Covid-19 Jauns pētījums atklāj izplatītākos simptomus un slimības gaitu bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Eiropā veikts pētījums par Covid-19 slimības gaitu bērniem liecina, ka nāves gadījumi ir ārkārtīgi reti, vēsta raidorganizācija BBC.

Pētījumā tika izmantoti dati par 582 bērniem, kuri bija inficējušies ar jauno koronavīrusu. Slimībai letāls iznākums bija četros gadījumos, divos no tiem bērniem bija hroniskas saslimšanas. 

Slimības gaita bērniem lielākoties bija viegla, daļā gadījumu simptomi neparādījās vispār. Taču 8% saslimušo bērnu bija nepieciešama intensīvā aprūpe.

Lai gan mediķi pētījumu raksturo kā "iedrošinošu", tomēr ļoti būtiski atklāt labākās ārstniecības metodes tajos gadījumos, kad slimība bērnus skar smagi.

Kādi bija pētījuma rezultāti?

Pētījumu vadīja Lielās Ormondas ielas bērnu slimnīcas Londonā pētnieki. Pētījums balstīts uz datiem no 25 Eiropas valstīm par 582 bērniem vecumā no trim dienām līdz 18 gadiem. Visiem bērniem aprīlī bija pozitīvs Covid-19 tests. Ceturtajai daļai bērnu bija citas veselības problēmas.

Četros gadījumos (0,69% no visiem gadījumiem) slimība beidzās letāli. Nevienā no tiem bērns nebija jaunāks par 10 gadiem. Diviem bērniem bija hroniskas veselības problēmas.

Vairāk nekā puse bērnu tika hospitalizēti, bet 8% bija nepieciešama intensīvā aprūpe.

"Kopumā vairumam bērnu un jauniešu bija viegla slimības gaita," norāda akadēmiskajos žurnālos "The Lancet Child" un "Adolescent Health" publicētā pētījuma vadošais autors Marks Tebruege. "Tomēr ievērojamam skaitam bērnu attīstās smaga slimība un nepieciešamība pēc intensīvās aprūpes. Ar to jārēķinās, plānojot un nosakot prioritātes veselības aprūpes jomā, kamēr pandēmija turpinās."

Kādi simptomi raksturīgi bērniem?

Visbiežāk sastopamie simptomi bērniem bija drudzis (65%), augšējo elpceļu infekcija (54%), plaušu karsonis (25%), kā arī gremošanas sistēmas problēmas (22%).

16% bērnu nekādi simptomi neparādījās. Vairumā asimptomātisko gadījumu bērniem tests tika veikts tāpēc, ka tie bija nonākuši saskarē ar cilvēkiem, kuriem bija konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu.

Intensīvā aprūpe visbiežāk bija nepieciešama tiem bērniem, kuriem papildus Covid-19 bija vēl citas elpceļu saslimšanas.

Ko tas nozīmē?

Pētījuma autori norāda, ka reālā bērnu mirstība no Covid-19, visticamāk, ir "ievērojami zemāka" nekā pētījumā aprēķinātais rādītājs 0,69%, jo realitātē daļai bērnu, kuri ir asimptomātiski vai ar viegliem simptomiem, testēšana netiek veikta.

Pētnieki uzsver, ka jāturpina datu ievākšana, lai izpētītu, kādas ir labākās ārstniecības metodes smagas saslimšanas gadījumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu