Tiešraides arhīvs ⟩ Pie Krievijas vēstniecības Rīgā protestē pret Krievijas Konstitūcijas grozījumiem (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pie Krievijas vēstniecības otrdien, 30. jūnijā, pulksten 13 notiek protesta akcija pret piedāvātajiem Krievijas Konstitūcijas grozījumiem, liecina informācija pasākumam veltītajā sociālā medija "Facebook" lapā. 

Protestu organizē jaunatnes organizācija "Protests". Protesta aprakstā skaidrots, ka 2020.gada 1.jūlijā Krievijā notiks balsošana par Konstitūcijas grozījumiem. Protesta organizatoru ieskatā galvenais grozījumu mērķis ir ļaut pašreizējam prezidentam Vladimiram Putinam valdīt vēl 16 gadus, jo saskaņā ar vienu no grozījumiem pašreizējā prezidenta termiņi tiek nonullēti.

"Svarīgi saprast, ka šī balsošana nav pilnvērtīgs referendums, tas ir plebiscīts, kas rīkots, lai parādītu sabiedrības atbalstu Putinam. Krievijas varas iestādes baidās rīkot referendumu tāpēc, ka, pat ņemot vērā neizbēgamos viltojumus, viņi baidās zaudēt, nesaņemot nepieciešamo balsu skaitu,"norādīts pasākumam veltītajā sociālā medija "Facebook" ierakstā.

Protesta organizētāji norādīja, ka ir svarīgi nepalikt malā un atbalstīt Krievijas tautu viņu cīņā pret "noziedzīgu autoritāro režīmu, kuram iespēja aplaupīt valsti un tautu ir svarīgāka par cilvēku dzīvībām".

Kā ziņots, Krievijā pagājušajā nedēļā sākusies iepriekšējā balsošana referendumā par konstitūcijas grozījumiem, kas potenciāli var paildzināt prezidenta Vladimira Putina atrašanos pie varas līdz 2036. gadam.

Referendums paredzēts 1. jūlijā, bet iepriekšējā balsošana sākās 25.jūnijā, lai izvairītos no drūzmēšanās vēlēšanu iecirkņos, kas varētu veicināt jaunā koronavīrusa izplatīšanos, skaidrojušas amatpersonas.

Sākotnēji referendums bija plānots jau 22.aprīlī, taču jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ tas tika atlikts.

Viens no redzamākajiem Kremļa kritiķiem Aleksejs Navaļnijs nosodījis referendumu, uzskatot to par populistu triku, kura mērķis ir padarīt Putinu par prezidentu uz mūžu. "Tas ir konstitūcijas pārkāpums, dumpis," uzskata Navaļnijs.

67 gadus vecais Putins pie varas Krievijā, ieņemot prezidenta un premjerministra amatus, bijis 20 gadus. Viņa pašreizējais termiņš prezidenta amatā beidzas 2024. gadā.

Konstitūcijas grozījumi cita starpā paredz, ka Putins varētu kandidēt vēl uz diviem termiņiem, potenciāli paliekot Kremlī līdz 2036. gadam.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu