"Bīstama savos pamatos." Tehnoloģiju eksperts brīdina par populārās lietotnes "TikTok" riskiem (11)

Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kopš "TikTok" palaišanas tā ir kļuvusi par vienu no pasaulē populārākajām lietotnēm, ko cilvēki izmanto visdažādākajiem mērķiem. Taču aiz šķietami nekaitīgās ārienes slēpjas draudīgi mērķi, laikrakstā "Forbes" brīdina tehnoloģiju eksperts Enrike Danss.

Trīs gadu laikā "TikTok" lietotne lejupielādēta vairāk nekā divus miljardus reižu. Video apmaiņas platforma strauji kļūst par vienu no populārākajām pasaulē. Mērot pēc laika, ko tajā pavada lietotāji, "TikTok" ASV, Lielbritānijā un Spānijā aizsteidzies priekšā tādiem milžiem kā "Instagram" un "Youtube".

"TikTok" varētu aprakstīt kā koncentrēta satura, kas ērti atjaukts ar lietotāju radītiem video, krātuvi un populāru mēmju ražošanas mašīnu, kas lietotājiem liek justies kā rokzvaigznēm, norāda Danss. Lietotne pat tika izmantota, lai koordinētu pretestību ASV prezidenta plānotajam atgriešanās mītiņam Tulsā.

"TikTok" kritiķiem tiek pārmests, ka viņi ir par vecu, lai to saprastu, un ka jauniešiem ir citi kritēriji, pauž eksperts. Šādi pārmetumi paši par sevi nav problēma, taču Danss vaicā - kas ir "TikTok" un cik uzticami ir jauniešu kritēriji?

Pieaugot lietotnes popularitātei, augušas arī bažas par tās drošību. Pagājušā gada nogalē ASV armija saviem darbiniekiem aizliedza to lietot un sacīja, ka tā "tiek uzskatīta par kiberdrošības risku". Potenciālos "TikTok" riskus izvērtējot arī ASV valdība, vēstīja laikraksts "The New York Times".

Par lietotnes drošības riskiem 2019. gada nogalē ziņoja arī Izraēlas kiberdrošības uzņēmums "Check Point". "TikTok" tos esot novērsuši. Skarbus vārdus veltījis arī vietnes "Reddit" līdzdibinātājs un izpilddirektors Stīvs Hafmans, kurš lietotni februārī nodēvēja par "fundamentāli parazītisku, kas vienmēr klausās" un aicināja cilvēkus neinstalēt "spiegprogrammatūru".

Arī vairākas bērnu tiesību aizsardzības organizācijas brīdinājušas par riskiem, ko "TikTok" nodara bērniem. Tas tiekot darīts, saglabājot video, kuros redzami bērni, un neiegūstot vecāku piekrišanu pirms datu ievākšanas.

Savukārt jūnijā tika ziņots, ka "Apple" atklājis - "TikTok" izspiegojot, ko lietotāji kopē tālruņa starpliktuvē. Kā laikrakstā "Forbes" norādīja kiberdrošības eksperts Zaks Dofmans, galvenā problēma ir tāda, ka "Apple" produktiem ir universālās starpliktuves funkcija, kas nozīmē, ka tas, kas tiek nokopēts, piemēram, datorā, var tikt nolasīts arī no telefona.

Līdz ar to, ja "TikTok" ir ieslēgts telefonā, kamēr lietotājs strādā pie datora, lietotne var piekļūt visdažādākajiem datiem, kas tiek kopēti - dokumentiem, parolēm, bankas kontiem un citiem, norādīja Dofmans.

Tāpat arī lietotnes moderatoriem tiek norādīts, ka jācenzē dažādi Pekinai netīkami temati, piemēram, video, kuros pieminēts Tiaņaņmeņa laukums, Tibetas neatkarība, pērn vēstīja laikraksts "The Guardian".

Jūnija nogalē "TikTok" aizliedza Indijā. 7. jūlijā ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apstiprināja, ka arī ASV izskata iespēju aizliegt lietotni.

Pierādījumus par lietotnes problemātisko dabu nav grūti atrast, rezumē Danss, taču neskatoties uz to, "TikTok" zeļ un plaukst.

Eksperts uzskata, ka kritiķi nav vien bars novecojušu kritiķu. Viņaprāt, "TikTok" ir ļoti bezatbildīgs uzņēmums, kas ir savos pamatos bīstams. Pie tā nav vainojama vieglprātība vai kļūdas, bet gana dziļa bezatbildība un filozofija, kas fokusējas uz nepārtrauktu visa veida datu ievākšanu. 

Danss norāda, ka tas būtu gaidāms no Ķīnā bāzēta uzņēmuma, kas veic dažas kosmētiskus uzlabojumus, lai pielāgotos Rietumiem. Taču pamatkritēriji saglabājas tie paši, kas Ķīnā. 

Ikvienu instrumentu var izmantot dažādi, un daudzi lietotāji - gan jauni, gan ne tik jauni - "TikTok" uzskata par jautru, stilīgu veidu kā izpausties vai pat nodarboties ar aktīvismu. Taču lietotne patiesībā tāda nav, pauž eksperts. Tā pēc dizaina ir bīstama, cenšoties izplatīt Ķīnas uzskatus par internetu - mēs gribam visu redzēt, visu zināt un visu analizēt bez ierobežojumiem - Rietumos, kur acīmredzami kaut kādus ierobežojumus cenšas ieviest.

Danss norāda, ka bija vajadzīgi daudzi gadi, lai atzītu, kāds ir "Facebook" un ar boikotiem censtos tā darbību padarīt caurspīdīgāku. Viņaprāt, šobrīd līdzīga pieeja nepieciešama saistībā ar "TikTok".

Danss uzskata, ka zem šķietami nevainīgās ārienes "TikTok" ir apdraudējums sabiedrībai. Balstoties savā pieredzē, analīzē, kā arī citu veiktajās analīzēs, viņaprāt, "TikTok" problēmas nav atrisināmas un eksperts aicina lietotni neizmantot.

"TikTok" pieder Pekinā bāzētajam uzņēmumam "ByteDance", kas dibināts 2012. gadā. 2016. gadā Ķīnas tirgū nonāca lietotne "Douyin", savukārt Rietumiem paredzētais "TikTok" "Android" un "Apple" platformās kļuva pieejams 2017. gadā. ASV lietotne pieejama kopš 2018. gada, kad tā apvienojās ar "Musical.ly".

Kopš šī gada jūnija "TikTok" izpilddirektors un "ByteDance" COO (Chief operating officer - angļu val.) ir Kevins Meijers, kurš iepriekš bija "Walt Disney Direct-to-Consumer & International" valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu