinentālajā kausā Latvijai vīriešiem ir divas vietas, bet sievietēm - viena. Šajā līmenī noteikti startēs Krists Netlaus, kā arī Zunte vai Tērauda, ja tajā laikā nepiedalīsies Pasaules kausā. 

"Šur tur brauks arī Elvis Veinbergs, noteikti, ka tas būs Lillehammerē, jo viņš to trasi ir piebraucis. Lai gan viņš ir jauns sportists, tomēr Elvis ir apdāvināts, un viņam jākrāj pieredze," uzsvēra Dzērve.

Maijā bija jauno skeletonistu atlases testi, kuros īpaši tika gaidīti jaunieši un jaunietes, kas dzimuši vēlāk par 2006.gada 1.janvāri. 

"Bija ļoti spējīgs gadu vecāks jaunietis, taču mēs viņu malā neatstūmām un vasarā pieaicināsim uz treniņiem estakādē, lai parāda, ko prot. Ļoti jaudīgs zēns no Siguldas. Tāpat papildinājām Jaunatnes olimpisko spēļu sastāvu. Vēl ir pāris jaunieši, kuri neieradās, bet gribējām viņus redzēt. Viņus nometnes gaitā pārbaudīsim atsevišķi," stāstīja Dzērve.

Šobrīd ar jaunatnes izlasi bez Dzērves strādā arī fiziskās sagatavotības trenere Linda Ozola. 

"Visi jūtās labi un katram apzinātas vājās vietas, kā arī agrāk gūtās traumas, no kurām jāuzmanās. Komandā ir laba gaisotne, visi apmierināti ar darbu un cītīgi strādā," atzina Dzērve.

Latvijas vadošā sieviešu skeletona braucēja Lelde Priedulēna pagājušā gada februārī paziņoja par karjeras beigām, līdz ar to uz 2019./2020.gada sezonu neizdevās izcīnīt pārstāvniecību Pasaules kausā.

Zunte šī gada februārī piedzīvoja debiju pasaules čempionātā, ierindojoties 28.pozīcijā, bet Tērauda neveiksmīgi debitēja Eiropas čempionātā, saņemot diskvalifikāciju par neuzvilktu starta krekliņu.

Vīru konkurencē Pasaules kausā Latvijai paredzētas divas kvotas, kuru īpašnieki jau ir zināmi - Martins un Tomass Dukuri.

2020./2021.gada sezonas pirmais posms iecerēts novembra pēdējā nedēļā Siguldā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu