Baltijas jūrā fiksētais radiācijas paaugstinājums nevarētu būt saistīts ar "Rīgas siltumu" (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mutuļojoša jūra pie Bolderājas
Foto: Mutuļojoša jūra pie Bolderājas Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šonedēļ Baltijas jūras reģionā fiksētais paaugstinātais radiācijas līmenis nevarētu būt saistīts ar AS "Rīgas siltums", šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Valsts Vides dienesta Sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Viņa stāstīja, ka pēc šobrīd pieejamās informācijas uzskatāms, ka paaugstinātā radioaktivitātes līmeņa cēlonis nevarētu būt saistīts ar "Rīgas siltumu", jo jūrā ir konstatēti citi radionuklīdi, kas nerodas uzņēmuma sadedzinātās šķeldas rezultātā iegūtajos pelnos.

"Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, piesārņojums Baltijas jūrā nav saistīts ar "Rīgas siltumu", pauda Kļaveniece.

Vienlaikus dienesta pārstāve informēja, ka Starptautiskā atomenerģijas aģentūra ir pieprasījusi dalībvalstīm sniegt informāciju par radiācijas incidentu vai paaugstinātu radiācijas mērījumu, kas varētu būt izraisījis konstatētos paaugstinātos radiācijas mērījumus. Pēc viņas paustā, Latvijai būs jāsniedz ziņas par to vai bijušas kādas avārijas un dati par konstatētajiem mērījumiem.

Jau vēstīts, ka 2018.gadā "Rīgas siltums" kurināmajā tika atklāts radioaktīvs piesārņojums, kas četras līdz sešas reizes pārsniedza atļauto. Kā toreiz ziņoja raidījums "Nekā personīga", pagaidu izmeklēšanā tika noskaidrots, ka starojuma avots bijis no Baltkrievijas ievesta koksnes šķeldas krava. Minētais atklājies, kad šķelda jau sadedzināta vesta uz sadzīves atkritumu poligonu "Getliņi".

2018.gada 14.jūnijā sadzīves atkritumu poligonā "Getliņi" noreaģējuši radiācijas monitoringa vārti. SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns toreiz paskaidroja, ka, iebraucot poligonā, jebkura mašīna tiek skenēta. Ja radiācijas līmenis pārsniedz atļauto, mašīna tiek aizturēta.

Aizturētajā kravā bijuši šķeldas pelni. Šķeldu kā kurināmo izmantoja "Rīgas siltuma" katlu mājā Zasulaukā. Uz poligonu izsauktie radiācijas speciālisti atzinuši, ka pelnu paraugos laboratorijā cēzija radionuklīda koncentrācija četras līdz sešas reizes pārsniedza pieļaujamo normu.

Pēc notikušā "Rīgas siltums" vairāk nekā mēnesi apturēja darbību četrās katlu mājās "Daugavgrīvā", "Vecmīlgrāvī", "Ziepniekkalnā" un "Zasulaukā". Nevienā no tām paaugstinātu starojuma līmeni neatklāja, tomēr darbiniekiem izsniedza radiācijas mērierīces un viņus speciāli apmācīja.

Kā ziņots, Ziemeļvalstu radiācijas drošības dienesti šonedēļ Baltijas jūras reģionā fiksējuši nedaudz paaugstinātu radiācijas līmeni, kas gan nav tik augsts, lai kaitētu cilvēku veselībai vai videi.

Kā uzskata Nīderlandes eksperti, domājams, ka tas varētu būt saistīts ar kodoldegvielas elementa dehermetizāciju kādā no atomelektrostacijām Krievijas rietumos.

Tikmēr Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz valsts atomenerģētikas koncerna "Rosenergoatom" pārstāvi, ziņo, ka neviena no divām atomelektrostacijām valsts ziemeļrietumos nav ziņojusi ne par kādām problēmām.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu