Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Piedod, man tevi ir jānogalina..." Dziesmas, ko daudzi vainoja baisā slepkavībā, stāsts (3)

Foto: Publicitātes foto
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Mūzika, šķiet, ir universāls veids, kā cilvēka gars tiecas izpaust savas dziļākās alkas un vēlmes," reiz apgalvojis Dalailama. Nevar nepiekrist, bet nereti mūziku vaino klausītāja rīcībā, kurai var būt arī dziļi negatīvas sekas. 

Liela daļa piedzīvojuši vai vēstures stundās ir mācījušies, ka padomju laiku Latvijā daudzi komponisti, dziesmas vai filmas tika aizliegtas. Tāpat ir pieejamas pavisam nesenas vēstures liecības, ka arī ārvalstīs 80. un 90., un pat 2000. gados daudzas dziesmas bijušas aizliegtas. Pat tik ļoti populāru izpildītāju kā "Abba", "Queen", Lady Gaga skaņdarbi...

Salīdzinoši nesen, 2018. gadā, jaunu krievu mūziķu apvienības "Mi" ("Mēs" - latv. val.) slavas gājiens beidzās vēl īsti nesācies. Par viņu dziesmu "Vozmozhno" ("Iespējams" - latv. val.) tika gatavotas vairākas petīcijas, lai to aizliegtu un mūziķi publiski atvainotos, ka "mudinājuši" klausītājus slepkavot.

Covid-19 pandēmijas laikā grupa ir atkalapvienojusies un šī gada 8. maijā tā uzstājās tiešsaistes koncertā vietnē "Youtube". Daniels Šeiks koncerta laikā atradās Kijevā, bet Eva Krauze - Krievijā. Koncertā viņi izpildīja arī savu bēdīgi slaveno hitu, kas tika sasaistīts ar baisu slepkavību un pašnāvību.

Koncertā klausītāji varēja māksliniekiem uzdot jautājumus. Viens no tiem bija - kad beigsies šī Covid-19 situācija? Evas atbilde: "Tad, kad atkalapvienosies grupa "Mi".".

Portāls "Apollo" atsauca atmiņā šaušalīgos notikumus, kas pārtrauca grupas darbību uz aptuveni diviem gadiem.

Šis ir dziesmas "Vozmozhno" videoklips... 

2018. gada 22. janvāra notikumi kādā Maskavas dzīvoklī pāršalca medijus visā pasaulē. 19 gadus vecais Artjoms Išakovs nonāvēja savu bijušo draudzeni Tatjanu Strakovu.

Pēc slepkavības pastrādāšanas jaunietis detalizēti par to izklāstīja sociālajā tīklā "VKontakte", bet pēc tam izdarīja pašnāvību.

Tāpat viņš bija atstājis pāris atvadu vēstules saviem draugiem un vecākiem, kā arī Tatjanas vecākiem uzrakstījis atvainošanos, ka atņēmis viņu vienīgās meitas dzīvību.

Vienā no atvadu vēstulēm viņš esot pieminējis dziesmu, kas viņu ir pamudinājusi izdarīt slepkavību. Tā bija grupas "Mi" dziesma "Vozmozhno". Šim faktam nākot gaismā, tika izplatītas vairākas petīcijas, lai aizliegtu konkrēto skaņdarbu.

Petīcijas autors pieteikumā citēja puiša rakstīto no atvadu vēstules.

"Students rakstīja, ka viņš dziesmas vārdus uztvēra kā aicinājumu uz rīcību, jo īpaši tur ir šādi vārdi: "Es atvainojos, man tevi ir jānogalina. Galu galā šis ir vienīgais veids, kā es noteikti zināšu, ka starp mums nekad nekas nebūs iespējams.""

"Eh, dziesmas "Vozmozhno" autors ir idiots. Paklausieties to pāris reizes un jūsu psihe tiks sagrauta," bijis rakstīts viņa atvadu zīmītē, vēstī medijs "Lenta".

Petīcija arī tika iesniegta Krievijas Kultūras ministrijā, lai izskatītu turpmāku dziesmas neatskaņošanu raidstacijās un aicinātu grupas biedrus - Danielu Šeiku un Evu Krauzi - publiski atvainoties.

Tomēr petīcijas atbalstītāji tika arī aicināti saprast, ka mūziķi nebūtu jāuzskata par vainīgiem, ka kāds garīgi nestabils cilvēks dziesmas tekstus uztvēris kā aicinājumu pastrādāt noziegumu.

2018. gada 22. janvāra notikumi

Foto: inthecarbehind/Instagram; Artem Iskhakov/Facebook

19 gadus vecais Artjoms Išakovs studēja trešajā kursā Baumana Maskavas Valsts tehniskās universitātes Informātikas un vadības sistēmu fakultātē.

Viņš bijis gudrs puisis, kurš nopietni aizrāvies ar programmēšanu, taču gadu pirms liktenīgās dienas viņš esot aizvien retāk apmeklējis lekcijas, sācis biežāk lietot alkoholu un narkotikas, medijam "Meduza" atklājis Artjoma kursabiedrs.

Tāpat kāds studenta draugs pastāstīja, ka Išakovam bijušas garīgās veselības problēmas - viņš regulāri apmeklējis psihoterapeitu un lietojis medikamentus. Daudzi viņa kursabiedri Išakovu dēvējuši par "labu un laipnu puisi".

Išakovs dzīvoja īrētā dzīvoklī kopā ar savu bijušo draudzeni Tatjanu. Artjoma un Tatjanas kopīgs paziņa medijam "Meduza" pastāstīja, ka viņi aptuveni divus gadus ir gājuši uz randiņiem, bieži strīdējušies, šķīrušies un sagājuši atkal kopā.

Neskatoties uz nenoteiktību un ķīviņiem, viņi īrējuši kopā dzīvokli. Paziņa skaidrojis, ka Artjoms ļoti mīlējis Tatjanu, bet tāpat ticies ar daudzām citām meitenēm, ar ko iepazinās vietnē "Tinder".

22. janvārī Tatjana mājās atgriezusies vakarā, Artjoms viņu gaidījis virtuvē. Kad meitene devusies uz savu istabu, viņš viņai iesitis vairākkārt pa seju, sācis žņaugt viņu un vairākkārt sadūra un līķi izvaroja.

Išakovs noziegumu sīki aprakstīja sociālajā tīklā "Vkontakte". Teksts tika publicēts 22. janvārī plkst. 18.53. Stāstot par noziegumu, viņš arī atklāja, ka gatavojas pašnāvībai.

"Nogalināt cilvēku ir ļoti viegli. Tagad būs iespējams pārliecināties, vai pastāv tāda pēcnāves dzīve. Es gribu iet gulēt un ieraudzīt, kas ar mani būs noticis pēc visiem šiem notikumiem," pirms pašnāvības rakstīja students.

Pēc krievu "Telegram" kanāla "Mash" ziņām vairākas stundas šim ierakstam neviens nebija pievērsis uzmanību. Tikai pēc aptuveni trim stundām kāds studenta draugs to izlasīja un devās uz Artjoma un Tatjanas dzīvesvietu, lai pārliecinātos, ka ar jauniešiem viss ir kārtībā.

Kad neviens draugam neatvēra durvis, viņš izsauca neatliekamās palīdzības mediķus. Ierodoties vietā, viņi dzīvoklī atrada Strahovas un Išakova ķermeņus bez dzīvības pazīmēm.

Duets pēc skaļā notikuma pāris dienu laikā pašķīrās

Naktī uz 26. janvāri muzikālā dueta "VKontakte" lapā parādījās ziņojums: "Tiešām skumjš brīdis. Paldies visiem par jūsu atbalstu. Mēs darījām visu iespējamo. Ir pagājis laiks."

Tajā pašā laikā 17 gadus vecās solistes Evas Krauzes "Instagram" īsajos stāstiņos tika publicēti vairāki ieraksti: "Spilgta zvaigzne ātri izdziest", "Viss bija ļoti labi, bet visam pienāk beigas" un "Es lūdzu nerakstiet man vairāk jautājumus "Vai jūs slēdzat projektu?" Jā! Kāpēc? Vienkārši.".

Grupa "Mi" 2017. gadā kļuva par Krievijas "indie-pop" scēnas sensāciju, pateicoties tieši Krauzes balsij. Evu grupā paaicināja piedalīties otrs solists 25 gadus vecais Daniils Šaikhinurovs, plašākai publikai pazīstams kā Daniels Šeiks (Daniel Shake). Tikai trīs mēnešu laikā jauniešiem izdevās izlaist vairākus singlus un albumu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyam

A post shared by MIRÈLE (@fraukrauze) on

Viņu bēdīgi slavenā dziesma "Vozmozhno" tika izlaista 2017. gada septembrī, tā tūlītēji kļuva par hitu un dziesmas videoklipam "Youtube" vien pāris mēnešu laikā bija vairāki miljoni skatījumu. Ļoti daudzi slaveni dziedātāji viņiem izteica atzinību par konkrēto skaņdarbu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

МЫ цветочки

A post shared by MIRÈLE (@fraukrauze) on

Tomēr pēc pāris mēnešiem, 2018. gada janvārī, sabiedrībā izskanēja bažas par skaņdarba saistību ar baiso slepkavību.

Eva tad apliecināja, ka grupas izjukšanas iemesls esot personiskas radošas nesaskaņas un nepavisam ne satraucošās ziņas par slepkavību. Lai gan Daniels intervijā televīzijas kanālā "Dozhd" atklāja, ka grupas izjukšana arī viņam bijis liels pārsteigums.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu