Ar "Saskaņas" jauniešiem saistīta biedrība kopā ar Rīgas mēra amata kandidāti Covid-19 krīzes laikā palīdzējuši pensionāriem (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Saskaņa" kongress
Partijas "Saskaņa" kongress Foto: Ieva Leiniša / LETA

Sociālajos tīklos pašā Covid-19 krīzes epicentrā pēkšņi parādījās kāda jauniešu kustība, kas sevi dēvēja par "Be Kind.lv", vēsta raidījums "Nekā personīga".

Viņi aktīvi filmēja un dalījās ar video kā no uzņēmējiem tiek vākta pārtika un dalīta veciem cilvēkiem. Sižetu tam veltīja pat Krievijas televīzija NTV. Tajā uzstājās kustības aktīvists Daniils Uļjanovs. 

Veterānus cenšas atbalstīt brīvprātīgie un tas viss valstī spēkā esošajos ārkārtējās situācijas apstākļos. Piemēram, sūtījumu ar produktiem atstājot pie veterāna durvīm. 

Veterānu organizācijas arī pie mums vēršas un sūta sarakstus ar cilvēkiem, kuriem pensijas ir 250, 100 eiro un tāpēc izdzīvot vienkārši nav iespējams.

Šie nav vienkārši brīvprātīgie, bet jaunieši no partijas "Saskaņa". Uļjanovs strādājis "Saskaņas" frakcijā Rīgas domē un ticis noformēts kā palīgs diviem Saeimas deputātiem.

Intervijā žurnālistiem viņš gan nespēja atcerēties, kuriem tieši. Pārtikas vākšanas akcija beigusies. Šobrīd kustība apkopj zvērus patversmēs, talko un krāso rotaļu laukumus. Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova apstiprina - kustībā darbojas arī viņas palīdze, kura startēs Rīgas domes vēlēšanās. 

"Ar partiju tas saistīts tik lielā mērā, ka tur piedalās trīs cilvēki, arī mana palīdze Aleksandra Simiņģajeva. Doma bija tieši tādēļ, ka ir jaunieši, kuri vēlas kaut ko darīt," skaidroja Ločmele-Lunova. 

"Un jāizdomā, ko viņiem darīt, un mēs nu, teiksim tā, doma par labdarību ir diezgan standarta, un es, tieši otrādi, mēģināju viņus atrunāt un novirzīt no tādiem standarta gājieniem tur ar bērnu namiem un tā tālāk, ja un paskatīties uz šo problēmu nedaudz plašāk," skaidroja deputāte.

Jau pirms vīrusa krīzes par "Saskaņas līderi" izvēlēts līdz tam publiski maz zināms IT speciālists Konstantīns Čekušins. Viņu partijas biedriem ieteicis Boriss Cilevičs.

Abi kopā esot aktīvi dalībnieki Čekušina vadītā prāta spēļu klubā. Partijas līderis Jānis Urbanovičs piekodinājis Rīgas mēra kandidātam ar žurnālistiem nerunāt. Arī attālinātajās partijas sapulcēs viņš ar īpašu aktivitāti neizceļas. 

Agrākajiem Rīgas saimniekiem "Saskaņai" saraksta veidošana aiz slēgtām durvīm notikusi augstos toņos. Viena grupa gribējusi tur redzēt tikai jaunas sejas, piemēram, jauniešu aktīvistus. Nila Ušakova spārns uzstājis uz vecajiem kadriem. Rezultāts  - sanācis kaut kas pa vidu.

"Faktiski viedoklis sadalījies, nu varu pateikt, popularizējies divās pusēs. Kura viena puse, tai skaitā es, uzskatīja par to, ka uz Rīgas domes vēlēšanām vajag bīdīt nu pilnīgi jaunu komandu un visus tos, kas strādāja tagad jau laikam sanāk iepriekšējā sasaukumā, ka viņiem nu nevajag liegt kandidēt, bet vajag pārvietot uz saraksta otro pusi un izskanēja pat viedokli, ja es pareizi atceros no partijas priekšsēdētāja puses, ka viņiem vispār vajag liegt kandidēt," skaidroja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

"Un, protams, ka cits viedoklis galvenokārt no Ušakova kunga puses bija tāds, ka uz vēlēšanām iet vecā komanda. Gala rezultāts ir kaut kāds, nu es nevaru pateikt pa vidu. Bet, kur attiecībā uz pirmo sarakstu varētu pateikt, ka uzvarējusi pirmā nometne, bet attiecībā uz lielu daļu no pārējā saraksta uzvarējis Ušakova viedoklis," piebilda Ušakovs.

Interesanti, ka pats pirmais, kurš par Saskaņas izraudzīto saraksta līderi paziņoja sociālajos tīklos, bija Maskavā dzīvojošais agrākais Krievijas vēstniecības Latvijā darbinieks Dmitrijs Jermolajevs.

Viņš 17. februārī savā "Facebook" kontā rakstīja: "Lieku litru, ka "Saskaņas" izvirzītais mēra kandidāts būs Konstantīns Čekušins."

Publiski par Čekušinu kā kandidātu partija sāka runāt deviņas dienas vēlāk. Jāatgādina, ka Jermolajevam ir liegta iebraukšana Latvijā. Savukārt KPV LV un JKP visticamāk jaunnedēļ varētu izlemt, kuri būs viņu Rīgas mēra amatu kandidāti. 

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu