Par ielaušanos svešā īpašumā sākts kriminālprocess pret trim "Marsa parka" aizstāvjiem (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Piketi 28. maijā, kuros protestē pret Valsts drošības dienesta ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" teritorijā.
Piketi 28. maijā, kuros protestē pret Valsts drošības dienesta ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" teritorijā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pēc nesankcionētas akcijas pirmdien, 29. jūnijā, pret trim "Marsa parka" aizstāvjiem sākts kriminālprocess par ielaušanos svešā īpašumā.

Viena no aktīvistēm, Gunita Piterāne, TVNET atzina, ka kopā ar diviem domubiedriem šodien atradusies parka teritorijā, visi trīs tikuši aizturēti un ka pret visiem trim ierosināts kriminālprocess, taču pirms tikšanās ar advokātu plašākus komentārus par parkā notikušo nesniedza. 

Kā novēroja TVNET, parka aizstāvji savu akciju translēja "Facebook" tiešraidē "Marsa parka" domubiedru grupā. Tajā bija vērojams, kā trīs aktīvisti iekļuvuši parka teritorijā un katru no kokiem "iesvētījuši" pazīstamu Latvijas riteņbraucēju vārdos, uzrakstot tos uz kokiem ar krāsu baloniņu.

Rīt, 30.jūnijā, ir vēl pēdējā diena, kad spēkā ir koku ciršanas aizliegums, kas aizsargā putnus ligzdošanas laikā, un tas nozīmē, ka, sākot ar 1. augustu, arī "Marsa parka" teritorijā kokus varēs sākt zāģēt. Velobraucēju vārdi uz šiem kokiem zāģēšanas brīdī izskatīsies ļoti simboliski, uzskata aktīvisti. 

Tomēr akcija aprāvusies aptuveni 10 minūšu laikā - ieradusies policija, aktīvistus aizturējusi un nogādājusi policijas iecirknī, kur trijotne atsevišķās kamerās pavadījusi aptuveni piecas stundas, pastāstīja Piterāne. 

Patlaban visi trīs aizturētie ir atbrīvoti un pret tiem ierosināts kriminālprocess. Visiem arī atņemti mobilie tālruņi. 

Valsts policijā TVNET pirmdienas vakarā notikumus "Marsa parkā" nekomentēja, norādot, ka plašāku informāciju varēs sniegt rīt.

Tikmēr apvienība "Pilsēta cilvēkiem" turpina uzmanīgi sekot parkā notiekošajam, un kopš 26. jūnija "Youtube" platformā nodrošina tiešraidi no parka, "lai varam novērtēt situāciju un, ja nepieciešams, izziņot trauksmi."

Jau ziņots, ka "Marsa parka" vietā plānots būvēt Valsts Drošības dienesta jauno ēku, un projekta gaitā tiktu nocirsti tajā augošie koki. 

Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, lai minētajā teritorijā tiktu izveidots parks. Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā". Vēstules autori aicina ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses. 

Pēc asām un pārmetumiem bagātām debatēm Saeima 21. maijā noraidīja priekšlikumu atcelt lēmumu par VDD ēkas celšanu bijušā velotreka "Marss" teritorijā. 

Vēl 28.maijā Rīgā Brīvības ielas garumā vairāk nekā 400 cilvēku protestēja pret VDD ēku Marsa parka vietā, tomēr aktīvistiem nav izdevies mainīt būvniecības plānus.

Iepriekš Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) savā atzinumā pauda, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā Rīgā, bijušā velotreka vietā Brīvības ielā, kas vienīgā atbilst dienesta vajadzībām.

Savukārt Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne iepriekš pauda, ka NDK atzinums esot formāla atrakstīšanās, kurā nav iekļauts neviens jauns arguments.

VDD informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts jau 2017. gadā, bet šogad plānots sākt būvniecību. VDD līdz šim nebija informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju,

lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu